Integratie tools in Google Analytics geeft extra inzichten

Google Analytics biedt veel meer inzicht in de performance van je website en online marketingcampagnes wanneer gebruik wordt gemaakt van plugins van diverse handige tools. In dit artikel licht ik er 2 uit, namelijk Visual Website Optimizer en BTBuckets. Ook door gebruik te maken van de Google API kunnen custom made dashboards worden gemaakt, waarin externe data geïntegreerd kan worden. Tijdens de GAUC in Amsterdam vorige maand heb ik hier een presentatie over gehouden, waarvan dit artikel een korte samenvatting is.

 

Visual Website Optimizer in Google Analytics

Met de Visual Website Optimizer kun je de conversie van je (landings)pagina’s verbeteren door het uitvoeren van A/B en multivariate testen. Visual Website Optimizer is een geavanceerde tool welke diverse handige features biedt, zoals een gebruiksvriendelijke interface met een WYSIWYG-editor, gebruikerssegmentatie, heatmap, clickmap, etc. De Visual Website Optimizer kun je optimaal integreren met Google Analytics en de e-commerce module met de speciale plugin. Hierdoor komen gegevens van de diverse variaties via aangepaste variabelen terug in Google Analytics, waarmee vervolgens aangepaste rapporten kunnen worden gemaakt.

Plugins1 - vwo vrije variabelen

Op deze manier kun je bepaalde metrieken toevoegen, welke je niet ziet in de rapportage in Visual Website Optimizer. Zo kun je variaties nog beter beoordelen en kom je een stap dichterbij een geïntegreerde optimalisatie strategie.

Plugins 2 - vwo aangepast rapport

Door gebruik te maken van aangepaste rapporten kun je bijvoorbeeld ook zien via welke kanalen het verkeer binnenkomt bij de diverse variaties. Als er een winnende variant is, dan kun je met het aangepaste rapport zien welk kanaal nog achterloopt in de conversies. In onderstaand voorbeeld blijkt dat de kanalen affiliate en referral weinig conversies opleveren. Als je de betreffende variant op de website zou doorvoeren, is het verstandig de uitingen bij affiliates en de belangrijkste referralsites aan tepassen, zodat de boodschap op deze uitingen beter aansluit op de variant om uiteindelijk meer conversies te realiseren.

Plugins 3 - vwo kanalenrapport

BTBuckets in GoogleAnalytics

BTBuckets is een gratis behavioral targeting tool, waarmee je bezoekers van de website kunt opdelen in segmenten. Dit kan op basis van gedrag op de website, zoals bepaalde pagina’s die zijn bezocht of tools die zijn gebruikt. Maar ook bezoekers die afgehaakt zijn in het salesproces kun je in een apart segment zetten. Voor elk segment kun je vervolgens een remarketing-campagne via Google Adwords starten, zodat deze bezoekers een gerichte banner-uiting te zien krijgen op het moment dat ze een site bezoeken dat aangesloten is bij het Google Content Netwerk. Door de plugin van BTBuckets is het mogelijk in Google Analytics de segmenten eenvoudig en snel aan te maken. Ook is het mogelijk om specifieke content op je website te laten zien als bezoekers van bepaalde ‘buckets’ (lees: segmenten) op je website terugkeren, zodat de content beter aansluit op hun behoefte.

Plugins 4 - btbuckets bucket aanmaken

Bij een aantal rapporten (o.a. verwijzende sites) zie je achter de sites een rood emmertje. Door dit aan te klikken wordt er een bucket aangemaakt. In bovenstaand voorbeeld van een energieleverancier is dit gedaan voor bezoekers die van de site energieprijzen.nl komen. Vervolgens kun je aan deze bezoekers specifieke content tonen, wat beter aansluit op hun gedrag. In dit voorbeeld zou de klant extra kunnen benadrukken dat ze zeer concurrerend zijn t.o.v. andere aanbieders.

Met een aantal klanten halen wij hier al positieve resultaten mee. Door specifieke content te tonen aan bezoekers uit bepaalde buckets is het conversiepercentage met ruim 30% gestegen! Via aangepaste variabelen in Google Analytics kunnen de bezoekers uit de diverse buckets gevolgd worden en kun je hiermee aangepaste rapporten maken, zodat je de gegevens ziet welke voor jou belangrijk zijn. Denk hierbij aan bepaalde doelen die je voor behavioral targeting gesteld hebt, die je in een aangepast rapport terug kunt zien. Onderstaand voorbeeld is van een klant uit de HORECA-branche, waar we BTBuckets hebben ingezet voor remarketing-campagnes.

Plugins 5 - btbuckets aangepast rapport

Custom dashboards m.b.v. de Google API

Met de Google API is het mogelijk Webanalytics gegevens te importeren in Excel. In Excel kun je de data verder verrijken met bijv. externe bronnen (denk aan users feedback en targetdoelstellingen), waardoor je het dashboard zo kan maken dat het aan je eigen wensen voldoet om uiteindelijk op basis van deze gegevens acties te ondernemen. Groot voordeel is dat je het dashboard op maat kan maken, met de KPI’s die voor jou belangrijk zijn. Ook kun je hetzelfde dashboard aan diverse stakeholders op verschillende wijze presenteren, zodat iedere stakeholder zijn eigen KPI’s terugziet en Google Analytics gaat begrijpen, waardoor de cijfers interessanter worden. Onderstaand een voorbeeld (met fictieve cijfers) van een e-commerce-dashboard:

Plugins 6 - dashboard

Bekijk de complete presentatie Plugins voor Google Analyticsvan de GAUC op 19 mei 2011: