Het Obama-effect: president verandert zoekgedrag op Google en social media

Het zoekgedrag onderging tijdens de inauguratie van Barack Obama allerlei interessante veranderingen. Google hield dit zoekgedrag in de gaten en constateerde vooral tijdens en vlak na de speech van Obama significante veranderingen. Ook social media site Facebook nam door de uitzending van Barack Obama enkele onregelmatigheden waar. De verandering in het zoekgedrag bleek zo groot, dat nu gesproken wordt van het ‘Obama-effect’. Hieronder enkele voorbeelden van wat het Obama-effect deed met het online en zoekgedrag.

Zoekgedrag tijdens inauguratie in een dip
Het zoekgedrag vertoonde op de zoekmachine van Google een enorme dip aan het begin van de eed. Deze duurde tot na de eerste speech van Barack Obama als president van Amerika. Verder werd het zoekgedrag gedomineerd door zoekopdrachten die met de inauguratie te maken hadden.

Obama-effect gaat verder dan zoekopdrachten met ‘Obama’ erin
Het Obama-effect zorgde voor zoekgedrag dat verder ging dan het intikken van Obama’s naam in combinatie met andere woorden. Ook aanwezigen als Dr. Rick Warren, Joseph E. Lowery en artiesten als Aretha Franklin, Yo-Yo Ma en anderen kregen op Google ineens veel aandacht. Nog ver na de inauguratie van de president was deze verandering in het zoekgedrag waarneembaar.

Ook social media te maken met Obama-effect
Social media zijn voor Obama belangrijk. Hoewel Obama, ondanks inspanningen op social media, nog enige tijd op Google geen topposities als president had, wist de wereld hem gemakkelijk te vinden. Zijn profiel op social media site Facebook telt inmiddels meer dan 4 miljoen fans. Tijdens de uitzending van de inauguratie van Barack Obama logden miljoenen in op de social media site.

Zoekgedrag wereldwijd beïnvloed door Obama-effect
De hierboven genoemde verandering in het zoekgedrag gold niet alleen voor de VS. Van alle zoekopdrachten die door het Obama-effect beïnvloed waren, kwam 12 procent van buiten de VS. Nog nooit eerder werd een president zo gevolgde op internet (inclusief George W. Bush die wordt gezien als miserable failure). Vreemd is dit niet. Obama is tot nu toe de president die het meeste doet met internet en social media.