Wolter Tjeenk Willink 22 augustus 2011 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: 2 minuten

Social media-knoppen worden op reiswebsites niet automatisch gewaardeerd. Mensen geven niet zomaar een Like, zo leert een onderzoek naar hoe gebruikers reiswebsites ervaren, waaronder die van vliegtuigmaatschappijen, hotels en prijsvergelijkingssites in de reisbranche. Vaak ontbreekt een relevante reden om om een Like te vragen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Usabilla, een bedrijf dat kleine usability-tests mogelijk maakt. Onderzocht werd de gebruiksvriendelijkheid van websites in de reissector. Het leverde feedback op van 800 proefpersonen met betrekking tot 18 reiswebsites.

‘Facebook-like? Hoezo?’

Vooral de like-knop van Facebook moest het ontgelden. Bij alle onderzochte websites waar deze aanwezig is, wilde een groot deel van de respondenten deze graag verwijderd zien.

Op de site van British Airways leverde dit reacties op als Waarom zou ik deze pagina liken? Hoe helpt dit mij? en Wie wil er nou vrienden zijn met British Airways op Facebook?

Geef bezoekers een goede reden

Consumenten willen een merk volgen of Liken op Facebook, maar dan moet er een duidelijke reden zijn, Een aansprekende wedstrijd, korting of speciale aanbieding is zo’n mogelijke reden. Dit moet vervolgens ook duidelijk gecommuniceerd worden. Zomaar om een like vragen, voldoet niet.

Respecteer gebruikersdoel

Op de reisvergelijkingssites was het commentaar van de onderzoeksgroep dat men vooral graag snel een reis wilde boeken. Vervolgens ook de hele wereld laten weten dat een bepaalde site daarbij heeft geholpen, vindt men niet relevant. Usabilla geeft het advies mee om gebruikers de kans te geven een bedrijf te liken, wanneer ze positieve feedback hebben gegeven (nb: al dan niet via social media), na het daadwerkelijk boeken van een ticket, of bijvoorbeeld achteraf, na de (hopelijk goed verlopen) vlucht. Oftewel, nadat er daadwerkelijk positieve interactie/engagement heeft plaatsgevonden.

‘Wanhopig’

Ook was er weinig interesse voor het aantal likes dat een reiswebsite eerder heeft gekregen en toont. Kritiek was dat dit er onprofessioneel en zelf wanhopig uit ziet.

Bron: emerce.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on ‘Like-button’ op reiswebsites niet populair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/