Hoe richt je een Google AdWords-campagne te gronde?

Recentelijk is een AdWords-campagne live gegaan die werkelijk tegen alles indruist wat een goede AdWords-campagne hoort te bevatten. Het gaat om de AdWords-campagne van de Peugeot BB1.


De AdWords-campagne van Peugeot is (samen met alle andere online inspanningen) puur ingezet als een online guerrillacampagne, zo lijkt het. Overal duikt de AdWords-advertentie op van het mysterieuze project, dat onlangs is gelanceerd. Voor wie zich afvraagt wat erachter schuilgaat: het gaat om een ‘auto’ die het meest doet denken aan een Smart die vlak onder de voorruit een stevige klap van een honkbalknuppel heeft gekregen.

Hoe verziek ik mijn AdWords-campagne?
Deze AdWords-campagne kwam ik gisteren op het spoor, toen ik naar totaal andere dingen zocht. Bij elk zoekwoord leek de advertentie terug te komen, behalve als je daadwerkelijk peugeot bb1 intikte. Leek, want vandaag kom ik ze ineens niet meer tegen. ‘Concullega’ David Naylor kwam de Peugeot BB1 op Google.com ook te pas en te onpas tegen en maakte onderstaand screenshot (klik om te vergroten).

adwords_campagne_peugeot_bb1.jpg

Deze AdWords-campagne kan niet anders dan een vrij matige tot dramatische Quality Score hebben. De landingspagina zal niet doorspekt zijn met alle termen waarop geadverteerd wordt en ook de advertentieteksten bevatten deze termen niet. Daarnaast worden er advertenties getoond die naar de Facebook-pagina, de YouTube-pagina en de Peugeot BB1-website gaan. Soms zelfs tegelijk! Dit zou tegen de AdWords Terms of Service in moeten gaan. Aan de andere kant zal de AdWords-campagne toch het beoogde doel bereikt hebben. Er wordt namelijk over gesproken en, zoals in de marketingwereld vaak wordt gezegd: “There’s no such thing as bad publicity”.