'IP-adressen zijn bijna op'

Geschatte leestijd: < 1 minuten

‘Binnen enkele weken’ zijn we door de voorraad IP-adressen (‘internetadressen’) heen. Dat heeft Vint Cerf, een van de oprichters van het internet, onlangs gezegd tegen de Australische krant Sydney Morning Herald.

Cerf creëerde in 1977 het internetprotocol IPv4, als onderdeel van een experiment voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Momenteel werkt hij bij Google. “Ik dacht dat 4,3 miljard adressen genoeg zouden zijn voor een experiment.”

IP-adressen zijn unieke nummers die toegeschreven worden aan elke computer, website of ander apparaat met een internetverbinding. Dat de adressen opraken, wil niet zeggen dat het internetnetwerk stopt. Cerf: “Het betekent alleen dat je het niet goed kan uitbouwen.”

IP-blokken eerst op, dan de adressen

Over een paar weken zijn overigens nog niet alle internetadressen verdeeld. Eerst zijn alle ip-blokken vergeven en verdeeld over de providers. Binnen een ip-blok zitten meerdere ip-adressen die dan nog wel verdeeld kunnen worden.

Van IPv4 naar IPv6: nieuwe uitdaging voor ontwikkelaars

Inmiddels is IPv6 ontwikkeld ter vervanging van IPv4. Versie 5 bleek na testen niet toereikend. IPv6 moet vooral de tekortkomingen en beperkingen van IPv4 gaan oplossen.

De uitdaging is dat bedrijven en particulieren moeten overstappen naar het nieuwe protocol. Ontwikkelaars van applicaties moeten hun oplossingen ook geschikt maken voor IPv6.

IPv6: bijna oneindig adresbereik

In IPv4 zijn maar ongeveer 4 miljard IP-adressen beschikbaar omdat er gebruik gemaakt wordt van 32-bit adressen. Dit betekent dat er geen nieuwe apparaten met een internetverbinding bij kunnen komen. Het IPv6-protocol maakt gebruik van 128-bit webadressen. Het protocol heeft hierdoor een veel groter, bijna oneindig, adresbereik.

Bron: nu.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.