Marketing binnen communities

In de marketing zijn genoeg mogelijkheden voor gratis en betaalde online promotie. Een goede mogelijkheid hiervoor wordt geboden door communities. Denk hierbij aan Hyves, YouTube, LinkedIn, CU2, MySpace, Last.fm, Twitter, Del.icio.us, Flickr, NUjij.nl, etc. Voor het ene onderwerp is de ene community meer geschikt, voor een ander biedt een andere community weer voordelen. Maar voor ieder onderwerp geldt dat je een specifiek publiek bereikt dat echt geïnteresseerd is.

Automatische promotie van en binnen de community
Als er geen bezoekers naar de community komen, zullen er ook geen bezoekers op jouw profiel komen. Een community moet dus groeien. Het voordeel van een community is dat hij zichzelf promoot. Bezoekers plaatsen content dat andere bezoekers weer interessant vinden en dus doorsturen. Dit valt onder online mond-tot-mondreclame. Jouw bericht kan dus opgepakt worden en doorgestuurd worden door andere leden. Oftewel, gratis promotie voor je profiel aan de hand van je bericht. En natuurlijk heb je je link naar je eigen website op je profiel geplaatst en kun je dus via deze weg bezoekers op je website ontvangen.

Promotie via je profiel voor je website
Door actief aan deze communities deel te nemen, zorg je ervoor dat jouw profiel vaker bezocht wordt en mensen eerder geneigd zijn om op je profiel te reageren. Bij een aantal communities resulteert dit in een plek in de toplijst die op de homepage staat. Je valt dan extra op en ontvangt meer bezoekers op je profiel, waarvan een deel doorklikt naar jouw website. Dit deel is specifiek geïnteresseerd in jouw website en daarmee is de kans groot dat de bezoeker overgaat tot de gewenste conversie (aankoop, offerteaanvraag, etc.). Dit type promotie zorgt dus voor een specifiek publiek dat werkelijk geïnteresseerd is in jouw website.

Dit kun je natuurlijk ook specifiek bij bedrijven toepassen. LinkedIn is hier een goede community voor. Je maakt een bedrijfsprofiel aan en zet alle algemene en meer specifieke informatie , zoals de USP’s, online. Je kunt in het profiel linken naar andere bedrijven en personen. Hoe meer connecties je hebt en hoe meer je profiel up to date is, des te beter wordt je profiel gevonden en bezocht. En aangezien je een link in je profiel naar je website hebt, ontvang je meer gerichte bezoekers naar je website.

Adverteren in een community
Het adverteren in een community kan heel effectief zijn als je een specifieke doelgroep wilt bereiken. Je kunt selecteren op basis van demografische gegevens en filteren voor je campagne. Dit kan op plaats, geslacht, leeftijd, hobby’s, etc. Aan het eind van de campagne krijg je een rapportage met een duidelijk overzicht van de resultaten.

Een ander voorbeeld is het adverteren in Second life. Als je dit in de juiste Sim (een virtuele locatie in Second Life) doet met veel verkeer en een adboard (Een billboard in Second Life) uitkiest dat je direct ziet als je in de Sim landt, dan heb je veel kans van slagen. Het voordeel is ook nog eens dat in Second Life objecten interactief zijn. Met andere woorden: je kunt een script in een adboard plaatsen dat een notecard (een digitale notitie) geeft aan de bezoeker en een url laat openen. Op deze manier ontvangt de bezoeker direct een kopie van de advertentie als hij op de desbetreffende advertentie klikt.

Rapportage kan in de vorm van e-mails met daarin de naam van de persoon die een kopie van de advertentie heeft meegenomen. Er zijn verschillende systemen en dus ook verschillende manieren van rapporteren.

Marketing binnen communities samengevat
Kort samengevat zijn er vier aandachtspunten voor effectieve marketing binnen communities:

  • Houd je profiel up to date;
  • verschaf duidelijke informatie met links, foto’s/film, referenties, testimonials;
  • ga actief op zoek naar mensen voor de uitbreiding van je netwerk;
  • neem actief deel aan discussies over onderwerpen die voor jou of je bedrijf van belang zijn.

Uiteindelijk zullen deze activiteiten, mits goed uitgevoerd, beloond worden met:

  • Gerichte bezoekers van je profiel naar je website;
  • kwalitatief betere bezoekers;
  • meer conversie, dus
  • meer omzet.

Wat zijn jullie ervaringen met marketing in online communities? Vertel over je ervaringen in de reacties.