Robbert van Ekris 27 augustus 2018 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 3 minuten

In 2007 bouwde ik mijn eerste mobiele site, tot grote verbazing van mijn omgeving. In die tijd begreep niemand waarom ik daar zoveel tijd en geld aan besteedde. Ik kon het ook niet met data onderbouwen; het percentage mobiel verkeer stond nog op 0, maar ik had net de iPhone (eerste generatie) uit Amerika geïmporteerd. Dus ik wist dat ik hier wat mee moest doen.

Doei desktop, hallo mobiel!

Vanwege het “enorme” scherm en de multi-touch interface, werden websites voor het eerst zonder frustratie toegankelijk op de mobiel. Maar, de iPhone was uiteraard niet mijn eerste smartphone. Daarvoor had ik een HTC Touch, met een niet-capacitief drukgevoelig (met je nagels) scherm, waarop websites totaal onbruikbaar waren.

Early adopter in de levenscyclus van een nieuwe technologie

Ik had door de iPhone het licht gezien en als early adopter, deel je dit maar al te graag met de niet-gelovige “majority”. Er was maar één manier om mensen van het mobiele web te overtuigen: door het zelf te ervaren. Dus ik verbouwde mijn website, zodat deze gebruiksvriendelijk en snel op mijn iPhone (2.5G netwerk) presteerde. Zo kon ik iedereen, door middel van een live-demo, overtuigen.

Doei mobiel, hallo digitale assistent!

Met voice search en de digitale assistent staan we nu op hetzelfde punt als in 2007. Als je niet werkt bij een hippe start-up of bij één van de “big five”, is het erg moeilijk het management team te overtuigen om nu al volop te investeren in iets nieuws, zoals een Amazon Echo of een Google Home. Maar toch, de digitale assistent is zeker de moeite waard!

Waarom je nu smartspeakers en displays moet kopen

De niet-early adopters onder ons moeten eerst ervaren voordat ze “het” begrijpen. Daarom is het zo belangrijk vooruit te lopen met het aanschaffen van smartspeakers en displays.

Mijn advies:

 1. Op elk werkeiland een smart speaker of display
 2. In elke vergaderruimte een smart speaker of display
 3. Een goede mix van voice-ecosystemen:
  1. Google Assistant
  2. Amazon Alexa
  3. Apple Siri

Bereik je het bovenstaande, dan is het, ook voor de directie (meestal vol laggards) en “late majority”, onmogelijk om niet voice-on te ervaren hoe deze technologie zich ontwikkelt.

Voice gaat razendsnel

 • Vorige week tijdens Google Cloud Next was er weer een nieuwe “alpha”-tech demo met de lancering van Contact Center AI:

 • Google heeft net de Nederlandstalige versie van de Google Assistent gelanceerd
 • De nieuwe Sonos Beam smartspeaker heeft als doel alle grote voice-ecosystemen te ondersteunen
 • Drie maanden terug tijdens Google I/O, was de meest indrukwekkende demo de Google-assistent die via een telefoontje een afspraak maakt bij de kapper en een tafel reserveert bij een restaurant:

Lees hier meer over Google Duplex, de technologie die het voeren van dit soort natuurlijke gesprekken mogelijk maakt. Meer weten over Google I/O? Klik hier voor de Google I/O recap en diverse toffe video’s.

Voor we afsluiten, raad ik natuurlijk ook ons laatste artikel over de ontwikkeling van visual & voice search aan. Zodra er weer iets nieuws aan komt, zal ik je een update geven. Voor nu ga ik weer aan de slag met de Google Home op mijn bureau, (die vooralsnog geen Nederlands spreekt, helaas) om te kijken hoe we de samenwerking met onze eigen digitale assistent kunnen verbeteren!

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Doei Mobiel, Hallo Assistent! Het Decennium Van De Digitale Assistent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/