Marek 04 mei 2009 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 3 minuten

Online adverteren op de varkensgriep of Mexicaanse griep is in Amerika mateloos populair. Door de enorme stijging in zoekopdrachten gerelateerd aan de Mexicaanse griep, zien adverteerders daar een grote toegevoegde waarde om online te adverteren op deze termen. Gaan de relevante organisaties in ons land ook massaal online adverteren op varkensgriep en Mexicaanse griep?


Ook in Nederland wordt online adverteren op de Mexicaanse griep en varkensgriep al veelvuldig gedaan. Logisch, want ook in ons land worden de zoektermen mexicaanse griep en varkensgriep meer ingetoetst (zie onderstaande grafiek uit Google Insights for Search). Vooral de stijging van de term mexicaanse griep op het moment dat werd vastgesteld dat ‘varkensgriep’ een onjuiste benaming was, is interessant.

Nederlandse online advertenties op Mexicaanse griep
Bedrijven die verdienen aan de Mexicaanse griep hebben massaal het zoekmachine-adverteren ontdekt, zo lijkt het (zie onderstaande afbeelding). Ze spelen graag op de angst van de Nederlander in met teksten als “Wordt geen slachtoffer” en “Koop nu / Op=Op!”. Absolute persoonlijke favoriet is de prachtig onjuist gespelde kop “Varkensgriep Symtomen?” met het vreemde tekentje ervoor.

Zoekvolume op varkensgriep en Mexicaanse griep niet overal gelijk
Google Insights for Search geeft enkele interessante inzichten in het zoekgedrag gerelateerd aan varkensgriep en mexicaanse griep. Zo is te zien in onderstaande afbeelding dat vooral buiten de Randstad de angst voor de varkensgriep leeft (met uitzondering van Drenthe, dat volgens deze statistieken niet eens van Google gehoord lijkt te hebben). Zou dat te maken hebben met een aanvankelijke angst van de landbouwsector dat de varkensgriep ook daadwerkelijk door varkens werd overgedragen? Wat de reden ook is, de term varkensgriep is buiten de Randstad lucratiever voor online adverteerders, zij het met minieme verschillen. Als het gaat om mexicaanse griep, dan doet de Randstad wel mee en laten de door de varkensgriep geschokte provinciën Groningen en Friesland samen met Zeeland en Limburg 0 zoekvolume zien.

Aan varkensgriep en Mexicaanse griep gerelateerde zoekopdrachten
Naast varkensgriep en mexicaanse griep stijgen enkele gerelateerde zoektermen enorm in populariteit. Daar gebruikt Google in dit verband de wat ongelukkig klinkende term ‘Breakout’ voor (zie onderstaande afbeeldingen).

De afbeeldingen tonen 2 interessante gegevens:

 1. Mensen die varkensgriep intikken als zoekterm zijn schijnbaar creatiever met long tail zoektermen, en
 2. bij mexicaanse griep worden minder aanverwante zoektermen gevonden, maar wat er staat, komt overeen met wat bij varkensgriep wordt ingetoetst.

Ook hier wordt het voordeel van online adverteren weer duidelijk: iedereen kan direct inspringen op iets dat nu speelt. Dit in tegenstelling tot adverteren in traditionele media. Tegen de tijd dat de reclames op televisie kunnen zijn, zal de varkensgriep waarschijnlijk al lang weer zijn overgevlogen.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
One Thought on Massaal online adverteren op varkensgriep en Mexciaanse griep?
  Oude content een nieuw (SEO-)leven inblazen - Frankwatching
  9 Sep 2012
  12:55pm

  […] die niet meer in het dagelijks taalgebruik worden gebezigd? Een interessant voorbeeld hiervan is de Mexicaanse griep. In het begin sprak iedereen van de varkensgriep. Op een gegeven moment werd duidelijk dat deze […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/