'Like-button' op reiswebsites niet populair

Geschatte leestijd: 2 minuten

Social media-knoppen worden op reiswebsites niet automatisch gewaardeerd. Mensen geven niet zomaar een Like, zo leert een onderzoek naar hoe gebruikers reiswebsites ervaren, waaronder die van vliegtuigmaatschappijen, hotels en prijsvergelijkingssites in de reisbranche. Vaak ontbreekt een relevante reden om om een Like te vragen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Usabilla, een bedrijf dat kleine usability-tests mogelijk maakt. Onderzocht werd de gebruiksvriendelijkheid van websites in de reissector. Het leverde feedback op van 800 proefpersonen met betrekking tot 18 reiswebsites.

‘Facebook-like? Hoezo?’

Vooral de like-knop van Facebook moest het ontgelden. Bij alle onderzochte websites waar deze aanwezig is, wilde een groot deel van de respondenten deze graag verwijderd zien.

Op de site van British Airways leverde dit reacties op als Waarom zou ik deze pagina liken? Hoe helpt dit mij? en Wie wil er nou vrienden zijn met British Airways op Facebook?

Geef bezoekers een goede reden

Consumenten willen een merk volgen of Liken op Facebook, maar dan moet er een duidelijke reden zijn, Een aansprekende wedstrijd, korting of speciale aanbieding is zo’n mogelijke reden. Dit moet vervolgens ook duidelijk gecommuniceerd worden. Zomaar om een like vragen, voldoet niet.

Respecteer gebruikersdoel

Op de reisvergelijkingssites was het commentaar van de onderzoeksgroep dat men vooral graag snel een reis wilde boeken. Vervolgens ook de hele wereld laten weten dat een bepaalde site daarbij heeft geholpen, vindt men niet relevant. Usabilla geeft het advies mee om gebruikers de kans te geven een bedrijf te liken, wanneer ze positieve feedback hebben gegeven (nb: al dan niet via social media), na het daadwerkelijk boeken van een ticket, of bijvoorbeeld achteraf, na de (hopelijk goed verlopen) vlucht. Oftewel, nadat er daadwerkelijk positieve interactie/engagement heeft plaatsgevonden.

‘Wanhopig’

Ook was er weinig interesse voor het aantal likes dat een reiswebsite eerder heeft gekregen en toont. Kritiek was dat dit er onprofessioneel en zelf wanhopig uit ziet.

Bron: emerce.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.