Is onze conversieratio voldoende?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat is de gemiddelde conversieratio op een website? Hoeveel bezoekers zijn er nodig om een conversie te genereren? Het zijn vragen die we veel gesteld krijgen door opdrachtgevers. Toch is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn simpelweg teveel factoren van invloed op de conversieratio van een website. En waarom zouden we genoegen nemen met een “marktgemiddelde” conversie?

Conversieverbetering
Elke website is anders. Honderden zo niet duizenden factoren zijn van invloed op de conversieratio. Variërend van de naamsbekendheid van het bedrijf of merk tot de grootte, kleur en stijl van het gekozen font. Wat tot een sterke conversieverbetering leidt voor de ene website kan slechts marginaal effect hebben op de andere website. En als een wijziging slechts een marginaal effect heeft, hoeft dat nog niet te betekenen dat de gewijzigde variabele an sich geen invloed heeft op conversie. Het kan evengoed betekenen dat de gekozen wijziging simpelweg geen invloed had. Een leuke discussie in dit kader is de post op Marketingfacts “Wat is de gemiddelde conversie voor een retail website?“.

Gemiddelde conversieratio
Opdrachtgevers die erop staan een percentage van me te horen, geef ik aan dat de gemiddelde site conversieratio zal variëren van 1 tot 3 procent. 9 van de 10 keer zie je dan aan de andere kant van de tafel een zucht van verlichting: “oh, dan is onze conversieratio wel voldoende”. Argghh. Zo’n opmerking suggereert stilstand, een bepaalde vorm van luiheid wellicht zelfs.

Conversie kan altijd beter
Conversieratio’s zijn nooit voldoende, kunnen altijd beter. Rust dus niet bij de gedachte dat de conversie van de eigen website “marktconform” is. Gebruik tools als de Google Website Optimizer om landingspagina’s te verbeteren, Google Analytics om tot 4 conversiedoelen op simpele websites te meten en geavanceerdere web analytics software als IndexTools om écht met web analytics aan de slag te gaan.

Stilstand is achteruitgang.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.