Laag zoekvolume? Haal het meeste uit je AdWords campagnes met deze 5 tips!
Laag zoekvolume is de nachtmerrie van elke adverteerder. Het hebben van voldoende zoekvolume is immers het uitgangspunt van de meeste succesvolle AdWords campagnes. Dit zal voornamelijk gelden voor nieuwe bedrijven met innovatieve producten of ondernemingen die adverteren in een niche met kleine potentiële doelgroepen. Het is immers makkelijker om een campagne bij te sturen welke per maand 25.000 vertoningen binnenhaalt met een CTR van 20 % en een conversieratio van 5 %!
Maar wat als jouw campagne ‘slechts’ 200 vertoningen per maand binnenhaalt? Geen zorgen, met deze 5 tips kun je scoren met jouw campagne, ook zonder duizenden vertoningen! Geen ingewikkeld gedoe, gewoon goed advies waarmee je direct aan de slag kunt.
Tip 1: Gebruik brede zoekwoorden in campagnes met laag zoekvolume
Bij het gebruiken van een breed zoekwoord, kunnen jouw advertenties ook worden getoond voor relevante varianten van jouw zoekwoord. Denk hierbij aan spelfouten, synoniemen en andere relevante varianten. Het toevoegen van brede zoekwoorden kan helpen met het vinden van nieuwe zoektermen die bij jouw product of dienst passen. Brede zoekwoorden vangen dus de meeste varianten op ten opzichte van de andere keywordtypes.
Van “brede zoekwoorden” schiet menig adverteerder gelijk in de stress. Echter zou het een valide strategie kunnen zijn om bredere zoekwoorden te gebruiken voor zoekwoorden met een laag zoekvolume. Op die manier kan je namelijk zelf nieuwe zoekwoord ideeën op doen.
Om een voorbeeld te geven: Je hebt ‘Hotel Spanje’ ingesteld als een breed zoekwoord in je campagne.
Het voordeel van brede zoekwoorden is dus dat je op meer zoekwoorden vertoond zal worden. Het nadeel is echter dat je als adverteerder veel controle weggeeft. Dit betekent dat je dus potentieel betaalt voor klikken van gebruikers die in de eerste plaats niet in jouw aanbod zijn geïnteresseerd.
Natuurlijk wil je niet gelijk al je zoekwoorden als brede zoekwoorden toevoegen, aangezien dit voor chaos zal zorgen. Ons advies is om eerst zoekwoorden te kiezen met een te laag zoekvolume om vertoond te worden:
Waar je op moet letten bij het toevoegen van brede zoekwoorden:
Een aantal extra tips voor het toevoegen van de brede zoekwoorden zijn:
- Hou het zoektermenrapport scherp in de gaten op irrelevante zoekwoorden en sluit deze uit;
- Let juist ook op de relevante zoekwoorden. Deze kan je potentieel alsnog in exact match, phrase match of modified broad match toevoegen;
- Zorg er standaard voor dat alle exacte zoekwoorden in het account als uitsluitingszoekwoord zijn toegevoegd om te voorkomen dat zoekwoorden in de verkeerde advertentiegroepen getriggerd worden
- Start met adverteren o.b.v. RLSA met de optie “targeting”. Bij goede resultaten kan je overschakelen op “observaties”.
Tip 2: Maak gebruik van RLSA-campagnes om laag zoekvolume te verhogen
Misschien heb je al eens gehoord van de term RLSA (Remarketing Lists for Search Ads). Zo niet, lees dan hier over de mogelijkheden van remarketinglijsten voor zoekadvertenties en hoe je deze zelf kan instellen.
Stel, je verkoopt abonnementen voor tv gidsen. Normaal gesproken bied je niet op het zoekterm ‘tv gids abonnement’ omdat de zoekintentie van de gebruiker niet betekent dat hij/zij ook daadwerkelijk een tv gids abonnement bij jou zal afsluiten. Maar als je weet dat je een bezoeker je website al eens heeft bezocht, dan zul je misschien eerder willen betalen voor dit generiek keyword in de hoop dat wanneer er weer op ‘tv gids abonnement’ wordt gezocht, deze gebruiker aan jouw merk zal denken.
Dit betekent dat het mogelijk is om potentiële nieuwe klanten te benaderen die achteraf op generieke zoekwoorden zoeken, zonder te concurreren op gebruikers die nog niet zitten te wachten op jouw aanbod. Kortom, met deze tactiek gebruik je RLSA om zoekwoorden met een groter zoekvolume in te zetten zonder dat je daarmee veel meer irrelevante klikken binnenhaalt.
Tip 3: Vergroot het bereik van je geografische targeting
Om mijn AdWords accounts en campagnes efficiënt te managen, keek ik niet vaak om naar de zoekwoorden met een laag zoekvolume. Dit gold vooral voor de woorden die generiek waren met een lage kwaliteit score. Bod aanpassingen doorvoeren op relevante keywords is de makkelijkste en meest gebruikte manier om jouw advertenties te tonen aan de juiste doelgroep, maar het is niet de enige manier!
Een andere optie is om het geografisch bereik van je AdWords campagne te vergroten als je flexibel jouw diensten of producten kunt aanbieden. Voor de meeste long-tail zoekwoorden kan het uitbreiden van je target locatie het zoekvolume zodanig verhogen dat je advertenties met een te laag zoekvolume nu wel worden vertoond.
Je kunt geografische targeting instellen om gebruikers uit een bepaald geografisch gebied te bereiken waarbij je de optie hebt te focussen op plaatsen, regio’s, provincies en landen. Stel, je bent een makelaarsbedrijf dat huizen in Almere verkoopt. Target dan alleen deze stad en sluit de rest van de steden in het land uit. Als makelaar zul je waarschijnlijk regionale termen in je campagne meenemen zoals “makelaars in Almere” en “huis kopen in Almere”. Dankzij geo-targeting kun je ook generieke termen zoals “makelaar,” gebruiken omdat je targeting alleen in Almere is ingesteld. Dit betekent dat alleen lokale gebruikers in Almere die zoeken naar “makelaar” jouw advertentie zullen zien. Zo kun je specifiek aangeven in welke je stad je jouw advertenties wilt vertonen.
Tip 4: Gebruik labels om je advertenties te analyseren
Zoals al eerder aangegeven zijn zoekwoorden met een laag zoekvolume meestal long-tail en erg specifiek. Het kan daarom moeilijk zijn om op basis van deze keywords je advertenties te optimaliseren. Toch zul je zo veel mogelijk kliks uit deze zoekwoorden moeten halen met je advertentie wanneer een persoon toch hierop zoekt. Om de kans op een klik te verhogen zul je voor zoektermen met een laag zoekvolume, die wel een specifieke zoek intentie hebben, ervoor moeten zorgen dat er een nauw samenhang is met je advertenties. Achteraf kan het lastig zijn om advertenties die maar 5-10 kliks binnenhalen te analyseren en hierdoor potentiële klikken en conversies mislopen.
Gelukkig is hier een oplossing voor! Dit werkt als je consistent zoekwoorden in jouw tekstadvertenties kopieert en combineert met specifieke USP’s of call-to-actions. Je kunt elk van deze advertentie varianten koppelen aan een label in AdWords. Vervolgens kun je met het aangewezen label de prestaties van je advertenties terugvinden in de Rapporten Editor.
Wanneer je jouw label in de rapporten editor hebt geselecteerd kun je vervolgens de metriek kolommen kiezen die je wilt evalueren. De resultaten die je te zien krijgt, zijn de basis van alle data van je gelabelde tekstadvertenties. Dit is een goede manier om een idee te krijgen hoe jouw advertenties hebben gepresteerd. Een onderschatte, maar wellicht handige techniek die je toch wat inzichten kan geven voor toekomstige optimalisatieslagen.
Tip 5: Breid je account uit met Dynamic Search Ads
Als je jouw digital marketinginspanningen naar een hoger niveau wilt tillen, kun je ervoor kiezen om Dynamische Zoekadvertenties (DSA) in te zetten. Dit campagnetype maakt het mogelijk om bij een relevante zoekopdracht automatisch een advertentie te genereren. Hoewel je gedwongen bent om een beetje controle uit handen te geven, krijg je met minimale inspanningen inzicht in potentiële nieuwe zoekwoorden. Een kanttekening is wel dat alles, van zoekwoord tot advertentietekst en de landingspagina, wordt bepaald op basis van de inhoud die Google op jouw website vindt. Het is dus noodzakelijk dat je website voldoende en kwalitatieve content heeft om jezelf te onderscheiden als onderneming.
Om een voorbeeld te geven heb ik recentelijk bij een opdrachtgever uit de boekenbranche met behulp van een DSA campagne alle pagina’s met “/e-books” in de URL getarget. De content op deze pagina’s bevatten altijd de titel van het e-book, de auteur, samenvatting, de prijs en aanvullende productinformatie. Genoeg input dus om nieuwe ideeën uit op te doen! In een periode van 2 weken heb ik binnen deze specifieke campagne 133 nieuwe zoektermen kunnen binnenhalen. Deze zoektermen kan ik vervolgens weer gebruiken als input voor mijn standaard Search campagnes.
Conclusie
Ondanks dat het lastig kan zijn om campagnes met een laag zoekvolume te optimaliseren, kun je toch goede resultaten halen uit zoekwoorden met een laag zoekvolume. In plaats van de standaard best practices te gebruiken, zul je je aanpak moeten aanpassen om alsnog het meeste uit je huidige zoekvolume te halen. Heb jij nog manieren om te scoren met je campagnes ondanks laag zoekvolume? Laat het ons dan weten door een reactie te plaatsen, mocht je nog vragen hebben neem dan contact met ons op.