
Wat is de gemiddelde conversieratio op een website? Hoeveel bezoekers zijn er nodig om een conversie te genereren? Het zijn vragen die we veel gesteld krijgen door opdrachtgevers. Toch is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn simpelweg teveel factoren van invloed op de conversieratio van een website. En waarom zouden we genoegen nemen met een “marktgemiddelde” conversie?
Conversieverbetering
Elke website is anders. Honderden zo niet duizenden factoren zijn van invloed op de conversieratio. Variërend van de naamsbekendheid van het bedrijf of merk tot de grootte, kleur en stijl van het gekozen font. Wat tot een sterke conversieverbetering leidt voor de ene website kan slechts marginaal effect hebben op de andere website. En als een wijziging slechts een marginaal effect heeft, hoeft dat nog niet te betekenen dat de gewijzigde variabele an sich geen invloed heeft op conversie. Het kan evengoed betekenen dat de gekozen wijziging simpelweg geen invloed had. Een leuke discussie in dit kader is de post op Marketingfacts “Wat is de gemiddelde conversie voor een retail website?“.
Gemiddelde conversieratio
Opdrachtgevers die erop staan een percentage van me te horen, geef ik aan dat de gemiddelde site conversieratio zal variëren van 1 tot 3 procent. 9 van de 10 keer zie je dan aan de andere kant van de tafel een zucht van verlichting: “oh, dan is onze conversieratio wel voldoende”. Argghh. Zo’n opmerking suggereert stilstand, een bepaalde vorm van luiheid wellicht zelfs.
Conversie kan altijd beter
Conversieratio’s zijn nooit voldoende, kunnen altijd beter. Rust dus niet bij de gedachte dat de conversie van de eigen website “marktconform” is. Gebruik tools als de Google Website Optimizer om landingspagina’s te verbeteren, Google Analytics om tot 4 conversiedoelen op simpele websites te meten en geavanceerdere web analytics software als IndexTools om écht met web analytics aan de slag te gaan.
Stilstand is achteruitgang.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.
Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
CXO (customer experience optimization): de belangrijkste trends in 2021
Cherrelle Akerina - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten In het marketinglandschap zien we ontwikkelingen die ook impact gaan hebben op het vlak van CXO, customer experience optimization. Naast de focus op de ervaring van…
Conversie-optimalisatie (CRO) trends in 2020
Joren van Gilst - 7 januari 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Organisaties die in 2020 nóg meer rendement uit hun digital marketing inspanningen willen halen, doen er goed aan conversie-optimalisatie steviger in hun strategie te betrekken. Het…
Emerce Conversion 2019
Shirley van Haalem - 9 april 2019Geschatte leestijd: 2 minuten Emerce Conversion zit er alweer op. In mijn sessie deelde ik 5 CRO-eyeopeners die organisaties structureel meer ROI opleveren. Was jij erbij? Tof! Ook als je…
Emerce conversion 2019: conversie eye-openers
Sanne Maarsingh - 18 maart 2019Geschatte leestijd: 2 minuten Op 11 april is het tijd voor Emerce Conversion 2019. Hét event voor CRO-specialisten, usability experts en content specialisten. Emerce Conversion zet de beste sprekers op…
Landingspagina optimalisatie: 4 voordelen bij een hoog mediabudget
Joren van Gilst - 28 februari 2019Geschatte leestijd: 2 minuten Wat is de reden dat veel organisaties kiezen voor een hoog mediabudget om conversies binnen te halen, en dat niet gebruiken voor structurele landingspagina optimalisatie? Met…
Wat is Edge SEO? De Technische SEO Trend van 2019!
Robbert van Ekris - 15 februari 2019Geschatte leestijd: 2 minuten Edge SEO is een nieuwe trend binnen technische SEO, wat gebruik maakt van edge computing-technologieën om totale HTTP(s)-verzoeken (incl. URLs, status, headers en body content) aan…
Conversie optimalisatie in 2019 - Belangrijkste trends & onze visie
Shirley van Haalem - 14 januari 2019Geschatte leestijd: 2 minuten Digital marketeers die meer ROI uit hun online investeringen moeten halen, kunnen in 2019 niet meer om Conversion Rate Optimization (CRO) heen. Na een korte terugblik…
Geef een reactie