Locatietargeting succesvol toegepast in Google Ads

Grenzen zijn dicht, reizen geannuleerd. Iedereen blijft waar hij/zij is, en binnen. Dit geldt niet voor het internet. Het internet gaat overal. Zo houden we contact en blijven we op de hoogte.

Ook Google Ads campagnes die momenteel nog actief zijn, zijn grensoverstijgend. Maar is het nu, en op andere momenten, wel wenselijk om zoveel mensen te bereiken met je boodschap en in hoeverre houd je rekening met de fysieke locatie van iemand? Google ziet een “locatie” waar iemand zich bevindt iets anders dan je zelf in eerste instantie zou denken. In dit blog, lopen we je door de opties heen en geven tips en denkrichtingen om zelf de juiste keuzes te maken voor je campagnes. Nu, en in de toekomst.

Google en locatiedata

Het zal menig marketeer niet ontgaan zijn dat Google veel locatiedata heeft, heel veel. En ook erg accuraat. Dat komt omdat je vrij snel “opt-int” voor het delen van locatiedata via je mobiele apparaat. Op Andriod-devices sowieso al, maar denk ook eens aan Google-apps waarbij locatietargeting gebruikt wordt. Google Maps ligt voor de hand, maar Google kocht ook Fitbit vorig jaar. Ben je benieuwd op welke manieren Google deze locatiedata allemaal verzamelt en hoe het komt dat het zo nauwkeurig is? Bekijk hier hoever dit kan gaan. En hier wat Google hier zelf over zegt.

In je eigen Google-accounts is het ook mogelijk om te zien welke locatiedata er van jou is geregistreerd. In een tijdlijn houdt Google bij waar je bent geweest, of natuurlijk degene die ergens op zijn device met jouw Gmail- of Google-account staat aangemeld. Altijd leuk om eens te checken. Bekijk hier hoe jouw tijdlijn eruit ziet, opgebouwd uit Google-locatiedata.

tijdlijn google locaties

Locatiedata en Covid-19

Een kleine zijstap, vanwege zeer interessante ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden die afgelopen periode aan het licht kwamen.

google mobility reports covid

In de afgelopen weken is het gedrag van veel gebruikers veranderd, vanwege het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het effect hiervan heeft Google begin april naar buiten gebracht. Op de website kun je rapporten downloaden op landniveau waarin je ziet hoe gedrag veranderd is. Bekijk het rapport voor Nederland hier: 2020-03-29_NL_Mobility_Report_en

Naast Google heeft ook Facebook soortgelijke data vrijgegeven en zijn er zelfs landen die locatiedata gebruiken om het indammen van de verspreiding van Covid-19 te bewerkstelligen. Hieruit blijkt ook de kracht van accurate locatiedata en hoe specifiek dit toe te passen is. We gaan het in dit blog niet hebben over de gevoeligheid van deze toepassingen wanneer het gaat om privacy en het herleiden van data naar een persoon. We gaan het wél hebben over hoe je locatiedata succesvol toepast in Google Ads.

Locatietargeting succesvol toepassen in Google Ads

Iedere online marketeer die regelmatig campagnes opzet in Google Ads, komt voorbij de instellingen voor locatietargeting en taal. Sterker nog, er zijn recentelijk diverse nieuwe advertentietypen verschenen die gebouwd zijn rondom locatieinstellingen, bijvoorbeeld local campaigns. Bij het instellen van locatietargeting lijken slechts enkele opties mogelijk maar niets is minder waar.

Type locaties in Google Ads

Locaties kunnen in Google ads worden toegevoegd en uitgesloten op verschillende niveaus. Voor de hand liggend zijn: land, provincie, regio, plaats en straal. Maar in verschillende landen, werkt locatietargeting ook op andere niveaus. Zo is het in sommige landen mogelijk om universiteiten te targeten en luchthavens. Meer opvallende opties zijn locaties op basis van departement (Frankrijk), gemeente (Bulgarije), territorium (Canada) of tv-regio (Verenigd Koninkrijk).

Bekijk de gehele lijst met type locaties die voor Google Ads te gebruiken zijn, op deze Google Supportpagina.

Niet alle landen zijn uit te sluiten in Google Ads

Opvallend is alleen dat niet alle landen uit te sluiten zijn. Dit omdat Google deze niet als optie aanbied voor targeting. Voorbeelden zijn Iran, Syrië en Sudan. Dit kan komen door de privacyvereisten die Google stelt om een gebied te kunnen targeten voor een minimum gebied en minimum aantal gebruikers.

Locatietargeting in Google ads

Deze landen zouden wel middels een straal uitgesloten kunnen worden. Bekijk hier per land welk type targeting mogelijk is in Google ads.

Locatietargeting in lokale of (inter)nationale campagnes

In enkele gevallen zien wij dat onze internationale campagnes in de meest exotische landen worden uitgeleverd. Vaak gaat dit om campagnes met Engelstalige zoektermen en/of met producten die internationaal georiënteerd zijn. Ondanks dat we wel vaak zien dat conversies veelal wel vallen in het getargete gebied, is het volume dat wordt gegeneerd in niet-getargete landen soms aanzienlijk. Maar hoe kan dat dan precies? En hoe zorg je ervoor dat je zelf de juiste locatie instellingen kiest?

Om te bepalen welke locatieinstellingen goed passen bij jouw campagne(s), is het goed om te weten hoe locatietargeting in de praktijk werkt.

Google Ads locatietargeting in de praktijk

Momenteel geeft Google het volgende aan over locatietargeting. (let op: alleen van toepassing op het Zoek- en het Displaynetwerk).

Met locatieopties kunt u mensen opnemen of uitsluiten op basis van:

  • waar ze zich waarschijnlijk bevinden,
  • de plaatsen waarin ze interesse hebben getoond.

Hierbij wordt aangegeven dat de targeting standaard staat op zowel fysieke als interessante locaties. Met name dit laatste punt is flink uitgebreid waardoor het volume van campagnes ook uitgebreid wordt. Hier zit ook precies een van de oorzaken van de vertoningen in vele landen, want onder interesse kan vallen:

  • bepaalde termen gebruiken in zoekopdrachten (ook eerdere zoekopdrachten)
  • het bezoeken van een locatie (en eerdere fysieke locaties van een gebruiker)
  • of content (pagina’s of websites) bekijken die gerelateerd zijn aan de locatie
  • zoekopdrachten in Google Maps (desktop en mobiel)

Dit is belangrijk om te beseffen, want je bereik kan flink toenemen wanneer je instellingen dit toelaten. Lees het volledige Google support artikel om hier meer gevoel bij te krijgen.

Fysieke en interessante locaties in Google Ads

Eerder vroegen we ons af of het erg is dat je ook buiten de landen die je target getoond wordt. Dit kun je zelf het beste bepalen aan de hand van deze voorbeelden van Google:

Een interessante locatie is niet beperkt tot het land van de gebruiker of het domein van Google Zoeken dat wordt gebruikt. Als iemand in Parijs bijvoorbeeld naar Los Angeles taxi zoekt op google.fr (Frankrijk), identificeren we Los Angeles nog steeds als een locatie waarin ze geïnteresseerd zijn.

En

Gerelateerde gebieden – Wanneer u een gebied target, kunnen we uw advertentie ook weergeven aan klanten in omliggende gebieden die normaal gesproken niet kunnen worden getarget wegens een te laag inwonersaantal, onvoldoende gegevens over het geografische gebied of omdat dat targetingniveau niet beschikbaar is. Als u bijvoorbeeld Maastricht target, kunnen we uw advertenties ook weergeven voor gebruikers in buurtgemeenten van Maastricht.

Oftewel:

Locatietargeting in de praktijk

Checken van locatiedata voor jouw Google Ads campagnes

Met het rapport Gebruikerslocaties in Google Ads is het mogelijk de (waarschijnlijke) fysieke locatie van gebruikers te zien. Het is opvallend dat Google in alle documentatie kiest om overal “waarschijnlijk” te gebruiken in de bewoording. Maar dit klopt wel met wat we soms terug zien in de rapporten. In veel gevallen zijn vertoningen op locaties die niet specifiek getarget zijn, bijzonder te noemen.

Een tip is om ook in Google Analytics te kijken of de gegevens in Google Ads, overeen komen met sessies in analytics (qua locaties), en wat de waarde van dit bezoek is. Helaas is het niet eenvoudig om Google Ads data te koppelen met Google Analytics data op landniveau, als het verkeer uit landen betreft die niet getarget stond. Bijvoorbeeld in het geval van “interessante locaties”. Dit zou wel mogelijk zijn door het gebruik van een datawarehouse-systeem als Datahive 360, waarbij data uit verschillende bronnen gecombineerd wordt.

Wil je eens kijken waar jouw advertenties terecht komen? Dan zijn er in Google Ads standaard templates voor locatierapporten die je eenvoudig kunt aanmaken. Google ads > Rapporten > Vooraf gedefinieerde rapporten (dimensies) > Locaties > Gebruikerslocaties

Locatietargeting Google ads

Je ziet in dit rapport op detailniveau waar gebruikers zich bevinden die jouw advertentie zien en er op klikken.

Denk je nu: “Mijn campagnes staan gewoon op Nederland getarget, dus dit gaat voor mij niet op”, Dan raad ik toch aan de rapporten eens na te kijken. Ook bij campagnes getarget op Nederland, zowel in het search- als het displaynetwerk, zien wij diverse campagnes met impressies buiten Nederland. Dit ziet er zo uit:

Locatietargeting Google Ads

 

Maar hoe voorkom je dit dan?

Uitsluiten van locaties in Google Ads

Wanneer je campagnes hebt die heel specifiek op een bepaald land of gebied getarget worden, kan het de moeite waard zijn om alle overige locaties uit te sluiten.  Dit is aan te raden wanneer er binnen een land meerdere talen gevoerd worden en je wil controleren welke gebruikers, welke advertenties te zien krijgen. Of wanneer je product of dienst niet geschikt is voor locaties buiten het getargete gebied.

Tip: in de editor kun je landen in grote aantallen uitsluiten, maar op enkele landen krijg je een foutmelding. Daarom de tip om vanuit Google Ads een export te maken van het geografische rapport (waar zijn de ads vertoond) en de kolom landcode in te schakelen zodat je in de editor snel kunt schakelen.

Het uitsluiten van de andere locaties, op welk niveau dan ook, is een extra vangnet. Want wanneer je instellingen niet toelaten om op andere locaties getoond te worden, zou dit in theorie voldoende moeten zijn. Het uitsluiten van irrelevante locaties kan voorafgaand aan de livegang van een campagne. Dit kan ook op basis van het geografische rapport in Google Ads, als onderdeel van het standaard onderhoud.

Bij het uitsluiten van locaties zijn, net als bij targeten, ook meerdere opties mogelijk.

De optie “mensen die zich bevinden in of interesse tonen in uw uitgesloten locaties” lijkt de meest rigoureuze uitsluitoptie, en dit kan wel conflicteren met de targeting. Door de locatie in te stellen zoals in onderstaande afbeelding, zorg je voor strakke targeting op de ingestelde locaties.
Locaties uitsluiten in Google ads
Ter aanvulling kun je alsnog structureel gebruik maken van de eerder beschreven rapporten en het uitsluiten van locaties die wel geld kosten maar zichtbaar onvoldoende bijdragen aan de doelstellingen, meenemen in standaard onderhoud.

Take aways

  • Bepaal goed aan wie je advertenties wilt tonen en ook vooral aan wie niet, en pas hier je locatieinstellingen op aan.
  • Houd locatierapporten in de gaten en bepaal op basis van de resultaten of het zinvol is de locatietargeting te laten staan zoals hij staat.
  • Zorg ervoor dat de taalinstellingen goed afgestemd zijn op de locatietargetinginstellingen.
  • Bekijk de resultaten goed voor je besluiten neemt, interacties vanuit andere locaties in de wereld kunnen ook voor je werken. Helemaal nu.

Meer weten? Neem contact met ons op.