
Het klinkt misschien gek, maar de (optimale) conversie op jouw website is sterk afhankelijk van de manier waarop bezoekers naar de belangrijkste pagina’s op jouw website worden doorverwezen. Uit onderzoek is eerder al gebleken dat een button vele malen effectiever kan zijn dan een tekstlink. Design en plek van je buttons is dus belangrijk. Maar de hoogte van een conversie verschilt wel per button. In dit artikel vertel ik jou waar je zoal op moet letten.
Dat heeft alles te maken met de vormgeving van de buttons die je gebruikt. Om ervoor te zorgen dat meer bezoekers op een button klikken, houden wij ons aan een aantal belangrijke richtlijnen. Wij letten daarbij op:
- Het uiterlijk van een button
- Het gedrag van een button
Effectief button design: 3 concrete Tips
Een goede button staat of valt met het design. Kleur, vorm en gedrag zijn van belang als het aankomt op het ontwerpen van een button. Met de onderstaande tips voor het design van een button geven we je alvast een zetje in de goede richting!
Kleur van de button
Als het op de kleur van een button aankomt, houd dan rekening met onder meer het volgende:
- De button moet een kleur hebben die bij een bezoekers een reactie triggert. Uit onderzoek blijkt dat de kleuren rood, groen en oranje daar zeer geschikt voor zijn.
- De kleur van de button moet sterk contrasteren met de achtergrond van de website. Een button mag qua kleur niet wegvallen in de rest van het design.
- Het is ook belangrijk dat het contrast tussen de kleur van de button en de tekst op de button de leesbaarheid van die tekst niet in de weg zit.


–
Vorm van de button
Qua vorm van een button is het belangrijk om goed te letten op wat over het algemeen de standaard lijkt te zijn. Zo valt op dat de meeste buttons die worden gebruikt, breed maar dun zijn: zo kunnen 2 of 3 woorden getoond worden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer buttons die wat dikker zijn zodat twee regels met tekst geplaatst kunnen worden.
Wat ook direct opvalt, is dat het grootste gedeelte van de tegenwoordig gebruikte buttons ronde hoeken hebben. Zorg aansluitend dat een button direct goed herkenbaar is voor de bezoeker.

Gedrag van een button
Het is belangrijk dat een button voorspelbaar gedrag vertoont. Een bezoeker verwacht namelijk dat er iets met een button gebeurt als hij er met zijn muis overheen gaat, of er daadwerkelijk op klikt.

–
Met de muis over button bewegen
We noemen dit stadium van de button ‘Hover’. Hierbij raakt een bezoeker als het ware de button aan. In dat geval moet er dus ook iets in het gedrag van de button veranderen, zodat een bezoeker weet dat hij/zij een interactie met de button kan aangaan. Een gangbare en veelgebruikte techniek is om de kleur van de button wat donkerder te maken.

Button aanklikken
Op het internet klik je op een button, maar offline druk je een knop daadwerkelijk in. Dit is ook het gedrag dat bezoekers van een button op je website verwachten. In dit stadium moet het gedrag van de button zo veranderen dat een bezoeker echt het idee krijg dat hij de button heeft ingedrukt. Dit effect bereik je makkelijker door de button te voorzien van een schaduw aan de binnenkant.
–
–
Méér conversies met beter button-design
Het mag duidelijk zijn: het vormgeven van een button die converteert, is niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn veel verschillende elementen waar je aan moet denken. Overigens: we hebben het hier gehad over een conversieverhogende button, maar het is óók belangrijk dat een button gebruiksvriendelijk is, en goed op de website staat geplaatst.
Hulp nodig? Traffic Builders kan – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – voor jou onder meer conversie-optimalisatie verzorgen, inclusief het design van je buttons!
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Eva
Overdag is Eva Senior Conversie-optimalisatie Consultant en draagt zij de zorg voor hogere conversiepercentages bij haar klanten en coaching van haar teamgenoten. In de avond transformeert zij naar Tweelingmama Extraordinair en draagt zij de zorg voor voldoende knuffels, kusjes en schone luiers.
Neem contact op met EvaBlogartikelen
CXO (customer experience optimization): de belangrijkste trends in 2021
Cherrelle Akerina - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 4 minuten In het marketinglandschap zien we ontwikkelingen die ook impact gaan hebben op het vlak van CXO, customer experience optimization. Naast de focus op de ervaring van…
Conversie-optimalisatie (CRO) trends in 2020
Joren van Gilst - 7 januari 2020Geschatte leestijd: 4 minuten Organisaties die in 2020 nóg meer rendement uit hun digital marketing inspanningen willen halen, doen er goed aan conversie-optimalisatie steviger in hun strategie te betrekken. Het…
Emerce Conversion 2019
Shirley van Haalem - 9 april 2019Geschatte leestijd: 4 minuten Emerce Conversion zit er alweer op. In mijn sessie deelde ik 5 CRO-eyeopeners die organisaties structureel meer ROI opleveren. Was jij erbij? Tof! Ook als je…
Emerce conversion 2019: conversie eye-openers
Sanne Maarsingh - 18 maart 2019Geschatte leestijd: 4 minuten Op 11 april is het tijd voor Emerce Conversion 2019. Hét event voor CRO-specialisten, usability experts en content specialisten. Emerce Conversion zet de beste sprekers op…
Landingspagina optimalisatie: 4 voordelen bij een hoog mediabudget
Joren van Gilst - 28 februari 2019Geschatte leestijd: 4 minuten Wat is de reden dat veel organisaties kiezen voor een hoog mediabudget om conversies binnen te halen, en dat niet gebruiken voor structurele landingspagina optimalisatie? Met…
Wat is Edge SEO? De Technische SEO Trend van 2019!
Robbert van Ekris - 15 februari 2019Geschatte leestijd: 4 minuten Edge SEO is een nieuwe trend binnen technische SEO, wat gebruik maakt van edge computing-technologieën om totale HTTP(s)-verzoeken (incl. URLs, status, headers en body content) aan…
Conversie optimalisatie in 2019 - Belangrijkste trends & onze visie
Shirley van Haalem - 14 januari 2019Geschatte leestijd: 4 minuten Digital marketeers die meer ROI uit hun online investeringen moeten halen, kunnen in 2019 niet meer om Conversion Rate Optimization (CRO) heen. Na een korte terugblik…
Geef een reactie