Wolter Tjeenk Willink 28 november 2008 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

Als zoekmachinemarketingbureau krijgen we geregeld de vraag van klanten welk belang Google hecht aan de campagnehistorie van een Adwords-campagne. Kort geleden heb ik een case meegemaakt die deze vraag perfect beantwoordt.

Een account waar ik een bijdrage aan lever had de wens om crossmediale campagnetracking toe te passen. Hiertoe dienden alle bestemmings-URL’s in de campagne vervangen te worden door een tracking-URL van het crossmediale platform. Deze tracking-URL leest de klikdata uit, zodat deze ingeladen wordt in dit systeem. Na het uitlezen wordt de bezoeker via een redirect terugverwezen naar de landingspagina van de campagne.

Ondanks dat we niet zo enthousiast waren over deze tijdrovende en foutgevoelige aanpassing in de campagne, stond de klant erop om dit door te zetten. Het trackingbedrijf had alle accountgegevens nodig, omdat de campagneresultaten uitgelezen dienden te worden met een API-connectie. Hierdoor had het bedrijf ook de sleutel tot de Adwords Editor…

Aanpassing van de bestemmings-URL’s: campagnehistorie gewist
Op een goede ochtend werd ik door een opgewekte stem van het trackingbedrijf gebeld met de mededeling dat ze ons veel werk uit handen hadden genomen door alle bestemmings-URL’s te veranderen in de Adwords Editor. “NEE!” dacht ik op dat moment, maar het was helaas al te laat…

Door de bestemmings-URL’s in alle advertenties aan te passen (dit is een zeer eenvoudige exercitie in de Adwords Editor), was in één klap de complete campagnehistorie gewist! Terugdraaien kon niet meer, dus we moesten roeien met de riemen die we hadden.

Gevolgen van de gewiste campagnehistorie
Na een maand maakte ik de balans op. Het maken van de berekening was niet eenvoudig, omdat in de periode dat dit speelde ook een intensieve tv-campagne van start ging. Daardoor veranderde de traffic mix behoorlijk. Naar schatting waren als gevolg van het wissen van de campagnehistorie de kosten per klik met ongeveer 5 cent gestegen. Dat komt neer op een relatieve stijging van 8,5% en een slordige 5000 euro in extra kosten!

De ‘goede daad’ van het bureau dat de crossmediale tracking verzorgde, bleek dus een kostbare fout te zijn. Pas na twee weken zag ik de verschillen in klikkosten langzaam weer iets normaliseren.

Campagnehistorie behouden: belangrijk?
Dus is het belang van campagnehistorie onzin of niet? Ik zou zeggen dat dit geen onzin is en een onomstotelijke succesfactor vormt voor je Adwords-campagnes. Wees daarom zuinig op je opgebouwde (positieve) campagnehistorie.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Het belang van campagnehistorie: onzin of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/