Hoe kan Yahoo! Search Marketing Google Adwords verslaan?

Al weken zitten wij, SEM consultants van Traffic Builders, in spanning. In de wandelgangen gonsde het van de geruchten. Mijn gewaardeerde collega’s hadden verhitte weddenschappen afgesloten: “Nee, men heeft Q3 gezegd”, “Niet, ik vernam uit betrouwbare bron Q2”! Waarom deze ietwat gechargeerde staat van opwinding vraagt u zich af? Yahoo! Search Marketing heeft ver van tevoren aangekondigd met een vernieuwd advertentieprogramma te komen. Yahoo’s New Sponsored Search (codenaam Panama). De hamvraag die mij ’s nachts uit mijn slaap houdt is niet zozeer wanneer Yahoo! haar nieuwe advertentieprogramma lanceert, maar: Gaat Yahoo! Search Marketing hiermee Google Adwords verslaan?

Yahoo! New Sponsored Search Presentatie in Panama
Op dinsdag 17 april werden we bijgepraat over de ontwikkelingen rondom Yahoo’s New Sponsored Search. In de perfect gekozen locatie (Club Panama in Amsterdam) werden we enthousiast ontvangen door Bas Wijnen, salesmanager bij Yahoo!. Omdat er al veel over is geschreven zal ik niet in detail treden over de verbeterde functies die tijdens de presentaties uitgebreid aan bod kwamen. Duidelijk werd dat er bij de ontwikkeling natuurlijk goed gekeken is naar Google Adwords. Gelukkig is Yahoo! niet de enige die ideeën ‘leent‘.

De soms wat overbodige vragen uit de zaal werden geduldig en adequaat van repliek voorzien. Yahoo! heeft een zeer uitgebreid upgradecentrum ingericht wat de gebruiker kan ondersteunen. Dit upgradecentrum bevat een groot aantal tips, zelfstudieprogramma’s en FAQ’s.

Yahoo! New Sponsored Search vs. Google Adwords
Wat is nou het meest interessant aan de: ‘New Sponsored Search’? Naar mijn mening is het simpelweg de importfunctie waarmee het mogelijk is om Google Adwords campagnes te dupliceren naar het Yahoo netwerk. Hoewel we dit binnen Traffic Builders nog moeten testen, lijkt mij dit een interessante functie voor iedereen die een succesvolle Adwords campagne heeft. Weinig arbeidsintensief en je boort nieuw zoekpotentieel/omzetpotentieel aan.

Het zoekpotentieel in het netwerk van Yahoo! blijft in Nederland beperkt en  is maar een fractie van het bereik van Google Adwords. Volgens Richard Firminger (sales directeur van Yahoo! UK) heeft Yahoo! haar hoop vooral gevestigd op de ontwikkeling van Mobile Search. Naast contracten met o.a. Nokia en Vodafone heeft Yahoo! inmiddels ook een deal met Apple iPhone. Combineer de mogelijke hype van bijvoorbeeld de iPhone met de ontwikkeling van (gratis) wireless internet, dan is de hoop van Yahoo! Search Marketing om Google te kunnen verslaan wellicht niet eens zo ijdel…