Wolter Tjeenk Willink 18 juli 2005 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: 2 minuten
Een nieuw onderzoek uitgevoerd door Enquiro, Did-It en Eyetools uit de Verenigde Staten biedt enkele interessante wetenswaardigheden over het zoekgedrag van Google-gebruikers en de manier waarop de zoekresultaten worden bekeken.

Het onderzoek us een follow-up op een eerder persbericht over "Google´s Gouden Driehoek". In dit onderzoek kwam naar voren dat de zoekmachinegebruiker de zoekresultaten in F-vorm bekijkt. Hierbij verplaatst het blikveld van de gebruiker zich van uiterst links (reguliere zoekresultaten) naar uiterst rechts van het beeld, op zoek naar opvallende woorden, bedrijfs- en merknamen en andere triggers.

Het nieuwe onderzoek gaat verder waar het oude ophield. Zo wordt beschreven hoe de organische zoekresuktaten anders worden "gescanned" dan de gesponsorde koppelingen. Interessant is ook het onderdeel "semantic mapping", een fenomeen dat beschrijft hoe de zoekmachinegebruiker de zoekresultaten die worden getoond scant op zoek naar woorden die matchen met de achterliggende reden voor de zoekopdracht. Zo blijkt dat een 5e, 6e of 7e positie in de zoekresultaten helemaal niet onder hoeft te doen qua bereik en traffic verkregen uit de zoekmachines voor een nummer 1 notering. Zolang het zoekresultaat de bezoeker maar voldoende triggert en de omschrijving van het zoekresultaat aansluit bij de verwachtingen die de gebruiker met de zoekopdracht had.

Het verschijnsel dat hieraan ten grondslag ligt noemt men "peripheral vision". Hierbij  zoeken we enerzijds gericht naar bepaalde woorden die opvallen terwijl we anderzijds ook opvallendheden buiten ons gerichte blikveld waarnemen op basis van de mate waarin de omschrijving van een zoekresultaat voldoet aan de achterliggende reden van de zoekopdracht.

Het onderzoek geeft tevens een indicatie van het bereik dat een top 10 positie nou eigenlijk biedt ten opzichte van het totaal aantal personen dat de zoekresultaten te zien krijgt.

Zichtbaarheid/bereik organische zoekresultaten:
100% zichtbaarheid voor de top 3 zoekresultaten;
85% zichtbaarheid voor het 4e zoekresultaat;
60% zichtbaarheid voor het 5e zoekresultaat;
50% zichtbaarheid voor de 6e, 7e, en 8e zoekresultaten;
20-30% zichtbaarheid voor het 9e en 10e zoekresultaat.

Zichtbaarheid/bereik gesponsorde koppelingen:
1e positie: 50%
2e positie: 40%
3e positie: 30%
4e positie: 20%
5e positie: 10%
6e positie: 10%
7e positie: 10%
8e positie: 10%

Het meest opvallende aan deze resultaten is dat het totaal niet correspondeert met de algemeen geldende opvatting dat nog altijd 40% van alle zoekmachinegebruikers doorklikt naar de 2e zoekresultatenpagina.

 

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Hoe bekijkt men Googles zoekresultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.