
Stel je voor: je hebt een prachtige e-mailcampagne ontworpen en de wijde wereld ingestuurd. Je hebt deze e-mailcampagne bovendien specifiek neergezet voor het binnenhalen van meer conversies. De hele e-mail zit dus sjokvol met handige informatie en een heldere call-to-action. Een week later duik je vol spanning de statistieken in, want je campagne zal toch zeker de nodige conversies hebben binnengehaald!
Niets, noppes, nada.
Althans, daar lijkt het op. Wij leven – doorgaans – in een wereld waarbij een marketingkanaal wordt afgerekend op de directe conversies die daar uit voortkomen. Daarbij zijn we afhankelijk van het zogenaamde ‘last click’-principe. Dat betekent dat het laatste medium dat een bezoeker heeft gebruikt, verantwoordelijk wordt gehouden voor de conversies. Maar het zou anders moeten. En dat kan..
Multi Channel-rapport: waarde van je campagnes in kaart brengen
Wat nou als blijkt dat veel conversies via organisch of betaald verkeer niet plaats hadden kunnen vinden zonder jouw e-mailcampagne? Dan is de campagne dus meteen een stuk meer waard. Maar hoe achterhaal je aan welke conversies de e-mailcampagne een bijdrage heeft geleverd?
Met behulp van de nieuwe Multi Channel-rapportage in Google Analytics kan je nu een helder inzicht krijgen in de verschillende marketingkanalen die je gebruikt. En kun je er dus zeker van zijn dat een conversie ook aan de juiste bron wordt toegewezen. Met behulp van het Multi Channel-rapport kan je per kanaal terugkijken welke directe conversies er zijn binnengekomen. Maar je krijgt ook een overzicht van de conversies waarbij een kanaal een ondersteunende bijdrage heeft geleverd!
Resultaat per (eigen) kanaal inzichtelijk
Een belangrijke functionaliteit van het nieuwe rapport is dat je jouw eigen kanalen kunt aanmaken. Google toont automatisch de standaard kanalen zoals organisch, betaald, direct en verwijzend verkeer. Maar het is binnen dit rapport ook mogelijk om al het verkeer vanaf een specifieke verwijzende website als apart kanaal te groeperen. Of misschien wil je die ene affiliatepartij wel als los kanaal kunnen bekijken.
Kortom: de rapportage is op een flexibele manier naar eigen inzicht in te vullen. Zo krijg je een overzichtelijk beeld van de verschillende kanalen en hun resultaten.
Beste conversiepaden
Het mooiste dat het Multi Channel-rapport ons oplevert, is een kijkje in de belangrijkste conversiepaden. Je ziet eenvoudig alle verschillende paden die gebruikt zijn om bij een conversie uit te komen. Zo achterhaal je welke kanalen op welke momenten in het online bestelproces het meest van belang zijn. Wellicht blijkt hieruit dat organisch verkeer juist van groot belang is tijdens de oriëntatiefase, en dat verkeer via betaalde advertenties bij uitstek geschikt is voor de koopfase. Met inzichten zoals deze kan je de (inhoud van de) afzonderlijke kanalen beter afstemmen op de bezoekers van jouw website en de manier waarop jouw bezoekers deze kanalen gebruiken.
Een voorbeeld: beoordeling E-mailcampagne
Terug naar de e-mail campagne waar ik in het begin naar refereerde. Met het nieuwe inzicht dat het Multi Channel-rapport je verschaft, kan je jouw e-mailcampagne dus opnieuw beoordelen. Je ziet namelijk dat het kanaal E-mail in de periode van jouw campagne 9 directe conversies heeft opgeleverd maar ook 136 ondersteunende conversies toegewezen heeft gekregen.
–
–
Met behulp van de conversiepaden zie je op welk moment een specifiek kanaal van belang is geweest. Misschien is het in de meeste gevallen wel zo dat juist de e-mail ervoor heeft gezorgd dat bezoekers het koopproces zijn in gegaan. Want bij het volgende bezoek zijn de bezoekers binnengekomen via een zoekmachine en zochten zij allemaal op merknaam. Hoe kenden zij die merknaam? Precies… Zonder jouw e-mailcampagne hadden zij nooit een specifieke interesse ontwikkeld voor het product en zouden deze bezoekers niet geconverteerd hebben. Je e-mailcampagne is dus – zo blijkt uit de data – veel succesvoller dan je uit de directe conversies kan afleiden.
Zelf beter inzicht in jouw conversie attributie?
Traffic Builders kan – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – voor jou onder meer conversie-optimalisatie (CO) verzorgen. Bijvoorbeeld door een uitgebreide scan van de conversie-attributie van jouw marketingkanalen, om zo te achterhalen of conversies wel aan de juiste bron worden toegekend. Profiteer ook van onze bewezen effectieve aanpak. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of vraag vrijblijvend informatie aan.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Eva
Overdag is Eva Senior Conversie-optimalisatie Consultant en draagt zij de zorg voor hogere conversiepercentages bij haar klanten en coaching van haar teamgenoten. In de avond transformeert zij naar Tweelingmama Extraordinair en draagt zij de zorg voor voldoende knuffels, kusjes en schone luiers.
Neem contact op met EvaBlogartikelen
CXO (customer experience optimization): de belangrijkste trends in 2021
Cherrelle Akerina - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten In het marketinglandschap zien we ontwikkelingen die ook impact gaan hebben op het vlak van CXO, customer experience optimization. Naast de focus op de ervaring van…
Conversie-optimalisatie (CRO) trends in 2020
Joren van Gilst - 7 januari 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Organisaties die in 2020 nóg meer rendement uit hun digital marketing inspanningen willen halen, doen er goed aan conversie-optimalisatie steviger in hun strategie te betrekken. Het…
Emerce Conversion 2019
Shirley van Haalem - 9 april 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Emerce Conversion zit er alweer op. In mijn sessie deelde ik 5 CRO-eyeopeners die organisaties structureel meer ROI opleveren. Was jij erbij? Tof! Ook als je…
Emerce conversion 2019: conversie eye-openers
Sanne Maarsingh - 18 maart 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Op 11 april is het tijd voor Emerce Conversion 2019. Hét event voor CRO-specialisten, usability experts en content specialisten. Emerce Conversion zet de beste sprekers op…
Landingspagina optimalisatie: 4 voordelen bij een hoog mediabudget
Joren van Gilst - 28 februari 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Wat is de reden dat veel organisaties kiezen voor een hoog mediabudget om conversies binnen te halen, en dat niet gebruiken voor structurele landingspagina optimalisatie? Met…
Wat is Edge SEO? De Technische SEO Trend van 2019!
Robbert van Ekris - 15 februari 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Edge SEO is een nieuwe trend binnen technische SEO, wat gebruik maakt van edge computing-technologieën om totale HTTP(s)-verzoeken (incl. URLs, status, headers en body content) aan…
Conversie optimalisatie in 2019 - Belangrijkste trends & onze visie
Shirley van Haalem - 14 januari 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Digital marketeers die meer ROI uit hun online investeringen moeten halen, kunnen in 2019 niet meer om Conversion Rate Optimization (CRO) heen. Na een korte terugblik…
Geef een reactie