Waarom je hoofdstuk 3 van het Marketingfacts jaarboek 2018 -2019 moet lezen

Op 21 juni werd tijdens de NIMA marketing day 2018 de nieuwste editie van het Marketingfacts Jaarboek 2018 – 2019 uitgereikt. De afgelopen jaren hebben we nauw samengewerkt met de redactie van Marketingfacts en vele artikelen mogen publiceren op hun platform *proud*. Maar dat niet alleen! Het afgelopen jaar heeft onze Tije zitten vlammen (ha!) en het derde hoofdstuk in het nieuwste Marketingfacts jaarboek 2018 – 2019 geschreven!Ā 

Wie ons op Instagram volgt heeft het stiekem al gezien: de nieuwst editie en de uitreiking op de NIMA marketing day. Vol trots staat Tije te shinen op de cover en is zijn kennis te lezen in het derde (en natuurlijk belangrijkste) hoofdstuk van het jaarboek.

Marketingfacts jaarboek 2018 - 2019
Dit is hem dan… Het Marketingfacts Jaarboek 2018 – 2019

 

De dertiende editie maakt deel uit van een lange traditie jaarboeken, uitgegeven door vakblog Marketingfacts. Alle actuele onderwerpen uit ons vakgebied passeren de revue. In deze uitgave wordt er extra aandacht besteed aan de AVG, Blockchain enĀ ā˜… de strategische inzet van Digital AnalyticsĀ ā˜….

Analytics in het Marketingfacts Jaarboek 2018 – 2019

Samen met Danny Oosterveer heeft hij zijn visie op Analytics in de tegenwoordige tijd beschreven. Van de rol van Analytics tot de verschillende modellen die je kunt gebruiken om te blijven ontwikkelen. Tije gaat in op de rol van Analytics bij de optimalisatie van bedrijfsprocessen.Ā  Daarnaast wordt in het hoofdstuk uitgebreid stilgestaan bij waarom het belangrijk is om goede vragen te stellen of wat je eigenlijk voor data wilt verzamelen en waarom. “Meten is weten” klinkt natuurlijk leuk, maar het is belangrijker om te meten wat je wilt weten en te weten wat je meet aldus Danny en Tije.

Digital marketing kan immers niet zonder data. En ook binnen ons vak is er Ć©Ć©n trend die boven alle trends uitspringt in omvang en snelheid: data worden steeds belangrijker. Digital marketing is (als je het Tije zou vragen, misschien wel op de eerste plaats) ook een manier om data te verzamelen: de prijzen van keywords geven je inzicht in de vraag en de concurrentie, je CTR leert je iets over de effectiviteit van je propositie, je conversieratio vertelt jeĀ of je de doelgroep aanspreekt, over het gebruiksgemak en het succes van je website.

Wanneer is een datastrategie nodig?

Als je serieus met Digital Analytics aan de slag wilt, en volgens Tije moet iedereen dat willen, dan is het goed om na te denken over je datastrategie. In het Marketingfacts jaarboek 2018 – 2019 staan Tije en Danny uitgebreid stil bij de vragen die je moet beantwoorden voor je aan de slag gaat met data, omdat deze vragen je helpen na te denken over welke data je waarom wilt verzamelen. Een goede aanvulling daarop is het nieuwste blog van Tije op deze website; hierin lees je waarom een datastrategie ALTIJD nodig is en hoe je tot een solide datastrategie komt. Als je beschikt over data van goede kwaliteit betekent dit een goede levensvatbaarheid van je marketing en je bedrijf op de lange termijn. Hoe ver je ook bent op het gebied van data, Tije zal je vertellen hoe je je strategie altijd up-to-date houdt. Je leest het goed: het is niet een eenmalig dingetje.

Vind je KPI’s

In derde hoofdstuk van het Marketingfacts jaarboek 2018 – 2019 bespreken Danny en Tije een model en een framework om tot goede metrieken en dus je kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) te komen: het GAME-framework en ht GQM-model. Beide methodes helpen je stapsgewijs nadenken over welke cijfers iets Ć©cht nuttigs zeggen over je marketing. De grondvraag hierbij is: “Hoe ziet succes eruit?”. Daarbij is natuurlijk belangrijk dat je een match vindt tussen het antwoord op deze vraag en de marketing inspanningen die je doet. Bij Traffic Builders hebben we al een heel overzicht van welke metrieken wat zinnigs zeggen over bepaalde marketing inspanningen met bepaalde doelstellingen. Deze metrieken zijn allemaal verwerkt in ons REANĀ®-framework. Ook dat komt terug in hoofdstuk 3 van het Marketingfacts jaarboek.

REANĀ®-framework

Met alle nieuwe data die we dagelijks verzamelen wordt het goed omgaan met data steeds belangrijker. Als je als organisatie echt data-driven wilt worden, is een solide datastrategie cruciaal. Het werken met data kan nogal overweldigend zijn (niet altijd positief) en we zien regelmatig gebeuren dat onze klanten door alle cijfers de data niet meer zien.Ā Het isĀ belangrijk om je af te vragen hoe je analyse en interpretatie kunt vertalen naar concrete inzichten en acties en onder welke voorwaarde (in welke context) je dit doet. Want hoe doe je dit eigenlijk en vooral: waarvoor?

In hoofdstuk 3.2.2 komt het REANĀ®-model aan bod. Als je onze blogs regelmatig leest, weet je dat wij werken volgens dit model. REANĀ® verwierf grote populariteit toen Steve Jackson het in zijn boek The Cult of Analytics (2009) gebruikte om te laten zien dat de verschillende fasen verschillend moeten worden gemeten en beoordeeld. De afgelopen jaren heeft Traffic Builders het REANĀ®-model tot onderstaand framework doorontwikkeld. Het REANĀ®-framework wordt verder uitgewerkt in diverse blogposts. Als je meer wil weten, raad ik je aan om deze te lezen!

REAN-model-strategie-voorbeeld

 

 

HetĀ Marketingfacts Jaarboek 2018-2019 telt meer hoofdstukken

Hoewel volgens Tije het belangrijkste hoofdstuk hier al behandeld is, telt het nieuwe jaarboek ook andere onderwerpen die zeker het lezen waard zijn. Hot topics als Privacy & Wetgeving, E-commerce, Marketingtechnologie en Blockchain hebben een speciaal plekje gekregen in het boek. Handig, als je specifiek op zoek bent naar onderwerpen die het komende jaar een prominente plek verdienen in je strategie.Ā  Mijn tips: Marketingtechnologie, Video en Design & User experience.

Marketingfacts Jaarboek 2018-2019 ook in huis?

Inmiddels is het nieuwste jaarboek te koop. Wil je zeker zijn van de laatste trends, nieuws en tips om je werkzaamheden te verbeteren? Klik hier voor meer informatie: Ik wil ook een Marketingfacts Jaarboek

Heb je het boek gelezen en vragen n.a.v. het lezen? Stel gerust je vragen in de comments, dan komen we zo snel mogelijk bij je terug!