Het verschil tussen Jasper AI en ChatGPT: een blik op twee AI-systemen

In de afgelopen jaren hebben kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning enorme vooruitgang geboekt. Deze technologieën hebben de weg vrijgemaakt voor geavanceerde chatbots en AI-assistenten die kunnen communiceren met mensen op een manier die voorheen ondenkbaar was. Twee veelgebruikte AI-systemen zijn Jasper AI en ChatGPT. Hoewel beide systemen menselijke gesprekken kunnen nabootsen, zijn er een paar verschillen in hun aanpak en functionaliteit.

Wat is AI?

Voordat we dieper ingaan op Jasper AI en ChatGPT, is het belangrijk om te begrijpen wat artificial intelligence (AI) of ‘kunstmatige intelligentie’ inhoudt. AI verwijst naar het vermogen van computersystemen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Denk aan: spraakherkenning, beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking en probleemoplossing.

Met een AI-tool als Jasper AI of ChatGPT kun je bijvoorbeeld door het invoeren van een kort stukje tekst (een ‘prompt’) een nieuwe tekst genereren.

Voorbeeld: in een chatvenster geef je de prompt schrijf een korte, informele e-mail naar Pietje Puk, waarin ik hem vraag om een projectupdate. Daarna hoef je alleen maar op ‘enter’ te drukken en voilà, je e-mail is klaar!

Voorbeeld ChatGPT

Dit is een vrij eenvoudig voorbeeld, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. De enige beperking is je eigen creativiteit!

Meer lezen over AI? We hebben al onze informatie hier voor je gebundeld.

Hoe werkt Jasper AI?

Jasper AI is een AI-systeem dat gespecialiseerd is in natuurlijke taalinteracties met gebruikers. Oftewel, het begrijpt wat iemand zegt en kan daarop antwoorden. Het maakt gebruik van geavanceerde modellen voor taalgeneratie en -begrip. Jasper AI is getraind door veel verschillende teksten te lezen, zodat het gesprekken en context kan begrijpen. Het systeem heeft het vermogen om te leren van nieuwe gegevens en kan zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Jasper AI heeft meerdere functies. Het heeft een chatvenster waarin je vragen aan een AI-chatbot kunt stellen. Daarnaast kun je kiezen voor een algemeen tekst- of blogtemplate. Ook kun je kiezen uit verschillende specifieke templates, zoals de ‘content improver’, ‘blog post intro paragraph’ en ‘text summarizer’. Zo hoef je niet alle input voor je prompt zelf te bedenken. Tot slot vind je templates voor campagnes, afbeeldingen en merkcommunicatie.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT is ook een AI-systeem dat met mensen communiceert via natuurlijke taal. Het is gebaseerd op het GPT-3.5-model van OpenAI. De betaalde versie maakt gebruik van het nieuwste GPT-4-model. ChatGPT heeft een vergelijkbaar trainingsproces als Jasper AI, waarbij het wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden tekstdata om taalpatronen te leren. Het systeem genereert reacties op basis van de context van de conversatie.

ChatGPT bestaat alleen uit een chatvenster. Wil je graag gebruikmaken van templates? Dan kun je met de AIPRM- extensie templates voor prompts toevoegen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Jasper AI en ChatGPT?

Ondanks hun verschillende benaderingen zijn er veel overeenkomsten tussen Jasper AI en ChatGPT.

Transformer-architectuur

Ten eerste zijn ze allebei gebaseerd op een transformer-architectuur, wat de systemen in staat stelt om complexe taalpatronen te begrijpen en te genereren. Ze kunnen ook beide leren van grote hoeveelheden tekstdata en zich aanpassen aan nieuwe situaties. Jasper AI en de betaalde versie van ChatGPT maken allebei gebruik van het GPT-4 taalmodel.

Natural Language Processing (NLP)

Bovendien hebben zowel Jasper AI als ChatGPT het vermogen om natuurlijke taalinteracties met gebruikers te ondersteunen en contextuele aanwijzingen te begrijpen. Dit noemen we ook wel Natural Language Processing (NLP). Daarom lijkt het net alsof je met een persoon praat.

Semi-supervised learning-aanpak

Ook maken Jasper AI en ChatGPT allebei gebruik van een semi-supervised learning-aanpak. In een semi-supervised learning-methode worden AI-systemen getraind in twee fasen:

  • Onbegeleid leren: In deze eerste fase worden zowel Jasper AI als ChatGPT gevoed met grote hoeveelheden ongelabelde data (zoals teksten van het internet). De systemen leren hieruit door patronen te herkennen zonder specifieke richtlijnen.
  • Begeleid leren: Daarna krijgen de AI-systemen instructies van mensen. Ze leren hoe te reageren op bepaalde signalen en hoe gesprekken te voeren. Dit zijn de ‘gelabelde’ data, waarbij elke input een correcte output heeft die het systeem zou moeten leren geven.

Zowel Jasper AI als ChatGPT maken gebruik van deze combinatie van onbegeleid en begeleid leren om een betere gesprekspartner te worden. Dit verbetert hun vermogen om de menselijke taal te begrijpen en betekenisvolle gesprekken te voeren.

Wat zijn de verschillen tussen Jasper AI en ChatGPT?

Hoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen Jasper AI en ChatGPT.

Verschillen in hoeveelheid gebruikte gegevens en mate van controle

Hoewel zowel Jasper AI als ChatGPT semi-supervised learning gebruiken in hun trainingsproces, verschillen ze in de omvang van de gebruikte gegevens en de mate van controle die ze bieden in gesprekken.

Jasper AI maakt gebruik van een kleiner datavolume, ongeveer 10% van de beschikbare informatie op het internet. Het leerproces is sterk afhankelijk van menselijke begeleiding, waarbij mensen specifieke voorbeelden aanreiken om de reacties van Jasper te verfijnen. Dit resulteert in een hoger niveau van gesprekscontrole en sturing.

Aan de andere kant wordt ChatGPT getraind met een aanzienlijk grotere set internetgegevens. Het trainingsproces van ChatGPT kent twee fasen: een voorbereidende fase waarin anticipatie op toekomstige tekstcontent wordt geleerd en een tweede fase waarin het model verfijnd wordt voor specifieke taken onder menselijke begeleiding. Door deze aanpak kan ChatGPT creatieve en soms minder voorspelbare antwoorden genereren.

Kortom, ondanks dat zowel Jasper AI als ChatGPT semi-supervised learning gebruiken, zorgen verschillen in data-omvang en menselijke betrokkenheid bij trainingen voor variaties in hun vermogen om gesprekken te sturen en te controleren.

Gratis versus betaald

Het kostenplaatje van ChatGPT verschilt van die van Jasper AI. ChatGPT is namelijk in de basis een gratis tool. Je hoeft alleen te betalen als je wilt upgraden naar GPT-4. Voor ongeveer 23 euro per maand krijg je toegang tot een snellere en intelligentere versie van ChatGPT. Het verbeterde GPT-4-model van OpenAI zorgt voor 40% nauwkeurigere antwoorden en de mogelijkheid om antwoorden tot 25.000 woorden te genereren. Met GPT-4 krijg je daarnaast ook op piekmomenten toegang tot ChatGPT, een snellere responstijd en exclusieve toegang tot nieuwe functies.

Voor Jasper AI moet je altijd betalen. Het basisabonnement kost ongeveer 39 euro per maand. Jasper AI biedt drie opties: Creator, Teams & Business. Deze abonnementen verschillen in het aantal gebruikers per account en de beschikbare functies, waaronder de mogelijkheid om afbeeldingen te maken.

Templates versus chat

Jasper AI biedt een breed scala aan functies en templates. Je kunt ervoor kiezen om een eigen prompt te verzinnen of om een bestaande prompt te gebruiken. Denk aan: de ‘one-shot blog post’ of ‘Facebook ad’ template. Bij ChatGPT bedenk je je prompts zelf en moet je een extensie zoals AIPRM installeren om templates te kunnen gebruiken.

Moet ik Jasper AI of ChatGPT kiezen?

Welk programma beter bij jou past, hangt af van het doel dat je wil bereiken met de tool.

Jasper AI is de juiste keuze als je afbeeldingen wilt creëren, omdat ChatGPT dit niet kan. Ook past Jasper AI bij jou als je behoefte hebt aan een copywriting-assistent die snel en makkelijk marketing- en blogteksten van hoge kwaliteit schrijft zonder dat je zelf veel input hoeft te geven. Jasper AI heeft namelijk meer dan 50 voorgeprogrammeerde contenttemplates en een gebruiksvriendelijke interface.

Ben je op zoek naar een gratis tool? Dan kies je voor ChatGPT. Ook met GPT-4 ben je goedkoper uit dan met Jasper AI. GPT-4 kost ongeveer 23 euro per maand en Jasper AI begint bij 39 euro per maand. Daarnaast is ChatGPT, en dan met name GPT-4, de juiste keuze als je code of creatieve verhalen wil laten genereren. De tool heeft namelijk niet specifiek marketeers en copywriters als doelgroep. Jasper AI heeft dat wel. ChatGPT & GPT-4 maken daarbij gebruik van een grotere database, waardoor ze meer kennis hebben. GPT-4 scoort wel 40% beter dan ChatGPT op het produceren van feitelijke antwoorden. Ook als je altijd zelf je prompts wilt schrijven, is GPT-4 de beste optie. Je kunt namelijk prompts schrijven tot 16000 woorden, terwijl bij Jasper AI de maximale lengte van een prompt 6000 woorden is. Bij de gratis versie van ChatGPT is de lengte van een prompt ongeveer 3000 woorden.

Conclusie

In conclusie hebben we gezien dat Jasper AI en ChatGPT beide krachtige AI-tools zijn. Ze delen verschillende kenmerken, waaronder hun transformer-architectuur en semi-supervised learning-aanpak. Belangrijke verschillen liggen bijvoorbeeld in de hoeveelheid gebruikte gegevens, mate van controle over gesprekken, gebruikersdoelgroep en kostenstructuur. ChatGPT biedt een gratis basisversie en is minder gestructureerd, terwijl Jasper AI betaald is en meer voorgeprogrammeerde functies en controle biedt. Welk programma bij jou past, hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Het is duidelijk dat de vooruitgang op het gebied van AI en machine learning nog maar net begonnen is, en we kunnen verwachten dat deze technologieën zich nog verder zullen ontwikkelen en verbeteren in de toekomst. Benieuwd naar de mogelijkheden van Artificial Intelligence voor jouw organisatie? Neem contact op, bij Traffic Builders denken we graag mee!