Merk in topleveldomein (TLD) binnenkort mogelijk

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het internet krijgt er binnenkort talloze domeinnamen bij. ICANN, de beheerder van het internetnamensysteem, heeft besloten om topleveldomeinnamen te openen voor alle denkbare varianten. Zo kan er in plaats van .nl, ook .ebay of .gilette worden aangemaakt.

Eigen naam als Top Level Domain (TLD)

De gesprekken hierover zijn al geruime tijd gaande. Lobbygroepen streden in 2008 al voor meer vrijheid bij het kiezen van een eigen topleveldomein (tld). ICANN heeft nu besloten dat een groep in elke denkbare taal of script een topleveldomein kan aanvragen. Onder meer Parijs en Berlijn hadden in 2008 een campagne voor het aanvragen van een eigen Top-Level Domain (TLD). Ebay is een van de grotere bedrijven die rond die tijd ook druk in de weer was om de eigen naam als TLD geaccepteerd te krijgen.

Onduidelijkheid over merkenrecht

Of er een maximum wordt gesteld aan het aantal en welke prijskaartje er aan de aanvraag hangt, is niet duidelijk. Waarschijnlijk zal ICANN wel aanvragen weigeren wanneer het merkenrecht in het geding komt. Wat er gebeurt wanneer meerdere groepen eenzelfde naam willen aanvragen, is niet duidelijk.

Ook bedrijven kunnen hun merk omzetten in een domeinnaam. Productgroepen als .automotive of .bank kunnen zich ook aanmelden.

Aanvraag: vanaf 12 januari 2012

Het besluit van ICANN volgt na jaren van discussie en overleg met verschillende bedrijven, overheden en andere groepen. De regels die bij de aanvraag komen kijken, moeten nog worden goedgekeurd door het bestuur van ICANN. Vanaf 12 januari volgend jaar tot en met april dat jaar kunnen aanvragen voor een nieuwe naam ingediend worden.

Kritiek

De plannen van de ICANN voor meer topleveldomeinnamen vielen eerder niet in goed aarde. Merknaam-bezitters zouden het al druk genoeg hebben met het noodgedwongen registreren van domeinnamen om pishing, fraude en inbreuk op de merknaam te voorkomen. Bedrijven en instellingen hadden dan ook kritiek op de plannen van ICANN voor meer generieke topleveldomeinnamen. Veel van deze partijen zijn gehoord en de regels met betrekking tot de aanvraag zijn hier op aangepast om met zoveel mogelijk groepen rekening te houden.

Bron: emerce.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.