Internet & Search kunnen hét verschil maken bij de presidentsverkiezingen in de VS

Geschatte leestijd: 2 minuten

PresidentsverkiezingenAfgelopen jaar werd het al duidelijk bij de verkiezingen in Nederland. Internet speelt een steeds belangrijker rol in promotionele campagnes. Zo bleek er aan de websites van de Nederlandse politieke partijen vaak het één en ander te schorten. Nederlandse politici doen er dan ook goed aan om lering te trekken uit de online marketing strategieën van de presidentskandidaten in de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen (2008). Hoe maak je slim gebruik van het internet en de zoekmachines?

Zoekvolume
In 2000 won George W. Bush met een verschil van enkele votes de presidentsverkiezingen van Al Gore. Ook in 2008 kunnen de verschillen minimaal zijn. In theorie kan dus ook search de doorslag geven in de strijd om Het Witte Huis. Het zoekvolume gerelateerd aan de presidentskandidaten en de verkiezingen is namelijk enorm. Daarom is domineren en verdedigen van de top zoekresultaten met positief gestemde webpagina’s essentieel. Waarom verdedigen? Omdat je uiteraard ook de reputatie van een tegenstander kunt aanvallen.

Reputatie Management
Wie zoekt op de namen van de presidentskandidaten komt in de top van de resultaten naast de persoonlijke websites veelal pagina’s tegen op Wikipedia, Myspace, Twitter en Flickr. Waar de kandidaten minder op zitten te wachten zijn zoekresultaten van bijvoorbeeld ‘Crooks and Liars’ of negatieve filmpjes op YouTube. Wat opvalt is dat er kansen liggen om zoekresultaten die nu nog laag ranken, met behulp van relatief eenvoudige SEO de top 10 in te boasten. Presidentskandidaten met een in-house SEO consultant kunnen hier hun voordeel mee doen.

Social Media
Zoals bij het analyseren van de zoekresultaten al bleek, maken de presidentskandidaten optimaal gebruik van social media. Een perfect voorbeeld hiervan, is de campagne van Ron Paul. Dagelijks verschijnen op de Digg homepage positieve ‘Ron Paul’ gerelateerde artikelen. Zijn achterban is hiervoor verantwoordelijk, door massaal deze artikelen te plaatsen en er op te stemmen. Voor de relatief onbekende Ron Paul heeft dit een zeer positieve invloed op zijn naamsbekendheid.

Een ander fenomeen zijn de fan video’s, zoals de bekende ‘I Got a Crush on Obama‘ en de reactie ‘Obama Girl vs Giuliani Girl‘. Recent verscheen het ‘Hilary-sche’ ‘I Think I Want You‘. Niet alleen de presidentskandidaten hebben profijt van deze video’s. Diverse ‘fans’ verdienen grof geld aan o.a. de verkoop van merchandise.

Terug naar Nederland. Met de komst van Universal Search is het wellicht een idee voor Jan Peter Balkenende om alvast aan de slag te gaan met het verbeteren van zijn reputatie in de beeldresultaten van Google 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.