How to: zuivere data in Google Ads met behulp van retourdata

Wil jij de conversion tracking van jouw E-commerce Google Ads-account naar een hoger niveau tillen? Een van de stappen die je niet mag missen, is het inzichtelijk maken van retouren binnen Google Ads. Laatst zagen wij bij een van onze klanten op sommige producten een retourpercentage van tot wel 80%. Voordat we dit wisten, dachten wij dat we meer advertentiebudget moesten uitgeven aan dit product. Doordat we retourdata inzichtelijk hebben, weten we dat dit niet zo is. Daarom kun je er eigenlijk ook niet omheen binnen je Google Ads. Hoe lopen de campagnes wanneer we alle retouren ervan afhalen en dus alleen sturen op echte omzet? Na deze blog weet je jouw Google Ads conversion tracking weer een upgrade te geven. Zodat jij nog beter op de juiste data kunt sturen.

Conversion Adjustments

Na het doen van een aankoop op de website, bestaat er dus nog een mogelijkheid dat klanten de aankoop om wat voor reden dan ook terugsturen. Omdat het conversiepad van een klant dus niet altijd eindigt op de website, heeft Google ‘’Conversion Adjustments’’ in het leven gebracht. Conversion Adjustments maken het mogelijk om retourdata door te sturen naar Google Ads. Via een handmatige of geautomatiseerde upload, schieten we alle orders die retour gezonden zijn terug. We geven deze retourorders geen waarde mee, waardoor we Google laten weten dat de conversie en bijbehorende waarde verwijderd dient te worden. Deze teruggestuurde aankopen zie je vervolgens ook niet meer terug in je conversies binnen Google Ads. Daarnaast zal je ROAS biedstrategie zich aanpassen op deze retourdata die je hebt meegestuurd.

Order/Transaction ID

Wanneer je gebruik wil maken van retourdata, is het belangrijk dat je de transactie ID opslaat in je conversie. Als je de werking hiervan wilt weten, raden we de deze link aan om verder te lezen. Zodra de transactie ID met elke Google Ads conversie mee wordt geschoten, kun je jouw retourimport klaar maken.

Spreadsheet Import

Voor het terugschieten van retourdata naar Google Ads gebruiken we een spreadsheet, net als dat we dat deden tijdens een van onze eerder blogs, over Enhanced Conversions voor leads. De benodigde spreadsheet vind je hier. Voordat je de spreadsheet kunt gebruiken, is het belangrijk dat je zelf een kopie opslaat. De werking van deze sheet is relatief eenvoudig. Het is belangrijk dat je al je retouren kopieert en plakt in deze sheet. Het maakt hierbij niet uit of deze uit Google Ads komen of niet. De retouren die niet uit Google Ads kwamen, worden vanzelf tijdens de import eruit gefilterd. We leggen nu kort één voor één de verschillende kolommen uit en wat je dient in te vullen:

  • Order ID: Deze spreekt voor zich, je geeft de Order ID mee die bij de retourorder hoort.
  • Conversion name: Dit is de conversieactie binnen Google Ads, waar de retourorder vanaf getrokken moet worden.
  • Adjustment Time: Hier vul je het tijdstip in waarop je de retourdata aanmaakt.
  • Adjusted Value: Deze laat je leeg voor retourorders die volledig teruggestuurd zijn. Is een order deels teruggestuurd, kun je de waarde meegeven van het deel van de order dat nog wel behouden is.
  • Adjusted Value Currency: Dit is in ons geval de euro: EUR.

In de praktijk ziet het invullen van de spreadsheet er als volgt uit:

Retourdata sheet

Naar Google Ads

Nu je de spreadsheet gevuld heb met alle retouren, is het tijd om deze te uploaden naar Google Ads. Log in op je Google Ads account en navigeer via Tools en Instellingen > Metingen > Conversies > Uploads.

Screenshot Google Ads

Klik hier op de blauwe plus om een nieuwe import aan te maken. Kies voor Google Sheets en link je bestaande spreadsheet. Als het goed is krijg je ook een melding om een gebruiker van Google toegang te geven tot de spreadsheet. Pas de toegang aan in je spreadsheet instellingen zodat dit e-mailadres bewerkingsrechten heeft tot het document. Klik op toepassen en je upload wordt verwerkt. Je retourdata is nu geüpload naar Google Ads!

Conclusie en next steps

Het verwerken van retourdata naar je Google Ads account is een relatief eenvoudig proces. Door middel van deze conversiedata aanpassingen, stuur je nog beter op extra data. De volgende stap is het optimaliseren van je campagnes op basis van deze data. Zijn er bepaalde producten, campagnes of zoekwoorden binnen Google Ads die extreem veel retouren met zich meebrengen? Een andere vervolgstap voor het uploaden van de retourdata is dit proces te automatiseren. In dit voorbeeld uploaden we de retourdata handmatig, maar met tools zoals Zapier is dit proces ook te automatiseren. Benieuwd hoe dit werkt of nog vragen naar aanleiding van deze blog? Schroom dan niet contact met ons op te nemen!