Niels Bijvoet 11 augustus 2011 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 2 minuten

Hoe vaak klikt men nu gemiddeld op de posities 1 t/m 10 in de organische zoekresulten van Google? Dát inzicht is i.h.k.v. zoekmachine-optimalisatie natuurlijk onweerstaanbaar. Onlangs verscheen er een interessante blogpost op seomoz over een 6 maanden durend onderzoek (in de VS) van SEO Slingshot. In vergelijking met eerdere overeenkomstige grote onderzoeken lijkt de nummer 1-positie (in de VS) percentueel minder kliks te krijgen (18,2%), terwijl positie 2 en 3 volgen met respectievelijk een CTR van 10,05% en 7,22%.

Inzicht hebben in wat een hoge positie in de nummer 1-zoekmachine je nou precies qua klikgedrag oplevert, is even interessant om te weten als lastig te voorspellen. Een van de reden is bijvoorbeeld het feit dat de resultatenpagina van Google regelmatig verandert. Oorzaken daarvoor zijn onder meer wijzigingen in Google’s algoritme en interface, de invloed van opgenomen sociale annotaties (zoals bv. Google +1)  etc. Ook de (zich constant ontwikkelende) weergave van video’s, plaatjes, Google Places, Google Shopping, actueel nieuws e.d. ( = ‘universal search‘) in de resultaten is van invloed op klikgedrag van gebruikers.

Hoeveel bezoekers c.q. traffic kan ik verwachten?

SEO Slingshot ging de uitdaging aan om een antwoord te geven op de vraag: “Hoeveel bezoekers kunnen we verwachten op basis van een positie ergens in de top 10?” Diverse onderzoekscritera werden gedefinieerd, en de resultaten van hun eigen grootschalige onderzoek – 324 zoekopdrachten gedurende 6 maanden, resulterend in 170.000 kliks van gebruikers – werden vergeleken met resultaten uit eerdere (wat verouderde) onderzoeken naar click-through-rates van onder meer Optify en Enquiro.

Resultaten onderzoek click-through-rate in VS

Op basis van het in de VS gehouden onderzoek kwam een interessante ‘eindconclusie’ naar voren. De waargenomen (exact) CTR-curve voor organische zoekresultaten op de posities 1 t/m 10 in Google ziet er zo uit:


ctr positie 1-10 in google - onderzoek slingshot 2011.jpg

Ten opzichte van de waargenomen CTR in het eerdere onderzoek van Optify voor positie 1 (36,4%) zien we dus in het Slingshot-onderzoek een daling met de helft! De verschillen tussen de tweede en derde positie zijn ook kleiner dan in de genoemde eerder uitgevoerde onderzoeken.

ROI van hoge positie in Google

Een hoge positie vergaren in Google is en blijft zeer belangrijk – de redenen kun je zelf waarschijnlijk wel bedenken ;-). Zeker voor keywords in een competitieve c.q. lucratieve markt. Ben je bovendien in staat je ranking structureel hoog te houden, benut je al je optimalisatiekansen van jouw weergave(s) op de SERP-pagina én lukt het je de op jouw pagina landende bezoeker effectief bij de hand te nemen…. Dan komt ROI écht om de hoek kijken, en vertaalt een hoge positie zich ook concreet in gerealiseerde (harde of zachte) conversies.

Oorzaak van de verschillende CTR-resultaten

Slingshot doet een poging te verklaren waarom hun resultaten verschillen van die van de eerder genoemde onderzoeken. Redenen kunnen onder meer zijn:

  • invloed van het seizoen (+ bijbehorend zoek- en klikgedrag)
  • wijzigingen in de interface van Google
  • verschillende onderzoeksdefinities

Lees hier de originele blogpost op seomoz.

Meer weten over effectieve zoekmachine-optimalisatie?

Start nu met het overtreffen van uw online marketing- en verkoopdoelstellingen. Traffic Builders helpt u – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – graag met het opstellen en toepassen van uw effectieve zoekmachinemarketingstrategie. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of vraag vrijblijvend informatie aan.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Klikgedrag op pagina 1 van Google – Onderzoek naar CTR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/