Hoe ziet de ideale button eruit?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het klinkt misschien gek, maar de (optimale) conversie op jouw website is sterk afhankelijk van de manier waarop bezoekers naar de belangrijkste pagina’s op jouw website worden doorverwezen. Uit onderzoek is eerder al gebleken dat een button vele malen effectiever kan zijn dan een tekstlink. Design en plek van je buttons is dus belangrijk. Maar de hoogte van een conversie verschilt wel per button. In dit artikel vertel ik jou waar je zoal op moet letten.


Dat heeft alles te maken met de vormgeving van de buttons die je gebruikt. Om ervoor te zorgen dat meer bezoekers op een button klikken, houden wij ons aan een aantal belangrijke richtlijnen. Wij letten daarbij op:

  • Het uiterlijk van een button
  • Het gedrag van een button

Effectief button design: 3 concrete Tips

Een goede button staat of valt met het design. Kleur, vorm en gedrag zijn van belang als het aankomt op het ontwerpen van een button. Met de onderstaande tips voor het design van een button geven we je alvast een zetje in de goede richting!

Kleur van de button

Als het op de kleur van een button aankomt, houd dan rekening met onder meer het volgende:

  1. De button moet een kleur hebben die bij een bezoekers een reactie triggert. Uit onderzoek blijkt dat de kleuren rood, groen en oranje daar zeer geschikt voor zijn.
  2. De kleur van de button moet sterk contrasteren met de achtergrond van de website. Een button mag qua kleur niet wegvallen in de rest van het design.
  3. Het is ook belangrijk dat het contrast tussen de kleur van de button en de tekst op de button de leesbaarheid van die tekst niet in de weg zit.
Button zonder contrast.jpg
Bij deze button is het contrast met de achtergrond niet groot genoeg. De button zal dus niet direct bij een bezoeker opvallen.
Button met hoog contrast.jpg
Het contrast bij deze button is heel hoog, waardoor de button direct in het oog springt en makkelijk te vinden is op de website.

Vorm van de button

Qua vorm van een button is het belangrijk om goed te letten op wat over het algemeen de standaard lijkt te zijn. Zo valt op dat de meeste buttons die worden gebruikt, breed maar dun zijn: zo kunnen 2 of 3 woorden getoond worden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer buttons die wat dikker zijn zodat twee regels met tekst geplaatst kunnen worden.

Wat ook direct opvalt, is dat het grootste gedeelte van de tegenwoordig gebruikte buttons ronde hoeken hebben. Zorg aansluitend dat een button direct goed herkenbaar is voor de bezoeker.

Buttons diverse vormen.jpg

Gedrag van een button

Het is belangrijk dat een button voorspelbaar gedrag vertoont. Een bezoeker verwacht namelijk dat er iets met een button gebeurt als hij er met zijn muis overheen gaat, of er daadwerkelijk op klikt.

Button verschillend gedrag.jpg

Met de muis over button bewegen

We noemen dit stadium van de button ‘Hover’. Hierbij raakt een bezoeker als het ware de button aan. In dat geval moet er dus ook iets in het gedrag van de button veranderen, zodat een bezoeker weet dat hij/zij een interactie met de button kan aangaan. Een gangbare en veelgebruikte techniek is om de kleur van de button wat donkerder te maken.


Kleur button donker.jpg

Button aanklikken

Op het internet klik je op een button, maar offline druk je een knop daadwerkelijk in. Dit is ook het gedrag dat bezoekers van een button op je website verwachten. In dit stadium moet het gedrag van de button zo veranderen dat een bezoeker echt het idee krijg dat hij de button heeft ingedrukt. Dit effect bereik je makkelijker door de button te voorzien van een schaduw aan de binnenkant.


Button schaduw binnenzijde.jpg

Méér conversies met beter button-design

Het mag duidelijk zijn: het vormgeven van een button die converteert, is niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn veel verschillende elementen waar je aan moet denken. Overigens: we hebben het hier gehad over een conversieverhogende button, maar het is óók belangrijk dat een button gebruiksvriendelijk is, en goed op de website staat geplaatst.

Hulp nodig? Traffic Builders kan – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – voor jou onder meer conversie-optimalisatie verzorgen, inclusief het design van je buttons!

Button contact opnemen 2.jpg
Button vrijblijvende offerte.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Eva Louwen
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Eva

Overdag is Eva Senior Conversie-optimalisatie Consultant en draagt zij de zorg voor hogere conversiepercentages bij haar klanten en coaching van haar teamgenoten. In de avond transformeert zij naar Tweelingmama Extraordinair en draagt zij de zorg voor voldoende knuffels, kusjes en schone luiers.

Neem contact op met Eva
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.