Hoe zoekmachinevriendelijk is uw content management systeem?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Een content management systeem (ook wel CMS of contentbeheersysteem) genoemd, mag dan handig zijn, maar is het ook zoekmachinevriendelijk? Steeds vaker zien we dat men een CMS gebruikt om de website te onderhouden. Van een Open Source content management systeem tot duur betaalde maatwerkoplossing: slechts weinig content management systemen stellen u in staat hoge posities in de zoekmachines te behalen. In dit artikel wordt omschreven waar u op dient te letten bij het selecteren of beoordelen van een content management systeem op zoekmachinevriendelijkheid.

Update: dit blog is verouderd, maar daarom niet minder leuk om te lezen. Al sinds 2001 hebben we de ambitie om de beste te zijn én te blijven. Daarom zorgen wij voor optimale kennis van ons vakgebied. Meer lezen over zoekmachine optimalisatie? Klik dan hier.

Kan een CMS voor topposities in de zoekmachines zorgen?
Het antwoord op deze vraag is eenduidig: nee. Zoals ook het het artikel ‘Jammer dat uw website geen bezoekers trekt‘ en andere artikelen in de kennisbank naar voren wordt gebracht is techniek slechts een ‘show stopper’, geen ‘show maker’. Met andere woorden: het is de content, niet het content management systeem dat verantwoordelijk is voor een goede vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. De keuze voor een zoekmachinevriendelijk CMS is daarentegen niet minder belangrijk, integendeel. Een slecht (lees: niet-zoekmachinevriendelijk) content management systeem kan uw succes in de zoekmachines namelijk wel degelijk in de weg staan.

De meest voorkomende show stoppers in een content management systeem
Een overzicht van de meest gemaakte ‘ontwikkelingsfouten’ waar het de zoekmachinevriendelijkheid van content management systemen betreft:

  • Uw CMS genereert dynamische url ´s vol met ‘&’, ‘?’ en ‘=’ tekens;
  • Uw heeft gedacht aan het belang van bezoekersstatistieken en maakt in uw CMS gebruik van sessionID ´s die aan de url worden meegegeven;
  • Uw content management systeem biedt niet de mogelijkheid om op paginaniveau een title (titel) te specificeren;
  • Uw CMS heeft eveneens geen optie om webpaginaspecifieke metatags voor de keywords en description aan te maken;
  • Uw content management systeem is een ‘one-for-all’ oplossing die u zeker geen tijd moet kosten om klantspecifiek in te richten. Derhalve beperkt u zich tot het gebruik van frames in het CMS. ‘Da ´s lekker gemakkelijk!’.

Een content management systeem met dynamische urls
Veel content management systemen maken gebruik van ellenlange dynamische urls bedoeld om de verschillende variabelen aan de webpagina mee te geven. Uitermate effectief in beheer en dikwijls ook zeer snel te genereren, maar zoekmachinevriendelijk is de oplossing allerminst. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn veel zoekmachines namelijk niet in staat om dynamische urls goed te indexeren. Eén ‘?’ in de url is doorgaans geen probleem, twee lukt ook nog wel, maar zodra we er meer hebben haken veel zoekmachines al af. Zelfs Google geeft in haar richtlijnen duidelijk aan dat dynamische urls waar mogelijk voorkomen dienen te worden. De spiders van de zoekmachines preferen nou eenmaal zogenaame ‘statische urls’.

Wilt u weten hoe u uw dynamische url ´s dient te herschrijven naar statische urls? Lees er meer over het in het artikel ‘Dynamische urls herschrijven voor zoekmachines ´.

Uw CMS maakt gebruik van zogenaamde SessionID ´s
Een sessionID is een unieke code die bestaat uit letters en of cijfers en is bedoeld om sessiegegevens vast te leggen. Zo kan het zijn dat u bij een bezoek aan de website sessionID 1 toegekend krijgt. Vervolgens wordt uw complete surfgedrag opgeslagen onder deze unieke identificatiestring. Zo kan worden achterhaald welke webpagina ´s u heeft bezocht, hoe lang u op elke pagina bent geweest, etc.

Het probleem met sessionID ´s ligt met name bij de zogenaamde crawler of spider-gebaseerde zoekmachines. Zoekmachine Google bijvoorbeeld kan op hetzelfde moment vanaf meerdere serverlocaties uw website doorzoeken en indexeren. Bij elk van deze bezoeken krijgt de spider van de zoekmachine een andere SessionID toegekend. Omdat deze aan de url wordt meegegeven en de spider url ´s volgt om nieuwe pagina ´s te ontdekken, betekent dit volgens de zoekmachine ook dat uw website continu verandert. Het ene moment bestaat webpagina (lees: url) X nog wel en het andere moment is deze verdwenen en kan alleen webpagina Y nog worden gevonden. Kortom: uw website biedt de zoekmachines geen solide uitgangspunt. Het gevolg: spiders slaan uw website over.

Uw content management systeem biedt geen paginaspecifieke titel optie
De title tag, gebruikt om de titel van een webpagina in de bovenste blauwe (IE) balk van uw brower weer te geven, is zo ´n beetje de meest belangrijke factor bij het bepalen van uw positie in de zoekmachines na de webteksten zelf. Het is dan ook van het grootste belang dat de titel paginapecifiek wordt ingevuld. Probeer om de titel ofwel automatisch paginaspecifiek te maken, of biedt de optie de titel door de gebruiker in te laten vullen.

Uw CMS heeft geen paginaspecifieke metatags?
Ook dan is uw content management systeem aan verbetering toe. Elk goed CMS biedt de mogelijkheid om de inhoud van de metatag keywords en description af te stemmen op de content van de webpagina. Hoewel de bijdrage van de matetags aan de positie in de zoekmachines lang niet zo groot is als enkele jaren geleden, kan het wel degelijk verschil uitmaken tussen een positie in de top 20 of top 5 van de zoekresultaten.

Uw content management systeem maakt gebruik van frames
We zeggen het liever niet, maar luiheid zit in de aard van de mens. Dit geldt dus ook voor uw designer of webontwikkelaar. En aangezien u niet zit te wachten op hoge ontwikkelingskosten, ziet ook u uw designer liever 10 dan 20 uur aan uw webpagina besteden. Daarom wordt veelal uitgeweken naar het gebruik van frames. Een designtechnische slimme oplossing, maar verre van zoekmachinevriendelijk.

Zoekmachine-optimalisatie advies
Wilt u meer weten over het zoekmachinevriendelijk maken van uw content management systeem? Traffic Builders kan u hiermee uitstekend van dienst zijn, uitvoerend of op adviesbasis. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op. 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.