MeasureCamp 2015 Londen: Web-Analytics Updates!

Op 14 maart was het weer tijd voor MeasureCamp London: dé meeting van het jaar op het gebied van webanalytics. Of je nu beginner bent of al 10 jaar in het vak zit: dankzij de unconference-structuur* hadden alle 250 bezoekers tijdens elke sessie wel een meeting die aansloot op hun interesse. Op zaterdag vond het officiële event plaats, maar op de vrijdag daarvoor werden nog losse workshops gegeven, waaronder bijvoorbeeld Advanced Google Analytics en Advanced Adobe Analytics. Wij waren aanwezig bij de workshop Excel voor Webanalisten. Weten wat daar én tijdens de andere workshops besproken werd? Lees dan vooral verder!

MeasureCamp2015

Workshop Excel voor webanalisten

Iedere online marketeer is waarschijnlijk bekend met het maken van een draaitabel, maar lang niet iedereen is bekend met de meest gangbare formules om deze data vooraf op te schonen. Les 1 is uiteraard de data schoon te exporteren vanuit Google Analytics door de toepassing van reguliere expressies. Dit is echter niet altijd genoeg om de data volledig op te schonen. Tim Stewart liet in de middagsessie van de workshops zien hoe dit het beste gedaan kon worden. Op zaterdag werd er ook nog een andere unconference-sessie over dit onderwerp gehouden door Sean Burton. In zijn presentatie staan nog praktische Excel-tips hierover.

Unconference-sessies zaterdag

Op zaterdag begon de sessie met een enquête onder de aanwezige bezoekers. Een groot deel van hen had al eens eerder een MeasureCamp bijgewoond en kende het principe, maar voor de nieuwelingen werd het idee van een ‘unconference’ (‘onconferentie’) nog even uitgelegd. In acht verschillende zalen werden acht sessies van een half uur gehouden. In totaal dus ruim 60 sessies waar de bezoeker een keuze uit kon maken. De sessies die ik heb bijgewoond (of van gehoord heb dat ze de moeite waard waren) zijn:

App Analytics

Iedereen die iets met apps doet kent wel een toepassing zoals APP ANNIE, waarmee de algemene app-data kan worden ingezien (hoeveel downloads zijn er geweest, hoe deze aantallen zich verhouden ten opzichte van de andere apps en wat de downloadprognoses van de app zijn voor in de toekomst). Maar welke toepassingen gebruik je om het gedrag van de bezoekers binnen de app te meten? @MrSidShah liet in zijn presentatie zien welke tools hiervoor beschikbaar zijn en in welke situatie welk programma het beste gebruikt kan worden. Google Analytics heeft nog steeds de meest toegankelijke tool hiervoor (bekijk de mobile courses van Google. Sid liet ook zien hoe Analytics voor mobile ingezet kan worden met behulp van de Google Tag Manager.

A/B Testing & Analytics: The Good, the Bad, the Ugly

@kashifyamin deelde zijn huidige kennis over learnings van zijn A/B-testen waarna een zeer interessante discussie ontstond met learnings van andere aanwezigen. Een gemiddelde bezoeker gooit na drie weken zijn cookies weg, waardoor de gebruikersdata niet meer zuiver is en een test dus eigenlijk maximaal maar drie weken mag lopen. Maar hoe zit dit met reiswebsites? Bezoekers van zo’n site nemen vaak langer dan drie weken de tijd om te boeken. Maar ook seizoensinvloeden hebben een grote invloed op de boekingen. Kashif liet in 30 minuten zien hoe hij hiermee omgaat in zijn dagelijkse testen.

Tag Rant: Google Tag Manager & other Tag Management Systems

@SimoAhava gaf in zijn presentatie praktische tips over het inzetten van de Google Tag Manager en hoe deze goed te debuggen was. In de 60 slides had hij vooral één duidelijke boodschap: het is gewoon JavaScript! Voor de bezoekers die nog niet (erg) bekend zijn met JavaScript gaf hij een paar nuttige sites en boeken (JavaScript voor Web Developers JavaScript: The Good Parts en DOM Enlightenment) waar de basis van JavaScript goed wordt uitgelegd.

Op naar de volgende editie?

Op dit moment wordt MeasureCamp nog niet georganiseerd in Nederland. Liefhebbers moeten hiervoor voorlopig nog afreizen naar steden als Parijs, Madrid of Praag. Houd de website van MeasureCamp goed in de gaten voor het volgende event in Londen, want wij raden absoluut aan hierbij te zijn! De sessies in Parijs en Madrid zullen ook zeker de moeite waard zijn, maar houd er wel rekening mee dat een groot deel van de sessies in het Frans/Spaans zullen zijn. Maar: op 11 juni wordt er wél in meerdere steden – waaronder Utrecht – het zogenaamde Measure Bowling-event georganiseerd. Een mooi alternatief voor wie niet in de gelegenheid is om naar het buitenland te gaan.

*Unconference

Het fenomeen unconference wordt al jaren toegepast op diverse (gratis) events. Het principe van unconference is dat er niets inhoudelijk gepland is. De onderwerpen moeten nog worden bepaald en ook de belangrijkste sprekers zijn van te voren niet bekend. Het gehele event draait om de kennisdeling van de aanwezige bezoekers. Zij besluiten welke onderwerpen ze willen presenteren/bespreken in de zogeheten ‘breakout sessions’. Vervolgens bepalen de overige bezoekers daarna zelf bij welke sessies ze aanwezig willen zijn. En besluit je halverwege dat een sessie toch niets voor je is? Dan loop je gewoon stil weg en ga je op zoek naar een andere sessie.

Tot slot…

  Ben jij dit jaar ook naar Londen geweest voor MeasureCamp? Of misschien een andere keer? Wij horen graag wat jij ervan vindt en wat je er misschien nog over wilt weten, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.

Hulp nodig bij het slim gebruiken van je Analytics-gegevens?

Hartstikke mooi, zo’n Analytics-account, maar weet je zeker dat je er het maximale uithaalt? Onze consultants blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen je bij elke stap helpen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Trefwoorden: