Een maand met Instagram TV, is het al een succes?

Het is jullie vast niet ontgaan dat Instagram weer een nieuwe feature heeft. Of ja, feature: het is gewoon een nieuwe app. Op woensdag 20 juni heeft Instagram, Instagram TV (IGTV) beschikbaar gesteld voor het publiek. Deze app en de bijbehorende koppeling in Instagram, maken het mogelijk om video’s van maximaal een uur te uploaden. Met IGTV gaat Facebook (eigenaar van Instagram) direct de concurrentie aan met Google (de eigenaar van YouTube). Maar zal deze app ook een succes worden? En welke voordelen biedt het jou als consument of marketeer? In dit blog zal ik deze en andere vragen omtrent Instagram TV beantwoorden.

https://www.facebook.com/InstagramEnglish/videos/2021766097857435/

Wat is Instagram TV en welke voordelen biedt het?

Zoals hierboven al vermeld, is Instagram TV een versie van Instagram Stories waar je langere video’s op kunt plaatsen. De video’s kunnen tussen de 15 seconden en 60 minuten lang zijn. Dit in tegenstelling tot  Instagram Stories, waar je video maar maximaal 15 seconden lang mag zijn en als  ephemeral content binnen 24 uur verdwijnt.  De IGTV-video’s blijven gewoon beschikbaar! Nog een groot voordeel aan Instagram TV is de koppeling met Instagram. Hierdoor kun je op Instagram zelf de IGTV-video’s bekijken en kun je ook gewoon met je Instagram gegevens inloggen.

Instagram TV 1

Wanneer je zelf video’s wilt posten, kun je eenvoudig een Instagram TV-account aanmaken. Wat mij opviel toen ik mijn eerste IGTV-filmpje wilde maken, is dat je niet in de app zelf kunt filmen. Je gebruikt dus gewoon de normale camerafunctie van je telefoon en kunt je materiaal vervolgens uploaden. Het enige waar je verder op moet letten, is dat je verticaal filmt, wel zo gemakkelijk voor de fans van Instagram Stories, maar even wennen voor YouTubers.

Instagram TV 2

Een ander groot voordeel van de app is de gebruiksvriendelijkheid; je kunt namelijk op dezelfde manier liken, reageren en delen als je op Instagram gewend bent, zoals je kunt zien op onderstaande afbeelding. Verder hebben ze voor Instagram TV goed naar het gebruiksgemak van bekende datingapps als Tinder en Happn gekeken; swipen is namelijk de manier om naar de volgende video te gaan. Je kunt je Instagram TV-video’s eenvoudig delen via de swipe-up-functie in Instagram Stories. En ja, deze is voor Instagram TV altijd beschikbaar, ongeacht je volgersaantal (in tegenstelling tot de swipe-up-functie van Instagram Stories die pas beschikbaar is bij minimaal 10.000 volgers).

Instagram TV 3

Kortom, IGTV is een app waarbij je als gebruiker meer content kunt delen, om zo meer van je leven te laten zien en betrokkenheid te generen en dat gecombineerd met bovenstaande voordelen. Toch zijn de meningen over Instagram TV momenteel verdeeld; voor de meeste consumenten is het weer een nieuwe app om bij te houden, en of we daar zin of tijd voor hebben? Dat moet de komende maanden nog blijken. Toch biedt het influencers nieuwe mogelijkheden.

Influencers en Instagram TV

Ondanks dat er voor nieuwe lanceringen of uitbreidingen vaak al tijden gespeculeerd wordt, was het omtrent IGTV verdacht stil. Deze nieuwste ontwikkeling kwam voor de meeste van ons dan ook als donderslag bij heldere hemel. Zelfs de meeste influencers waren er niet van op de hoogte en werden er op de dag zelf mee verrast en dat terwijl zij juist degene zijn voor wie dit hun verdienmodel kan beïnvloeden.

Instagram TV 4

Meer mogelijkheden voor influencers bekend van Instagram

Influencers bekend van Instagram reageerden snel op de release van IGTV en postten zelf een eerste IGTV-video. Over het algemeen waren ze enthousiast. Logisch: een groot voordeel van Instagram, in vergelijking met andere social media kanalen, is hoe persoonlijk het platform is. Door Stories en de actieve comment-gedeeltes is de interactie met volgers groot. Met IGTV wordt het nog makkelijk voor influencers om een kijkje in hun persoonlijke leven te geven, en laat dat nu net zijn wat de vlog-generatie wil zien. IGTV kan dus een perfecte kans zijn om je bekendheid en engagement te vergoten en dat hebben de Instagram-influencers goed begrepen.

Dilemma voor bekende YouTubers

Hoe zit dit dan met de YouTubers? Gaat IGTV niet direct de concurrentie aan met YouTube? Ja, in bepaalde mate wel. Maar IGTV zit nog in de opstartfase. Dit maakt het moeilijk om een voorspelling te doen, maar het format lijkt wel verdacht veel op YouTube. Moet YouTube zich nu zorgen gaan maken? En hoe zit dat met de bekende YouTubers die hier een groot deel van hun inkomsten mee verdienen? In de onderstaande video worden een aantal bekende YouTubers gevraagd om te reageren op IGTV.

Zoals je kunt zien, zijn de meningen verdeeld. Een aantal YouTubers ziet een voordeel in het verticale format, aangezien het gericht is op mobile first, andere vinden het echter een stap terug in de tijd. Daarnaast vinden ze de concurrentie met YouTube positief. Het is in hun mening een mooie manier om YouTube alert te houden en ze ervaren IGTV niet als een bedreiging van hun inkomsten via YouTube. Video’s op YouTube zijn vaak gemonetariseerd, waardoor Influencers geld kunnen verdienen met de advertenties voor en tijdens de video’s.

Instagram TV bevat momenteel geen advertenties en biedt de influencers dus ook nog geen monitized opties aan. Hoeveel tijd gaan influencers investeren in het creëren van content die geen financiële voordelen oplevert? En hoelang duurt het voordat adverteren op IGTV wel mogelijk is? Deze vragen blijven voorlopig nog onbeantwoord.

Is Instagram TV al een succes?

Het succes van Instagram TV is nog moeilijk te bepalen. Tot op heden zijn het vooral de early adapters die de app al gebruiken. Echter valt het aantal views tegen omdat het grote publiek de overstap nog niet heeft gemaakt. Toch kunnen we door de vele voordelen van IGTV wel verwachten dat gebruikers deze overstap gaan maken. Bovendien heeft het verleden ons geleerd om Instagram (en dan met name Facebook) niet te onderschatten. Toen Instagram Stories als feature werd geïntroduceerd in augustus 2016 zag ook niemand het als een noemenswaardige concurrent van Snapchat en kijk waar we nu staan; Instagram heeft inmiddels meer dan 300 miljoen dagelijks actieve gebruikers en heeft het aantal dagelijks actieve gebruikers van Snapchat al begin 2017 ingehaald.

Instagram TV 5

Via Recode

Tot slot

De battle tussen Instagram en Snapchat is duidelijk door Instagram gewonnen, maar gaat Instagram ook de battle met YouTube winnen? Dit moet nog blijken. Instagram TV is zeker makkelijk in gebruik en biedt ook het voordeel dat je alles in een app bij kunt houden. Echter doordat de IGTV-video’s (nog) niet gemonetariseerd kunnen worden en advertenties ook nog ontbreken, is Instagram TV minder relevant voor influencers en merken. En zijn zij nou niet net degene die content voor het grote publiek moeten creëren?

Wat dat betreft heeft YouTube door de jaren heen goed geleerd hoe ze hun influencers en advertisers tevreden kunnen houden, of Instagram TV dit ook gaat lukken moet nog blijken. Momenteel zit YouTube dus nog veilig en kan een directe battle vermeden worden, maar als Instagram TV zich verder gaat ontwikkelen, zullen beide partijen toch samen de boksring in stappen en zal ik samen met jou gespannen naar de battle kijken.