Is zoekmachinemarketing sexy?

Waar vacatures in de reguliere marketingsector worden besprongen als auditierondes van Idols, roept de respons op vacatures in de zoekmachinemarketing associaties op met het beeld uit westernfilms, waarbij de zwerfcactus over de prairie geblazen wordt. Ook wij ondervinden momenteel problemen tijdens onze zoektocht naar nieuwe SEM consultants. Waarom trekt zoekmachinemarketing geen volle zalen, en de ouderwetse marketing wel?

In dit artikel werp ik een licht op deze zaak door enkele veel gehoorde uitspraken te behandelen. Laat ik vooraf stellen dat er waarschijnlijk nog wel punten of vragen te bedenken zijn die niet genoemd worden. Laat ze achter in de reacties!

Adverteren in zoekmachines te oppervlakkig?
Dat klopt in sommige gevallen. Veel zoekmachinemarketingbedrijven zullen een campagne opzetten, wat geinige tekstjes erin verwerken en de boel lekker laten draaien tot het geld op is. Als je Google Adwords echter goed gebruikt, is het net zo interessant als menig offline marketingcampagne.

Ga maar echt aan de gang met de propositie(s) van de klant. Verwerk deze in de perfecte tekstjes van maximaal 25, 35 en nog eens 35 tekens. Kijk wat er gebeurt en durf op basis van de cijfers beslissingen te nemen, zoals doorgaan, afkappen of wijzigen. Ontdek de perfecte tekst die scoort.

Als offline marketeer hoop je dat je tekst aanslaat bij het publiek, en heb je het goed gedaan als je hem terughoort op straat (1% van de gevallen?). Bij SEA (Search Engine Advertising) zie je, zoals eerder gesteld, direct waar je campagne successen behaalt en waar hij jammerlijk de plank misslaat.

Zoekmachinemarketing te technisch om sexy te zijn?
Zoekmachinemarketing, dat is toch met computers en internet? Dat klopt, maar werken we niet allemaal met computers en internet? Wie helpt jou je markt in kaart brengen, bewaart al jouw teksten en hersenspinsels en zet je cijfertjes overzichtelijk onder elkaar?

Waarschijnlijk is zoekmachinemarketing evenveel een computeraangelegenheid als de meeste andere marketingfuncties. Toegegeven, het gebeurt allemaal op internet, maar daar gebeurt tegenwoordig het meest. Reclame in reguliere media is leuk, maar de echte impact is nauwelijks te meten. Een Adwordscampagne daarentegen geeft je direct een overzicht van je resultaten. Je weet precies wat je fout doet. Confronterend, maar ook lonend. Want je weet ook meteen wat je goed doet.

De angst voor het nieuwe?
Zoekmachinemarketing is nieuw. Wat doet het? Wat kan ik ermee? Wat houden al die functies in? Verwacht dat je als zoekmachinemarketeer creatief bezig bent, analyseert terwijl je ook uitvoert (doe dat maar eens allebei in reguliere marketing!) en veel verantwoordelijkheden draagt. Zoals al eerder op TBlog te zien was, voldoet de ideale SEM consultant aan een behoorlijk gevarieerd pakket van kenmerken.

Zoekmachinemarketing is het summum op marketinggebied!
Zoekmachinemarketing is het summum op marketinggebied, de ultieme mogelijkheid voor iedere marketeer. Niet alleen bij het bijsturen, maar ook voor het signaleren van en inspelen op de vraag werkt het optimaal. Je kunt real-time de behoeften van consumenten in de gaten houden en er direct op inspringen. Snel schakelen is daardoor ideaal mogelijk.

 

Zoekmachinemarketing is, zoals blijkt, wel degelijk sexy, hot en ’totally happening’! Doordat het een jonge tak van sport is, zit er nog veel dynamiek in de functies en roest je niet vast aan je stoel terwijl je door lijsten met cijfers ploegt of als een tekstfabriek advertenties zit te stampen.

Nogmaals: andere visies zijn uiteraard van harte welkom. Wat is jullie gevoel bij zoekmachinemarketing? Welk stereotype over zoekmachinemarketing willen jullie voor eens en voor altijd de wereld uit helpen?

Meer weten?
Ben je door dit artikel geïnteresseerd geraakt in zoekmachinemarketing of was je dat al? Kijk naar onze vacatures om te kijken of jij op je plek bent binnen het team van Traffic Builders!