Krijgt Facebook concurrentie van ‘Google Me’?

Internetbedrijf Google lijkt nu toch echt werk te maken van een eigen dienst op het gebied van social network sites. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal is Google momenteel in gesprek met aanbieders van spelletjes op internet om een nieuwe sociale netwerk-dienst te ontwikkelen. Hiermee zou het bedrijf de concurrentie willen aangaan met andere sociale netwerksites, zoals Facebook. Volgens welingelichte bronnen gaat Google om die reden z’n eigen dienst ‘Google Profiles’ gericht upgraden.

In aantocht: Google Me?

Eind juni 2010 gingen er al geruchten dat Google bezig was met het opzetten van een concurrent voor (met name) profielensite Facebook. Kevin Rose, oprichter van Digg.com en daarmee toch een aardig betrouwbare bron binnen de technologiewereld, twitterde toen “Google lanceert zeer binnenkort een Facebook-concurrent genaamd ‘Google Me,’ erg betrouwbare bron”. Dat deed de oren spitsen…

Nu is bekend geworden dat Google in gesprek zou zijn met onder meer Electronic Arts-onderdeel Playfish, Playdom en Zynga Game Network (waarin Google onlangs ook een belang nam) om zo onderdeel te worden van een bredere sociale netwerk-dienst. Wanneer Google de nieuwe dienst wil lanceren is nog niet bekend, zo schrijft de krant op basis van anonieme bronnen. De vraag naar en populariteit van sociale spelletjes op internet groeit sterk. Zo wordt het spel ‘Farmville’ van Zynga maandelijks door meer dan 60 miljoen actieve gebruikers gespeeld.

 

‘Google Me op basis van Google Profiles’

Een facelift van het al bestaande Google Profiles lijkt Google in de vorm van ‘Google Me’ te moeten gaan helpen aan die gewenste concurrentiepositie binnen het social networks-landschap. Rick Klau, de bedenker van Twitter-concurrent Google Buzz, liet enige tijd geleden optekenen dat hij hiermee bezig is. Het bestaan van Google Profiles (al sinds 2007) zal niet bij iedereen bekend zijn, ook omdat de profielen (vooralsnog) niet worden getoond in Nederlandse zoekresultaten van Google.

 

Wat is Google Profiles?

Google Profiles is een dienst waarmee mensen controle kunnen krijgen over de informatie (lees: het ‘online profiel’) die over hen via Google vindbaar is. Of anders gezegd: Google-gebruikers kunnen hun profiel in de populaire zoekmachine gecontroleerd vindbaar maken. Iedereen kan een Google Profile aanmaken, via je gmail-account.

 

Vervolgens kun je zaken als jouw contactgegevens, opleiding, baan en woonplaats veranderen. Daarnaast kun je ook specifieke zoekresultaten en sites aan dit profiel/jouw naam koppelen. Resultaat: dit gecontroleerde profiel wordt op de eerste pagina van Google’s zoekresultaten getoond (als aanvulling op de eerste 10 organische resultaten), als gezocht wordt op de naam in kwestie. Gebruikers van Google Profiles kunnen zich zo bijvoorbeeld ‘wapenen’ tegen onjuiste (of verouderde) informatie over henzelf. En mensen die naar informatie over iemand op zoek zijn (dit kan dus ook direct via Google Profiles), weten ook met (behoorlijke) zekerheid dat het over die persoon gaat.

 

Google Profiles had al veel weg van sociale netwerksites als Facebook of MySpace, maar dan geïntegreerd met meer diensten die Google aanbiedt. Binnen Google Profiles worden ook links toegevoegd naar dezelfde naam op onder meer MySpace, Facebook, Classmates en LinkedIn. Google heeft vooralsnog altijd aangegeven dat de dienst vooral bedoeld is om het zoeken naar specifieke personen te vergemakkelijken.

Hoe denk jij over Facebook vs. ‘Google Me’?

Hoe zie jij deze ontwikkeling? Zie jij een meerwaarde van het beoogde ‘Google Me’, of denk je bijvoorbeeld dat Facebook in het voordeel blijft?