Hoe zet je een geavanceerde Google Adwords Campagne op?

Een Google Adwords campagne opzetten kan binnen enkele minuten. Dan zijn je advertenties live en kun je bezoekers en business beginnen te genereren. Wil je je campagne echter maximizen, dan moet je grondig te werk gaan. Met omvangrijke campagnes kun je gerust een week tot een paar weken zoet zijn. In deze post leg ik je uit hoe je stapsgewijs tot de beste Google Adwords campagne kan komen.

Stap 1 – Keyword analyse

Het is bij het uitvoeren van een keyword analyse vooral zaak om niets aan het toeval over te laten. Wie weet vergeet je per ongeluk een set met keywords die je mooie conversies had kunnen opleveren. Zorg daarom vooral dat je grondig te werk gaat. Enkelvouden, meervouden, spelvarianten, synoniemen, zoekzinnen. Zet ze allemaal in je keyword lijst. Zelf maak ik mijn lijst graag in een text editor. Lekker simpel en perfect voor het snelle copy-paste werk.

Als inspiratie voor de keyword-lijst kun je naast je eigen creativiteit het best kijken naar de website waarmee je gaat adverteren, naar de statistieken van de website (logs van de zoekopdrachten) en naar de websites van de concurrenten. Als er meerdere personen bij de eigen website betrokken zijn dan is het altijd handig om input te vragen. Daarnaast zijn er Keyword Tools beschikbaar die je suggesties kunnen geven. Persoonlijk vind ik de Google Keyword Tool erg prettig werken. Bij het brainstormen zul je ook keywords tegenkomen waar je totaal niet mee geassocieerd wil worden. Sla deze keywords op onder het kopje ‘negatieve keywords’.

Tip: deel je keywords in naar conversiekracht
De belangrijkste tip die ik je voor het uitvoeren van de keyword analyse kan geven is dat je continu nadenkt over de conversiekracht van de keywords. Hoe relevant is het keyword voor de bezoeker? Van welke keywords verwacht je conversies, van welke in iets mindere mate en welke keywords wil je eigenlijk alleen voorzichtig testen? Door je keywords in een drietal (of viertal) hoofdcategorieën in te delen, gebaseerd op de verwachte conversiekracht, krijg je direct een helder verwachtingspatroon van je campagne.

Stap 2 – Advertentieplan

Je kunt een campagne zo gedetailleerd maken als je wil. Campagnes met 100 tot 500 advertentiegroepen zijn bij ons eerder regel dan uitzondering. De reden dat het er zo veel zijn is dat je een maximale doorklikratio, conversie en Quality Score wilt behalen. Dat kan alleen door te mierenneuken. Om het jezelf wat makkelijker te maken raad ik je aan om een advertentieplan uit te denken. Wanneer wil je dat je advertenties wel worden vertoond en wanneer niet? Hoe zorg je er voor dat je keywords optimaal worden weergegeven in de advertentieteksten? Welke landingspagina’s komen er achter de keywords te hangen? Wat zijn je conversiedoelen?

Het is verstandig om te starten met het schrijven van je advertentieteksten. De inhoud van je teksten is afhankelijk van je conversiedoelen en je branding waarden. Er zijn een aantal woorden in advertentieteksten die altijd zorgen voor goede doorklikratio’s en/of goede conversies (gegarandeerd, koop, vind, etcetera). Test altijd meerdere advertenties. De hoeveelheid advertentieteksten per advertentiegroep is afhankelijk van wat je precies wilt gaan testen. Bijvoorbeeld prijsvoordelen, incentives of tijdsgebonden acties. Om te testen welke advertentie het beste converteert raad ik je aan om de advertenties evenredig te laten roteren in plaats van de beter presterende advertenties vaker te laten weergeven. Op die manier krijg je beter en sneller inzicht in de prestatie van de verschillende advertenties.

Als je keyword twee of drie keer in je advertentietekst (inclusief de zichtbare url) voorkomt en als je er voor zorgt dat je advertenties alleen op zinnige zoekopdrachten worden getoond, dan verzeker je jezelf van een goede doorklikratio. Om te checken hoe je je keywords moet matchen kan je wederom je keyword tools gebruiken (mijn favoriet hier is Overture). Daarin kun je zien of je wil dat een keyword ook in combinaties wordt getoond of niet. Als het keyword dat je wilt targeten ook wordt gezocht in voor jou onzinnige combinaties, dan kun je ook de onzinnige keywords toevoegen aan je negatieve keywords.

Om jezelf wat werk te besparen kun je gebruik maken van de keyword-insertion tag, waarmee de advertentietekst automatisch wordt aanpast aan de zoekopdracht van de gebruiker. Dit kun je het best gebruiken voor keyword combinaties (bijv. koelkast kopen, koelkast bestellen, koelkast verkoop). Voor het generieke keyword (koelkast) maak ik dan meestal een aparte advertentiegroep aan, om te voorkomen dat het keyword ‘los’ in de headline van de advertentieteksten komt te staan.

Tip: zoek naar patronen in je campagne
De belangrijkste tip voor het maken van je advertentieplan is het zoeken naar patronen. Elk generiek keyword heeft varianten (koelkast, koelkasten, koel kast, koel kasten) en combinaties (koelkast kopen, koelkast bestellen, koelkast verkoop). Van deze varianten kun je in principe al acht advertentiegroepen maken (4 x generiek, 4 x met combinaties / keyword-insertion). Je kunt de spelvarianten ook bij de groepen met correcte spelling stoppen. De vraag is of de tijd die je hiermee wint opweegt tegen het mogelijke verlies in doorklikratio. In dit voorbeeld zijn er voor het keyword koelkast in elk geval ook een aantal aanverwanten en synoniemen te bedenken, zoals ijskast, vrieskast of vrieskist. Dit is in het proces van het aanmaken van de campagne copy-paste-find-replace werk. Daarom is er sprake van een patroon. In elke campagne zijn dergelijke patronen aanwezig. Probeer ze te ontdekken.

Ik vind het zelf wel prettig om mijn advertentiegroepen te nummeren. Door dit te doen op hoofdcategorie (bijv. een 1 voor alle advertentiegroepen in de groep met de hoogste conversieverwachting) kan je uiteindelijk makkelijk nagaan of je goed zat met je voorspellingen van de conversiekracht.

Extra tip: websites met een omvangrijk en dynamisch aanbod (reisaanbieders, vacaturesites, of grote webshops) kunnen overwegen om software in te zetten die op basis van de live voorraad/database advertenties wel of niet toont. Aanbieders van dergelijke software zijn o.a. Toading uit Nederland en Greenlight uit de UK.

Stap 3 – Campagne ontwikkeling

In het verleden moesten we ons voor het ontwikkelen geavanceerde Google Adwords campagnes nog behelpen met bulksheets in Excel. Tegenwoordig kan iedereen gebruik maken van de Google Adwords editor, een perfecte copy-pasta desktop-applicatie. In de editor kan je beginnen met het bouwen van je campagne. Ik ga verder niet uitleggen hoe de editor werkt. Als je handig bent met applicaties dan wijst het zich vanzelf. Copy-paste-find-replace-edit tot je een ons weegt en je campagne is ready. Vergeet niet je negatieve keywords in te voeren.

Een niet te onderschatten onderdeel van de campagne ontwikkeling betreft het instellen van de kosten per klik en de geavanceerdere campagne opties. Op basis van de verwachte conversieratio van de campagne kun je de gemiddelde kosten per klik berekenen die je wilt spenderen. Kijk daarnaast goed naar de (aantallen) andere adverteerders en denk na over de tijdstippen waarop je wilt adverteren. Uiteraard zijn alle instellingen in een later stadium aan te passen, maar het is zeker geen overbodige luxe om vanuit een doordachte situatie te starten.

Hoe optimaliseer je een geavanceerde Google Adwords Campagne?
Voordat je live gaat is het wijs om nog even een aantal zaken te testen. Zo kun je bekijken of je niet per ongeluk dubbele keywords in je campagne hebt staan. De settings van de campagne dubbelcheck ik altijd in Google Adwords zelf. Zet het contentnetwerk uit, dit moet je pas gaan testen zodra je campagne is geoptimaliseerd. Dit komt in een volgende post aan de orde. Daarin ga ik uitgebreid in op het optimaliseren van je conversie (incl. landingspagina’s) en het onderhouden van geavanceerde Google Adwords campagnes.