Wolter Tjeenk Willink 23 juli 2007 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

PresidentsverkiezingenAfgelopen jaar werd het al duidelijk bij de verkiezingen in Nederland. Internet speelt een steeds belangrijker rol in promotionele campagnes. Zo bleek er aan de websites van de Nederlandse politieke partijen vaak het één en ander te schorten. Nederlandse politici doen er dan ook goed aan om lering te trekken uit de online marketing strategieën van de presidentskandidaten in de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen (2008). Hoe maak je slim gebruik van het internet en de zoekmachines?

Zoekvolume
In 2000 won George W. Bush met een verschil van enkele votes de presidentsverkiezingen van Al Gore. Ook in 2008 kunnen de verschillen minimaal zijn. In theorie kan dus ook search de doorslag geven in de strijd om Het Witte Huis. Het zoekvolume gerelateerd aan de presidentskandidaten en de verkiezingen is namelijk enorm. Daarom is domineren en verdedigen van de top zoekresultaten met positief gestemde webpagina’s essentieel. Waarom verdedigen? Omdat je uiteraard ook de reputatie van een tegenstander kunt aanvallen.

Reputatie Management
Wie zoekt op de namen van de presidentskandidaten komt in de top van de resultaten naast de persoonlijke websites veelal pagina’s tegen op Wikipedia, Myspace, Twitter en Flickr. Waar de kandidaten minder op zitten te wachten zijn zoekresultaten van bijvoorbeeld ‘Crooks and Liars’ of negatieve filmpjes op YouTube. Wat opvalt is dat er kansen liggen om zoekresultaten die nu nog laag ranken, met behulp van relatief eenvoudige SEO de top 10 in te boasten. Presidentskandidaten met een in-house SEO consultant kunnen hier hun voordeel mee doen.

Social Media
Zoals bij het analyseren van de zoekresultaten al bleek, maken de presidentskandidaten optimaal gebruik van social media. Een perfect voorbeeld hiervan, is de campagne van Ron Paul. Dagelijks verschijnen op de Digg homepage positieve ‘Ron Paul’ gerelateerde artikelen. Zijn achterban is hiervoor verantwoordelijk, door massaal deze artikelen te plaatsen en er op te stemmen. Voor de relatief onbekende Ron Paul heeft dit een zeer positieve invloed op zijn naamsbekendheid.

Een ander fenomeen zijn de fan video’s, zoals de bekende ‘I Got a Crush on Obama‘ en de reactie ‘Obama Girl vs Giuliani Girl‘. Recent verscheen het ‘Hilary-sche’ ‘I Think I Want You‘. Niet alleen de presidentskandidaten hebben profijt van deze video’s. Diverse ‘fans’ verdienen grof geld aan o.a. de verkoop van merchandise.

Terug naar Nederland. Met de komst van Universal Search is het wellicht een idee voor Jan Peter Balkenende om alvast aan de slag te gaan met het verbeteren van zijn reputatie in de beeldresultaten van Google 🙂

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Internet & Search kunnen hét verschil maken bij de presidentsverkiezingen in de VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/