Infographics: tips voor social media en influencer marketing

Dat infographics zeer waardevol zijn voor je content marketingstrategie is bekend. Niels schreef er al een interessante blog over, met veel visuele ondersteuning uiteraard!

Mocht je het lezen van zijn blog te veel werk vinden, hierbij de belangrijkste learnings:

  • De kans dat een infographic wordt gelezen, is 30 keer groter dan wanneer het puur om tekstuele content gaat
  • Visuele content wordt op social media 40 keer vaker gedeeld dan tekstuele posts
  • Kleurrijke visuals verhogen de bereidheid om iets te lezen met 80%
  • Mensen herinneren zich 80% van wat ze zien en doen, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen
  • Gebruik van infographics verhogen het websiteverkeer met 12% in vergelijking met bedrijven die dat niet doen
  • Een infographic wordt 2.3x meer gedeeld dan een normale blogpost

Fijn deze samenvatting. Maar het kan ook zo:
Infographic effect Traffic Builders
Ik ben benieuwd waar jij de voorkeur aan geeft…

Infographics social media

Zoals misschien uit mijn eerdere blogs is gebleken, ligt mijn interesse binnen content vooral bij social media marketing en influencer marketing. Ik kan uitgebreid beschrijven wat de inzet van social en influencers kan opleveren en vertellen wat hashtags doen voor social interactie, maar ik kan het ook laten zien. En zoals net duidelijk werd, werkt dat toch het beste.

8 Best Practices for Social Posts That Get Noticed

8 Best Practices for Social Posts That Get Noticed [Infographic]

Courtesy of inboundli

De tips die voortkomen uit de infographic geven onder andere inzicht in de ultieme titel die je een post kan geven. Met name de formule: “cijfer + trigger woord + bijvoeglijk naamwoord + keyword + belofte” is er een om te onthouden.

Ultimate Guide to Hashtags

The Ultimate Guide to Hashtags
Courtesy of: Quick Sprout

De infographic van Quicksprout geeft je per social kanaal de tips & tricks voor hashtaggebruik. Opvallend is bijvoorbeeld dat bij Twitter meer dan 2 hashtags ervoor zorgen dat de engagement daalt met 17% maar dat meer hashtags op Instagram de interactie juist verhoogt. In de volgende infographic is te zien hoe je een perfect profiel op Instagram inricht.

The Perfect Instagram Profile Page

Infographic instagram profile

Bron: Make a website hub

Hoewel meer hashtags voor meer interactie zorgen, is dit niet altijd aan te raden. Bij Instagram is er een maximum voor het aantal hashtags ingesteld van 30 per post. Veel beginnende influencers en merken maken maar wat graag gebruik van deze hoeveelheid. Dit omdat ze weten dat de juiste hashtags voor meer engagement, volgers en comments zorgen. In de infographic staat aangegeven dat slechts een paar hashtags voldoende zijn. Zo veel mogelijk hashtags gebruiken wordt afgeraden omdat dit erg spammerig overkomt.

How to Create Perfect Posts on Social Platforms (version 6)

Infographic Perfect Social Post myclever

Dit vind ik zelf een fijne infographic om mee te werken omdat per kanaal handige adviezen worden gegeven. Onderaan staat ook wat de beste momenten zijn om een post te plaatsen.

Evolution of the Incluencer

NoGre.com infographic influencer marketing
De infographic van NoGre.com stelt dat influencers er al waren in de 18e eeuw. De pioneers worden ze genoemd, waar we het tegenwoordig over celebrities en influencers hebben. Wat mij opvalt is dat bedrijven steeds vaker op zoek gaan naar een micro-influencer. De grote influencers (denk: Enzo Knol en Anna Nooshin) worden steeds duurder. Merken zoeken daarom vaker naar influencers met een kleinere followersbase. Het blijkt dat micro-influencers 4x vaker een comment op een post krijgen dan grote “macro-influencers”. De betrokkenheid van volgers bij micro-influencers kan dus veel interessanter zijn voor een merk dan alleen maar gaan voor het grote bereik.

Influencer Marketing Stats You Need to Know

influencer marketing stats
De graphic is van iets meer dan een jaar geleden, het is een goede up-to-date metric.

Vindbaarheid van infographics

De voordelen van infographics zijn beschreven (én gevisualiseerd) eerder in dit blog. Helaas zijn er ook een aantal minpunten. Zo kunnen zoekmachines niet altijd de inhoud/tekst lezen van infographics waardoor ze niet goed vindbaar zijn. Misschien overbodig maar zorg in ieder geval dat de alt-tag is ingevuld en dat je hier met beknopte keywords de infographic beschrijft. Andere tips vind voor het optimaliseren van je infographic vind je hieronder :

Vindbaarheid online infographics

Tip: Datarelevantie infographics & contentcuratie

Een ander punt om te benoemen, zeker bij visuals over online marketing, is dat data na verloop van tijd gedateerd is. Een infographic kan er gelikt uit zien, maar kijk altijd goed of de geboden informatie nog relevant is. Maakt je bedrijf regelmatig infographics, houd dan ook zelf in de gaten of de informatie die je biedt nog up-to-date. Een herziene versie van een infographic kan daarbij mooi aansluiten in je contentstrategie (contentcuratie) en een nieuwe trigger zijn voor prospects. De infographic voor het maken van de perfecte social post van MyCleverAgency eerder in dit blog genoemd, is bijvoorbeeld versie 6 van de infographic.

Over social media marketing en influencers

Hopelijk helpen de bovenstaande infographics je op weg bij het implementeren van social media en influencers in je online strategie. Wat mij betreft zijn ze onmisbaar bij het opstellen van je contentstrategie voor 2018. Heb je nog vragen over infographics, social media marketing en influencer marketing? Of ben je zoekende naar het juiste format voor jouw organisatie? Laat het dan weten in de reacties hieronder! We denken graag met je mee!

Succes!