Je WordPress Website Sneller Maken met WP Rocket

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een snelle website is essentieel voor online succes! Waarom is laadsnelheid zo belangrijk? Het is al enkele jaren een Google ranking-factor en er zijn veel onderzoeken die de directe impact aantonen:

  • De bekendste is die van Amazon, waar een vertraging van 100 ms gelijk staat aan een omzetdaling van 1%.
  • Bij een test van de zoekresultatenpagina van Google kwam naar voren dat een stijging van 500 ms gelijk staat aan een daling van 20% in het verkeer.
  • Firefox werd 15,4% meer gedownload nadat de laadtijd met 2,2 seconden was verbeterd. Dit stond gelijk aan 10,28 miljoen extra downloads per jaar.

Laadtijd heeft impact op bezoekersaantallen, omzet en de tevredenheid van je bezoekers. Gek genoeg heeft het web steeds meer last van overgewicht. De “State of the Union for ecommerce web performance” test elk kwartaal de prestatie van de top 100 e-commerce sites. In vergelijking met de gemiddelde pagina één jaar geleden is de laadtijd met 49% en de omvang met 67% toegenomen.

WordPress website sneller maken

Een WordPress website sneller maken begint bij het installeren van een cache plug-in. Deze zijn er in alle vormen en maten. De belangrijkste taak: een statische kopie maken van alle (dynamische) pagina’s, zodat deze niet bij elk bezoek opnieuw opgebouwd hoeven te worden. Dit heeft een enorme impact op laadtijd.

W3 Total Cache vs WP Rocket

In de WordPress-wereld is W3 Total Cache al een tijdje een van de bekendste caching plug-ins. WP Rocket is een nieuweling, net een jaartje oud, en doet het allemaal net even anders.

WP Rocket is een betaalde plug-in, zonder gratis versie, met de focus op gebruiksvriendelijkheid en eenvoud. Dit staat lijnrecht tegenover W3TC, die je overrompelt met instellingen en keuzes. Volgens WP Rocket is 80% van de web performance “best practices” al actief zonder het activeren van ook maar één optie.

80% of web performance best practices are in place without activating any option in WP Rocket.

Out-of-the-box bevat WP Rocket functionaliteiten die ontbreken bij de andere bekende cache plug-ins. Het gaat hier om geavanceerde technieken zoals lazy loading, deferred loading, DNS prefetching en een CDN-integratie met meerdere endpoints.

Het resultaat

Meerdere keren getest met gtmetrix.com (London, UK) en pingdom.com (Amsterdam, NL) en hier het gemiddelde van genomen. Langs de Y-as de laadtijd in seconden, langs de X-as de 0-meting en vervolgens de ingeschakelde opties om de laadsnelheid te verlagen:

resultaat-w3tc-vs-wp-rocket

laadtijd

Conclusie

Het is mogelijk om met W3 Total Cache een betere prestatie neer te zetten, als geavanceerde instellingen worden gecombineerd met de juiste server-side modules. Maar dit vergt kennis en tijd. WP Rocket is een prima alternatief voor de niet-tweakers onder ons. Dit bespaart veel tijd op de configuratie en heeft als voordeel dat je geen extra plug-ins hoeft te installeren voor functies zoals lazy loading. Dit alles zorgt ervoor dat mijn voorkeur uitgaat naar WP Rocket boven het oude, vertrouwde W3 Total Cache.

Tot slot..

Presteert jouw website al optimaal als het gaat om laadtijd? En ken je WP Rocket, of gebruik je liever een andere plug-in? Deel je ervaringen en tips met ons en laat een reactie achter.

Hulp nodig om je website sneller te maken?

Een snellere website levert meer resultaat op. Wil je jouw WordPress website sneller maken, maar weet je niet precies hoe je je laadsnelheid verbetert? Wij helpen je er graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op en zie wat snelheid voor jouw omzet kan betekenen.