Indexeren van Flash door Google: de kanttekeningen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Google kan Flash indexeren zoals het HTML indexeert, zo lijkt het volgens verschillende websites en kranten. Betekent dit dat we nu alles kunnen negeren wat we vanuit zoekmachinemarketing hebben geleerd en ons kunnen richten op het maken van sexy, hightech Flashapplicaties? Helaas, zover is het nog niet… Hieronder een korte uitleg over de status van de ontwikkelingen.

Flash was al indexeerbaar
Google kon statische tekst in Flash al enige tijd indexeren en nu, door wat ingewikkelde technische aanpassingen, kan Google ook ‘dynamische tekst’ indexeren. Dus meer tekst uit Flash is nu opgenomen in de index van Google. Toch heeft Flash nog steeds twee belangrijke nadelen die maken dat het niet de optimale programmeertaal is om je hele website op te laten draaien. Twee belangrijke nadelen zijn:

 • Tekst in Flash is ongestructureerd;
 • je kunt niet direct verwijzen naar bepaalde punten in een Flashapplicatie (bijvoorbeeld ‘frame 16’).
 • Voorlopig ziet het er dus naar uit dat de rankings niet enorm zullen stijgen.

  De gevolgen voor Flash in Google (voor nu)
  Vooral de hoeveelheid tekst die Google indexeert zal voorlopig stijgen. Aangezien Google alleen het crawlen en indexeren van Flash benadrukte in het persbericht, lijkt het erop dat er kwalitatief voorlopig weinig verandering zal zijn voor de rankings.

  De gevolgen voor Flash in Google (voor later)
  De ontwikkelingen van Google en Adobe op het gebied van Flash zijn, ondanks de hierboven gestelde kanttekeningen, wel degelijk positief. Echter, de utopische klanken van de nieuwsberichten die hierover de ronde deden, mogen iets getemperd worden. Er zullen nog wel enkele jaren verstrijken voordat Google Flash indexeert zoals het momenteel HTML kan indexeren. Voor nu is het belangrijk dat, mocht je de behoefte voelen om Flash te gebruiken, de HTML eromheen goed gestructureerd en geoptimaliseerd is.  Vergroot en behoud  de zoekmachinevriendelijkheid  door de HTML te optimaliseren, dan mag je de overweldigende gebruikerservaring overlaten aan Flash.


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ook voorop blijven lopen?

  Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  Wolter Tjeenk Willink
  Wij geloven dat ons team uniek is

  Maak kennis met Wolter

  Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

  Neem contact op met Wolter
  Up to date blijven met Traffic Builders

  Blogartikelen

  Ook voorop blijven lopen?

  Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.