Hoe zoekmachines nieuwskoppen beïnvloeden

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zoekmachines beïnvloeden de koppen van nieuwsberichten, zo lijkt het. Copywriters houden rekening met het feit dat keyword-rijke nieuwskoppen later ook via SEO (Search Engine Optimization) bezoekers kan aantrekken.

Keywords in de titel
Stel men beschrijft een artikel van The Wall Street Journal Online met als titel “green beans comes marching home”. Dit artikel gaat over de Green Beans Coffee Co. die koffie aan uitgezonden soldaten levert. Als je dit bericht wil zoeken, zoek je via de volgende keywords: “green beans”, “coffee”, “U.S. military”, “soldiers” of “bases”. Maar geen enkele combinatie brengt het juiste resultaat, het betreffende artikel op. Wat men misschien wel te zien krijgt zijn een paar weblogs die over dat artikel schrijven, omdat deze wel de juiste keywords in hun titel hebben staan.

Meer bezoekers
Het is bewezen dat men beter kan zorgen dat de keywords van een artikel in de kop staan. Diverse internationale redacteuren bevestigen dat ze “web hedd’s” gebruiken: titels waarin men rekening houdt men wat de meest populaire keywords zijn met betrekking tot het artikel. Dit zien zij ook terug in het aantal bezoekers dat via de zoekmachines op de site terechtkomt.

Dat ironische en grappige koppen niet meer kunnen worden gebruikt is gedeeltelijk waar. Men kan bijvoorbeeld geen kop als “De bedrieger bedrogen” meer gebruiken. Hier wordt je als zoekmachine of bezoeker niets wijzer van, maar er kan wel met wat creativiteit een mooie kop worden gevormd. In de meeste gevallen gaat het artikel maar over 1 à 2 keywords, de rest kan dan vrij ingevuld worden.

Zoekmachinemarketing en persberichten: een tip
Ook nationale redacteuren zijn inmiddels bekend met dit fenomeen. Belangrijk punt waar men op moet letten is dat men het onderwerp van het artikel goed in de titel laat terugkomen. Bekijk ook goed waar het artikel over gaat en op welke combinatie van woorden het gevonden zou moet worden. Kort samengevat: maak korte koppen waaraan men direct kan zien waar het artikel over gaat en houd de volgende 3 kernwoorden aan: relevant, onderscheidend en prikkelend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.