Indexeren van Flash door Google: de kanttekeningen

Google kan Flash indexeren zoals het HTML indexeert, zo lijkt het volgens verschillende websites en kranten. Betekent dit dat we nu alles kunnen negeren wat we vanuit zoekmachinemarketing hebben geleerd en ons kunnen richten op het maken van sexy, hightech Flashapplicaties? Helaas, zover is het nog niet… Hieronder een korte uitleg over de status van de ontwikkelingen.

Flash was al indexeerbaar
Google kon statische tekst in Flash al enige tijd indexeren en nu, door wat ingewikkelde technische aanpassingen, kan Google ook ‘dynamische tekst’ indexeren. Dus meer tekst uit Flash is nu opgenomen in de index van Google. Toch heeft Flash nog steeds twee belangrijke nadelen die maken dat het niet de optimale programmeertaal is om je hele website op te laten draaien. Twee belangrijke nadelen zijn:

  • Tekst in Flash is ongestructureerd;
  • je kunt niet direct verwijzen naar bepaalde punten in een Flashapplicatie (bijvoorbeeld ‘frame 16’).

Voorlopig ziet het er dus naar uit dat de rankings niet enorm zullen stijgen.

De gevolgen voor Flash in Google (voor nu)
Vooral de hoeveelheid tekst die Google indexeert zal voorlopig stijgen. Aangezien Google alleen het crawlen en indexeren van Flash benadrukte in het persbericht, lijkt het erop dat er kwalitatief voorlopig weinig verandering zal zijn voor de rankings.

De gevolgen voor Flash in Google (voor later)
De ontwikkelingen van Google en Adobe op het gebied van Flash zijn, ondanks de hierboven gestelde kanttekeningen, wel degelijk positief. Echter, de utopische klanken van de nieuwsberichten die hierover de ronde deden, mogen iets getemperd worden. Er zullen nog wel enkele jaren verstrijken voordat Google Flash indexeert zoals het momenteel HTML kan indexeren. Voor nu is het belangrijk dat, mocht je de behoefte voelen om Flash te gebruiken, de HTML eromheen goed gestructureerd en geoptimaliseerd is.  Vergroot en behoud  de zoekmachinevriendelijkheid  door de HTML te optimaliseren, dan mag je de overweldigende gebruikerservaring overlaten aan Flash.