Is onze conversieratio voldoende?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat is de gemiddelde conversieratio op een website? Hoeveel bezoekers zijn er nodig om een conversie te genereren? Het zijn vragen die we veel gesteld krijgen door opdrachtgevers. Toch is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn simpelweg teveel factoren van invloed op de conversieratio van een website. En waarom zouden we genoegen nemen met een “marktgemiddelde” conversie?

Conversieverbetering
Elke website is anders. Honderden zo niet duizenden factoren zijn van invloed op de conversieratio. Variërend van de naamsbekendheid van het bedrijf of merk tot de grootte, kleur en stijl van het gekozen font. Wat tot een sterke conversieverbetering leidt voor de ene website kan slechts marginaal effect hebben op de andere website. En als een wijziging slechts een marginaal effect heeft, hoeft dat nog niet te betekenen dat de gewijzigde variabele an sich geen invloed heeft op conversie. Het kan evengoed betekenen dat de gekozen wijziging simpelweg geen invloed had. Een leuke discussie in dit kader is de post op Marketingfacts “Wat is de gemiddelde conversie voor een retail website?“.

Gemiddelde conversieratio
Opdrachtgevers die erop staan een percentage van me te horen, geef ik aan dat de gemiddelde site conversieratio zal variëren van 1 tot 3 procent. 9 van de 10 keer zie je dan aan de andere kant van de tafel een zucht van verlichting: “oh, dan is onze conversieratio wel voldoende”. Argghh. Zo’n opmerking suggereert stilstand, een bepaalde vorm van luiheid wellicht zelfs.

Conversie kan altijd beter
Conversieratio’s zijn nooit voldoende, kunnen altijd beter. Rust dus niet bij de gedachte dat de conversie van de eigen website “marktconform” is. Gebruik tools als de Google Website Optimizer om landingspagina’s te verbeteren, Google Analytics om tot 4 conversiedoelen op simpele websites te meten en geavanceerdere web analytics software als IndexTools om écht met web analytics aan de slag te gaan.

Stilstand is achteruitgang.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.