How to: succesvol verkopen op Bol.com met deze 6 tips

Bol.com is de onbetwiste grootmacht in de Nederlandse e-commerce, met een indrukwekkende omzet van 5,5 miljard euro. Hoewel er een kleine omzetdaling was van 1,7% ten opzichte van vorig jaar, behaalde deze bekende webwinkel nog steeds een winst van maar liefst 125 miljoen euro in 2022. Interessant genoeg wordt ruim 60% van deze gigantische omzet gerealiseerd door de 50.000+ Verkooppartners van bol.com. In deze blog lees je alles wat je moet weten om succesvol te starten met bol.com (advertising), oftewel market places. We geven je 6 tips waarmee je vandaag nog je shop binnen bol.com kunt opzetten. Voor zowel kleine ondernemers als grotere e-commerce start-ups geschikt.

Een side note: Voor hele grote partijen is Bol.com wat ons betreft minder interessant vanwege het weggeven van eigen marktaandeel en inleveren van marges. Hou hier rekening mee in je afweging om market places onderdeel te maken van je marketingstrategie.

1. Set-up: jouw online winkel opzetten binnen market places

 1. De eerste stap om te beginnen met verkopen op bol.com is het aanmelden als verkoper en het aanmaken van een account. Zodra je jouw account hebt ingesteld, kun je beginnen met het toevoegen van producten aan je winkel en deze online zetten
 2. Upload je catalogus via een Excel/CSV feed of vereenvoudig je workflow door integraties te maken met je voorraadbeheer, webshop en andere handige tools zoals Bolo, Sellevate, en Channable.
 3. Maak productinformatie aan per product: Zorg ervoor dat je producten goed worden gepresenteerd door gedetailleerde specificaties, beschrijvingen en aantrekkelijke afbeeldingen toe te voegen.

2. Voor- en nadelen bol.com advertising

Voordelen bol.com advertising

 • Groot bereik: Bol.com is dé nummer één online winkel in Nederland en België, waardoor je toegang hebt tot miljoenen potentiële klanten.
 • Extra verkoopkanaal: Het verkopen op bol.com biedt je een extra kanaal om je producten aan te bieden, naast je eigen webshop.
 • Meer omzet: Het enorme klantenbestand vergroot je kansen op hogere verkoopvolumes.
 • Gebruiksvriendelijk: Bol.com biedt een gebruiksvriendelijk platform voor verkopers om hun producten te beheren.
 • Relatief makkelijk te managen: Met de beschikbare tools is het beheren van je winkel efficiënt en eenvoudig.
 • Je betaalt pas commissie bij verkoop: Je betaalt alleen een commissie aan bol.com wanneer je daadwerkelijk een product verkoopt.
 • Overzichtelijke maandelijkse factuur: Bol.com verrekent de commissies en andere kosten in één maandelijkse factuur.

Nadelen market places bol.com

 • Veel concurrentie: Het grote aantal verkopers op bol.com betekent dat je hard moet werken om op te vallen tussen de massa.
 • Toegankelijk voor iedereen met een KvK-nummer: De lage instapdrempel maakt het gemakkelijk voor nieuwe verkopers om toe te treden, wat de concurrentie verder versterkt.
 • Lagere marges: Door de toenemende concurrentie kunnen de marges op je producten onder druk komen te staan.
 • Vergroot/verbeterd de concurrentiepositie van marketplaces: Het verkopen op bol.com kan je afhankelijkheid van marketplaces vergroten, wat risico’s met zich meebrengt.
 • Geen garantie voor het Koopblok: Het bemachtigen van het Koopblok is niet gegarandeerd en vereist voortdurende inspanningen om aan de voorwaarden te voldoen.

3. Het Koopblok: de sleutel tot succes op Bol.com

Het Koopblok van bol.com is de meest prominente plek waar consumenten producten kunnen kopen. Als verkoper is het cruciaal om in het Koopblok te verschijnen, omdat dit leidt tot meer zichtbaarheid en uiteindelijk meer verkopen. Om het Koopblok te bemachtigen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals:

 • Het beste aanbod: Zorg voor concurrerende prijzen, snelle levertijden en uitstekende beoordelingen van klanten.
 • Optimaliseer product listing: Investeer in de juiste SEO-technieken voor een hogere ranking op relevante zoekwoorden. Zorg voor pakkende productbeschrijvingen, scherpe afbeeldingen en nuttige video’s.
 • Waarmaken van klantverwachtingen: Lever op tijd, reageer snel op klantvragen en handel retouren efficiënt af.

Een product (geïdentificeerd door EAN-code) kan door meerdere aanbieders worden aangeboden, de aanbieder met het beste aanbod, service en score krijgt het Koopblok.

bol.com advertising blog ramon Traffic Builders market place marketing strategie

4. Logistiek, Klantenservice en Retouren

Een goede logistiek, klantenservice en retourbeleid zijn essentieel om succesvol te zijn op bol.com:

 • Logistiek via bol.com: Maak gebruik van de betrouwbare logistieke diensten van bol.com om een snelle levering te garanderen en korting te ontvangen op verzendingen.
 • Snelle en duidelijke klantenservice: Beantwoord klantvragen snel via het dashboard en zorg voor een duidelijke productbeschrijving om vragen te verminderen.
 • Effectief retourbeleid: Minimaliseer retouren door kwalitatieve producten aan te bieden en behandel retouren snel en adequaat. Dit proces is geautomatiseerd ingericht, het behandelen van retouren kost hierdoor weinig tijd

5. Adverteren op Bol.com voor extra zichtbaarheid

Naast het verkopen van producten kun je ook adverteren op bol.com voor meer zichtbaarheid en verkopen. Hier zijn enkele tips:

 • Maak per producttype een campagne aan voor de ‘’hardlopers’’ in jouw catalogus
 • Gebruik de zoekwoordenplanner om achter zoekwoorden te komen waar veel volume op zit
 • Voeg zoekwoorden handmatig toe
 • Stuur je campagne aan d.m.v. de AcoS = advertentiekosten per verkoop, stel deze in ieder geval lager in dan de bruto winstmarge per product
 • Onderhoud de campagnes wekelijks door het budget en/of AcoS bij te sturen

Uit onderzoek van bol.com blijkt dat 78% van alle clicks naar productpagina’s komen vanuit de zoekresultaten op pagina 1. Daarvan komen 60% van alle clicks vanuit de top 10 van de zoekresultaten. Met sponsored products ben je daarmee zichtbaarder én succesvoller.

Lees hier meer

Hulp nodig bij Bol.com Advertising of Amazon Advertising? We helpen diverse partijen met market places! Neem contact op voor meer informatie. 

bol.com advertising market place

6. Maak gebruik van de analysetools voor inzicht

Maak gebruik van de analyses vanuit het bol.com dashboard om je prestaties te volgen en inzicht te krijgen in:

 • Zoektrends: Ontdek welke producten populair zijn bij klanten.
 • Assortimentanalyse: Analyseer je aanbod en identificeer mogelijkheden voor groei.
 • Verkoopanalyse: Houd je verkoopprestaties nauwlettend in de gaten.

analyse dashboard bol.com advertising market place Traffic Builders marketingbureau

Tot slot

Verkopen op bol.com biedt een uitstekende kans om je producten aan miljoenen klanten in Nederland en België te verkopen. Het platform biedt een enorm bereik en een scala aan handige tools om je verkoopproces te vergemakkelijken. Door je logistiek, klantenservice en marketing goed op orde te hebben, kun je succesvol zijn op bol.com en optimaal profiteren van dit krachtige verkoopkanaal.

Dit is voornamelijk interessant voor middelgrote e-commerce partijen en merken die extra kanaal willen toevoegen aan bestaande omzet. Voor hele grote partijen is Bol.com minder interessant vanwege het weggeven van eigen marktaandeel en inleveren van marges.

Wil je meer weten over market places? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, nieuwsupdates en cases.