Houd je merkbekendheid in de gaten met Custom Alerts van Google AdWords

Geschatte leestijd: 2 minuten

Google wordt in de media steeds vaker gebruikt om de naamsbekendheid van een merk te bepalen. Hiervoor is Google Trends een handige tool. Je kunt ook kijken hoeveel zoekresultaten jouw merknaam oplevert.

Met name Google Trends geeft voor grote merken interessante grafieken weer om de ontwikkeling van naamsbekendheid weer te geven. Helaas is Google Trends voor kleine bedrijven niet zo bruikbaar. Er is namelijk regelmatig onvoldoende data beschikbaar om de grafiek te ontwikkelen.

Een handige oplossing is te vinden via Google AdWords. In deze blogpost vind je een stappenplan om naamsbekendheid via Google AdWords inzichtelijk te maken en om opvallende ontwikkelingen / veranderingen in trends via alerts in jouw inbox te ontvangen:

 1. Maak een advertentiegroep aan met de naam Merknaam en plaats in de advertentiegroep de merknaam in alle matchtypes;
 2. merknaamcampagne.jpg

 3. stel het budget (voldoende voor 100% vertoningsaandeel) en de CPC in voor de advertentiegroep en activeer de advertenties;
 4. maak een Custom Alert aan via de optie meer acties (in dit voorbeeld more actions), en
 5. moreactions.jpg

 6. stel een custom alert in op basis van impressies.
 7. alerts_create_keyword.png

Je kunt een Custom Alerts instellen op basis van verschillende waarden:

 • Kosten;
 • gemiddelde CPC;
 • CTR;
 • gemiddelde positie;
 • aantal kliks, en
 • aantal impressies.

In dit voorbeeld maken we gebruik van het aantal impressies. Dit zal immers normaal gesproken gelijk staan aan het aantal zoekopdrachten (dus niet kliks) op de merknaam. Een belangrijke voorwaarde is dat je een 100% vertoningsaandeel krijgt voor de advertiegroep. Wijs hiervoor dus voldoende budget toe aan de campagne waarin de advertentiegroep is geplaatst.

Conclusie
Je wilt met deze Google AdWords-campagne het exacte aantal zoekopdrachten op de merknaam inzichtelijk krijgen. Op basis van die gegevens krijg je een goed beeld van de veranderingen in de naamsbekendheid van jouw organisatie. Het aantal conversies via deze advertentiegroep is van ondergeschikt resultaat.

Met het alert wordt je op de hoogte gebracht van grote schommelingen. Wordt jouw bedrijf ineens vaker gezocht via Google? Dan ben je wellicht in het nieuws geweest of heb je een interessante promotieactie gehad die mensen er toe heeft gebracht  om jouw merknaam in Google te zoeken. Bij grote wijzigingen krijg je via de alert direct een seintje wanneer dit soort veranderingen plaatsvindt en kun je snel reageren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.