Influencer marketing: levert het een voordeel op?

Influencers en influencer marketing zijn inmiddels veel voorkomende termen binnen online marketing. Waar we een aantal jaar geleden nog onderscheid maakten tussen bloggers, vloggers, YouTubers en Instagrammers, hebben we deze termen inmiddels op de influencer stapel gegooid. Maar wie zijn deze influencers eigenlijk? En heeft influencer marketing nu echt voordelen waar je als bedrijf wat aan hebt? In dit artikel zal ik hier dieper op ingaan. 

Influencers, wie zijn het?

Influencers zijn de personen die, zoals de naam al suggereert, veel invloed hebben op het gedrag en de emoties van anderen. Bij influencer marketing zetten bedrijven deze influencers in om tegen betaling een bepaald product of merk uit te lichten. Hierbij heeft de influencer vaak de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze het merk uitlichten. Zo promoot Anna Nooshin de schoenen van Omoda, door mannen om hun mening te vragen.

https://www.youtube.com/watch?v=TzJcBqxusPY

Ooit waren het alleen celebrities die talloze merkdeals binnenhaalden, maar hun volgersaantallen vallen tegenwoordig vaak in het niet bij die van online influencers. Zij hebben vaak tienduizenden volgers op hun kanalen waardoor ze eenvoudig grote groepen mensen kunnen bereiken. Geen wonder dat de meeste bedrijven influencer marketing als een belangrijke marketing tool zijn gaan zien. Maar is dit wel terecht?

Influencer marketing, levert het een voordeel op - Traffic Builders

Waar komt de populariteit van influencer marketing vandaan?

De toenemende populariteit van influencer marketing is niet verrassend. Het heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van de meer traditionele vormen van marketing.

Influencer marketing is vaak geloofwaardiger

Consumenten zijn wantrouwend over marketingboodschappen die door een bedrijf naar buiten worden gebracht. Je luistert wanneer je een nieuwe laptop zoekt toch ook eerder naar wat je vrienden zeggen, dan naar de reclameboodschap van een laptopaanbieder zoals de Mediamarkt. Hierin zit dan ook het belangrijkste werkzame element van influencer marketing, namelijk geloofwaardigheid. Volgers voelen zich verbonden met een influencer. Hierdoor zijn ze eerder geneigd om marketingboodschappen die door de influencers verspreid worden te geloven en aangeprezen producten te kopen.

Influencer marketing, levert het een voordeel op - Traffic Builders

Influencer marketing voor naamsbekendheid

Influencer marketing kan tevens een grote rol spelen bij het verkrijgen van naamsbekendheid. Je kunt hiermee namelijk een enorm aantal volgers bereiken. Zo hebben de bekende Nederlandse influencers, zoals Negin Mirsalehi en Enzo Knol, miljoenen volgers op hun populairste kanalen. Het Nederlandse horlogemerk Cluse heeft een marketingstrategie waarbij ze influencers gebruiken voor hun naamsbekendheid. Zo hebben ze een aantal grote influencers zoals Negin aan hun merk gekoppeld als brand ambassadors. Het merk heeft door deze strategie inmiddels meer dan 885.000 volgers op Instagram. Een duidelijk teken dat wanneer je als bedrijf binnen een beperkt tijdframe je naamsbekendheid wilt vergroten, samenwerkingen met influencers een must zijn.

Het kost je vaak een flinke duit, maar je bereik zal groot zijn. Vooral wanneer er meerdere influencers tegelijkertijd worden ingezet, is de kans op naamsbekendheid en (een eventuele hype) groot.

De ideale manier om specifieke niches aan te spreken

Influencer marketing is dé manier om specifieke doelgroepen aan te spreken. Het kan moeilijk zijn om toegang te krijgen tot een nieuwe niche, wanneer je onbekend bent bij deze doelgroep. Een influencer die deze doelgroep aanspreekt, kan deze wel makkelijk bereiken. Wanneer je influencer marketing wilt inzetten, is het dus wel belangrijk om een duidelijk beeld van je persona’s te hebben. Mocht je hier moeite mee hebben dan kunnen we bij Traffic Builders de persona’s voor je opstellen.

Influencer marketing, levert het een voordeel op - Traffic Builders

Heeft influencer marketing ook nadelen?

Voordat je na het lezen van de voordelen meteen op zoek gaat naar influencers, wil ik ook graag even bij de keerzijde van influencer marketing stil staan. Niet elke influencer campagne is namelijk een succes. Het succes van je campagne is grotendeels afhankelijk van de geloofwaardigheid van de influencer en de fit met je bedrijf.

Influencer marketing, levert het een voordeel op - Traffic Builders

Is er een fit?

De jaren waarin we het leuk vonden om constant naar dezelfde gezichten te kijken, zijn voorbij. De gekozen influencer moet niet alleen populair zijn, maar ook bij het merk passen. Een influencer die geen #fitgirl is, maar wel kleding van een sportmerk promoot, wordt als ongeloofwaardig beschouwd. Hierdoor zal zo’n campagne vaak niet de gewenste resultaten opleveren. Zo benaderde Hudson’s Bay Tim Hofman om medewerkers te werven voor hun nieuwe warenhuizen. Ondanks dat Tim meer dan 250.000 volgers heeft, vonden veel mensen het raar dat de BNN-presentator medewerkers ging werven voor Hudson’s Bay. Een typisch gevalletje van de plank misslaan.

Dit verklaart ook de opkomst van de micro-influencers. Deze influencers richten zich enkel op een specifieke niche, waardoor zij extreem interessant zijn voor bedrijven die deze niches willen aanboren. Deze micro-influencers hebben vaak een kleiner bereik, maar wel meer engagement met hun volgers. In plaats van je te richten op mass marketing, target je in dit geval een specifieke doelgroep waardoor resultaten sneller worden behaald.

Is de gekozen influencer nog wel geloofwaardig?

Nu influencer marketing steeds gangbaarder wordt, zijn volgers zich ervan bewust dat influencers betaald worden voor hun uitingen. Influencers die met veel merken samenwerken verliezen geloofwaardigheid. Men ziet namelijk vrij snel in dat deze influencer vooral geld wil verdienen en niet echt achter het product staan. Het is dus belangrijk dat je voor influencers kiest die selectief zijn in hun samenwerkingen en campagnes.

Ook zijn er tegenwoordig veel influencers die hun bereik vergroten door volgers te kopen. In een recente YouTube serie onderzocht NOS Mashup hoe fake Instagram echt is. In deze serie worden de bekende tools die influencers gebruiken om te groeien in populariteit, zoals likebots, commentpods en het kopen van volgers, onder de loep genomen. Het lijkt erop dat veel Instagrammers van deze tools gebruik maken. Sommige van deze tools zoals commentpods worden als onschadelijk gezien. Het kopen van volgers is echter niet zo onschuldig.

Wanneer influencers volgers kopen, worden ze populairder en zullen ze sneller benaderd worden voor samenwerkingen. Maar gekochte volgers zijn vaak lege accounts. Bedrijven worden hierdoor misleid, want je betaalt voor 100.000 volgers terwijl er misschien wel 50.000 lege accounts tussen zitten. Hierdoor wordt het belangrijk om bij samenwerkingen niet alleen naar het bereik, maar ook naar engagement te kijken. Influencers die volgers kopen, hebben in verhouding weinig likes en comments. Deze getallen zijn dus essentieel geworden bij het evalueren van samenwerkingen. Dit brengt ons terug bij de vraag, levert Influencer marketing een voordeel op?

Influencer marketing, ja of nee?

Als je kiest voor influencer marketing behaal je het grootste succes wanneer je kiest voor de juiste influencers die geloofwaardig zijn en bij jouw bedrijf passen, maar bedenk je wel of het past bij je huidige strategie. Wil je influencer marketing aan je contentmarketing strategie toevoegen? Dan ben je bij Traffic Builders aan het juiste adres. Onze content marketeers helpen je graag met het opstellen van je influencer campagnes en de integratie met je huidige content strategie. Wanneer je besluit om influencer marketing in te zetten via Traffic Builders, zullen wij je in elke fase van het proces bijstaan. Zo kunnen wij de campagne voor je vormgeven, het contact met de influencers verzorgen, de campagnes en input controleren en de resultaten uitwerken. Wij zullen onze expertises inzetten om ervoor te zorgen dat jouw campagne een succes wordt en zullen je zoveel mogelijk proberen te ontzien. Tenzij je natuurlijk graag bij elke fase betrokken wordt, dan gaan we graag met je in overleg.