Doei Mobiel, Hallo Assistent! Het Decennium Van De Digitale Assistent

In 2007 bouwde ik mijn eerste mobiele site, tot grote verbazing van mijn omgeving. In die tijd begreep niemand waarom ik daar zoveel tijd en geld aan besteedde. Ik kon het ook niet met data onderbouwen; het percentage mobiel verkeer stond nog op 0, maar ik had net de iPhone (eerste generatie) uit Amerika geïmporteerd. Dus ik wist dat ik hier wat mee moest doen.

Doei desktop, hallo mobiel!

Vanwege het “enorme” scherm en de multi-touch interface, werden websites voor het eerst zonder frustratie toegankelijk op de mobiel. Maar, de iPhone was uiteraard niet mijn eerste smartphone. Daarvoor had ik een HTC Touch, met een niet-capacitief drukgevoelig (met je nagels) scherm, waarop websites totaal onbruikbaar waren.

Early adopter in de levenscyclus van een nieuwe technologie

Ik had door de iPhone het licht gezien en als early adopter, deel je dit maar al te graag met de niet-gelovige “majority”. Er was maar één manier om mensen van het mobiele web te overtuigen: door het zelf te ervaren. Dus ik verbouwde mijn website, zodat deze gebruiksvriendelijk en snel op mijn iPhone (2.5G netwerk) presteerde. Zo kon ik iedereen, door middel van een live-demo, overtuigen.

Doei mobiel, hallo digitale assistent!

Met voice search en de digitale assistent staan we nu op hetzelfde punt als in 2007. Als je niet werkt bij een hippe start-up of bij één van de “big five”, is het erg moeilijk het management team te overtuigen om nu al volop te investeren in iets nieuws, zoals een Amazon Echo of een Google Home. Maar toch, de digitale assistent is zeker de moeite waard!

Waarom je nu smartspeakers en displays moet kopen

De niet-early adopters onder ons moeten eerst ervaren voordat ze “het” begrijpen. Daarom is het zo belangrijk vooruit te lopen met het aanschaffen van smartspeakers en displays.

Mijn advies:

 1. Op elk werkeiland een smart speaker of display
 2. In elke vergaderruimte een smart speaker of display
 3. Een goede mix van voice-ecosystemen:
  1. Google Assistant
  2. Amazon Alexa
  3. Apple Siri

Bereik je het bovenstaande, dan is het, ook voor de directie (meestal vol laggards) en “late majority”, onmogelijk om niet voice-on te ervaren hoe deze technologie zich ontwikkelt.

Voice gaat razendsnel

 • Vorige week tijdens Google Cloud Next was er weer een nieuwe “alpha”-tech demo met de lancering van Contact Center AI:

 • Google heeft net de Nederlandstalige versie van de Google Assistent gelanceerd
 • De nieuwe Sonos Beam smartspeaker heeft als doel alle grote voice-ecosystemen te ondersteunen
 • Drie maanden terug tijdens Google I/O, was de meest indrukwekkende demo de Google-assistent die via een telefoontje een afspraak maakt bij de kapper en een tafel reserveert bij een restaurant:

Lees hier meer over Google Duplex, de technologie die het voeren van dit soort natuurlijke gesprekken mogelijk maakt. Meer weten over Google I/O? Klik hier voor de Google I/O recap en diverse toffe video’s.

Voor we afsluiten, raad ik natuurlijk ook ons laatste artikel over de ontwikkeling van visual & voice search aan. Zodra er weer iets nieuws aan komt, zal ik je een update geven. Voor nu ga ik weer aan de slag met de Google Home op mijn bureau, (die vooralsnog geen Nederlands spreekt, helaas) om te kijken hoe we de samenwerking met onze eigen digitale assistent kunnen verbeteren!