Meer succes uit link building?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Voor link building maak je gebruik van een contactformulier of je eigen e-mailprogramma. Bij een contactformulier heb je verplichte velden om in te vullen en maak je gebruik van een e-mailadres waarop je een reactie wilt ontvangen. Bij een contact e-mailadres maak je gebruik van je eigen e-mailprogramma en heb je alle vrijheid in het bepalen van de inhoud van je e-mail. Op welke punten moet je letten bij het versturen van een e-mail of het invullen van een contactformulier ten behoeve van link building?


Link building met behulp van een contactformulier

 1. Het is belangrijk dat je e-mailadres vertrouwd overkomt en geen argwaan oproept. Kies bij voorkeur voor een e-mailadres waarbij de domeinnaam overeenkomt met de domeinnaam van de website waarvoor je linkbuilding doet (jouwnaam@domeinnaam.nl).
  Mocht je voor iemand anders willen linkbuilden, dan is het verstandig om een e-mailadres aan te vragen bij de betreffende persoon. Op deze manier wekt de aanvraag vertrouwen, omdat het e-mailadres overeenkomt met de domeinnaam waarvoor een linkaanvraag wordt gedaan.
 2. Het is belangrijk dat je alle velden invult en daarbij ook het opmerkingenveld. Hierin kun je namelijk een onderscheidende tekst invullen. Maak het niet te uitgebreid maar geef net dat beetje extra informatie. Geef ook, indien van toepassing, een compliment over de website (bij een startpagina is dit wat overdreven, tenzij deze uniek is opgezet). Vergeet niet de meerwaarde van je website aan te geven voor de webmaster met daarbij een korte, maar duidelijke omschrijving.
 3. Vul het formulier niet te zakelijk in maar geef het een persoonlijk tintje. Op die manier wek je opnieuw vertrouwen en laat je merken dat je er echt aandacht aan hebt besteedt.
 4. Let op bij het selecteren van de categorie. Zorg dat je de meest relevante categorie kiest en stuur niet vaker hetzelfde linkaanvraagformulier in. Dit wordt namelijk gezien als SPAM. Daarnaast komt het vaak voor dat je in een extra keuzelijst (naast de categorie keuzelijst) een startpagina moet selecteren, ondanks dat je je op die startpagina bevindt. In dit geval kan het voorkomen dat je een andere relevante startpagina kiest en vergeet op welke startpagina je bent. Hierdoor kun je dus dubbele aanmeldingen krijgen en wordt je waarschijnlijk niet geplaatst vanwege spamming.
 5. Indien een linkruil verplicht is, bedenk dan eerst of dit het wel waard is. Heeft de website toegevoegde waarde voor jou? Als dit bijvoorbeeld een startpagina is waarvan je er meerdere hebt in dezelfde categorie is dit misschien overvloedig om te vermelden als link op je eigen website. Als dit het geval is, kun je de aanvraag doorvoeren met deze intentie. Indien dit niet het geval is, kun je beter stoppen met de linkaanvraag omdat je aanvraag niet behandeld zal worden en dit dus ten koste gaat van je tijd.
 6. Na het voltooien van deze stappen is het een kwestie van versturen en wachten. Van startpagina’s krijg je vaak een geautomatiseerde e-mail terug en is het vervolgens de vraag of je persoonlijk antwoord krijgt. Wanneer en of je antwoord krijgt is niet te zeggen, aangezien hier geen regels voor zijn. Verwacht niet van alle websites direct een antwoord. Geduld is een schone zaak.
 7. Controleer na bijvoorbeeld een maand of je aanvragen online zijn doorgevoerd.

Link building met behulp van een e-mail voor een linkaanvraag
Een aantal punten blijft gelijk in het proces. De volgende punten wijken af:

 1. Je hebt meer vrijheid bij het versturen van een e-mail voor een linkaanvraag, omdat je geen vaste velden hebt om in te vullen. Daardoor kun je echter ook een aantal zaken vergeten. Controleer alle punten voordat je de e-mail verstuurt.
 2. Kies een onderwerp dat duidelijk weergeeft dat je interesse hebt in de website om een link te plaatsen. Dus bijvoorbeeld een onderwerp als “een goede aanvulling voor uw website”.
 3. In de e-mail zelf is het verstandig om te beginnen met wat je van de website vindt waarop je de link wilt laten plaatsen. Zo toon je interesse.
 4. Maak duidelijk waar je de link wilt hebben en waarom. Op die mannier maak je het makkelijker voor de webmaster als hij de link plaatst.
 5. Zet altijd de link met titel en beschrijving in de e-mail. Dan geef je in ieder geval alle informatie die de webmaster nodig heeft en hoeft de webmaster ook niet na te denken over wat hij moet plaatsen. Zo vergroot je de kans dat de webmaster de link plaatst.
 6. Bedank de webmaster alvast voor het plaatsen. Dat geeft een voldaan gevoel.
 7. Indien je standaard e-mails gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je ze specifiek maakt per website. Uiteindelijk zul je het meeste aanpassen in de e-mail dus per website een e-mail opstellen is dan toch niet zo’n gek idee. Dit kun je het beste voor jezelf bepalen, wat voor jou het makkelijkst werkt. Ook zul je zo het meeste vertrouwen uistralen en zal je “gun factor” omhoog gaan.
 8. Controleer na een maand of de link is geplaatst. Als dit niet het geval is, kun je hier een extra e-mail aan wijden. Zorg wel dat het niet op SPAM gaat lijken doordat je te vaak een e-mail verzendt.

Als je je aan deze punten houdt, zul je het meeste resultaat zien. Heb ook geduld. Reacties laten vaak even op zich wachten. In het kort geldt: houd het persoonlijk, geef genoeg informatie en geef de webmaster een reden om je link te plaatsen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

 • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

 • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.