Niels Bijvoet 24 januari 2011 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: < 1 minuten

‘Binnen enkele weken’ zijn we door de voorraad IP-adressen (‘internetadressen’) heen. Dat heeft Vint Cerf, een van de oprichters van het internet, onlangs gezegd tegen de Australische krant Sydney Morning Herald.

Cerf creëerde in 1977 het internetprotocol IPv4, als onderdeel van een experiment voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Momenteel werkt hij bij Google. “Ik dacht dat 4,3 miljard adressen genoeg zouden zijn voor een experiment.”

IP-adressen zijn unieke nummers die toegeschreven worden aan elke computer, website of ander apparaat met een internetverbinding. Dat de adressen opraken, wil niet zeggen dat het internetnetwerk stopt. Cerf: “Het betekent alleen dat je het niet goed kan uitbouwen.”

IP-blokken eerst op, dan de adressen

Over een paar weken zijn overigens nog niet alle internetadressen verdeeld. Eerst zijn alle ip-blokken vergeven en verdeeld over de providers. Binnen een ip-blok zitten meerdere ip-adressen die dan nog wel verdeeld kunnen worden.

Van IPv4 naar IPv6: nieuwe uitdaging voor ontwikkelaars

Inmiddels is IPv6 ontwikkeld ter vervanging van IPv4. Versie 5 bleek na testen niet toereikend. IPv6 moet vooral de tekortkomingen en beperkingen van IPv4 gaan oplossen.

De uitdaging is dat bedrijven en particulieren moeten overstappen naar het nieuwe protocol. Ontwikkelaars van applicaties moeten hun oplossingen ook geschikt maken voor IPv6.

IPv6: bijna oneindig adresbereik

In IPv4 zijn maar ongeveer 4 miljard IP-adressen beschikbaar omdat er gebruik gemaakt wordt van 32-bit adressen. Dit betekent dat er geen nieuwe apparaten met een internetverbinding bij kunnen komen. Het IPv6-protocol maakt gebruik van 128-bit webadressen. Het protocol heeft hierdoor een veel groter, bijna oneindig, adresbereik.

Bron: nu.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on ‘IP-adressen zijn bijna op’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/