Houd je merkbekendheid in de gaten met Custom Alerts van Google AdWords

Google wordt in de media steeds vaker gebruikt om de naamsbekendheid van een merk te bepalen. Hiervoor is Google Trends een handige tool. Je kunt ook kijken hoeveel zoekresultaten jouw merknaam oplevert.

Met name Google Trends geeft voor grote merken interessante grafieken weer om de ontwikkeling van naamsbekendheid weer te geven. Helaas is Google Trends voor kleine bedrijven niet zo bruikbaar. Er is namelijk regelmatig onvoldoende data beschikbaar om de grafiek te ontwikkelen.

Een handige oplossing is te vinden via Google AdWords. In deze blogpost vind je een stappenplan om naamsbekendheid via Google AdWords inzichtelijk te maken en om opvallende ontwikkelingen / veranderingen in trends via alerts in jouw inbox te ontvangen:

 1. Maak een advertentiegroep aan met de naam Merknaam en plaats in de advertentiegroep de merknaam in alle matchtypes;
 2. merknaamcampagne.jpg

 3. stel het budget (voldoende voor 100% vertoningsaandeel) en de CPC in voor de advertentiegroep en activeer de advertenties;
 4. maak een Custom Alert aan via de optie meer acties (in dit voorbeeld more actions), en
 5. moreactions.jpg

 6. stel een custom alert in op basis van impressies.
 7. alerts_create_keyword.png

Je kunt een Custom Alerts instellen op basis van verschillende waarden:

 • Kosten;
 • gemiddelde CPC;
 • CTR;
 • gemiddelde positie;
 • aantal kliks, en
 • aantal impressies.

In dit voorbeeld maken we gebruik van het aantal impressies. Dit zal immers normaal gesproken gelijk staan aan het aantal zoekopdrachten (dus niet kliks) op de merknaam. Een belangrijke voorwaarde is dat je een 100% vertoningsaandeel krijgt voor de advertiegroep. Wijs hiervoor dus voldoende budget toe aan de campagne waarin de advertentiegroep is geplaatst.

Conclusie
Je wilt met deze Google AdWords-campagne het exacte aantal zoekopdrachten op de merknaam inzichtelijk krijgen. Op basis van die gegevens krijg je een goed beeld van de veranderingen in de naamsbekendheid van jouw organisatie. Het aantal conversies via deze advertentiegroep is van ondergeschikt resultaat.

Met het alert wordt je op de hoogte gebracht van grote schommelingen. Wordt jouw bedrijf ineens vaker gezocht via Google? Dan ben je wellicht in het nieuws geweest of heb je een interessante promotieactie gehad die mensen er toe heeft gebracht  om jouw merknaam in Google te zoeken. Bij grote wijzigingen krijg je via de alert direct een seintje wanneer dit soort veranderingen plaatsvindt en kun je snel reageren.