Wolter Tjeenk Willink 20 juni 2011 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: 2 minuten

Het internet krijgt er binnenkort talloze domeinnamen bij. ICANN, de beheerder van het internetnamensysteem, heeft besloten om topleveldomeinnamen te openen voor alle denkbare varianten. Zo kan er in plaats van .nl, ook .ebay of .gilette worden aangemaakt.

Eigen naam als Top Level Domain (TLD)

De gesprekken hierover zijn al geruime tijd gaande. Lobbygroepen streden in 2008 al voor meer vrijheid bij het kiezen van een eigen topleveldomein (tld). ICANN heeft nu besloten dat een groep in elke denkbare taal of script een topleveldomein kan aanvragen. Onder meer Parijs en Berlijn hadden in 2008 een campagne voor het aanvragen van een eigen Top-Level Domain (TLD). Ebay is een van de grotere bedrijven die rond die tijd ook druk in de weer was om de eigen naam als TLD geaccepteerd te krijgen.

Onduidelijkheid over merkenrecht

Of er een maximum wordt gesteld aan het aantal en welke prijskaartje er aan de aanvraag hangt, is niet duidelijk. Waarschijnlijk zal ICANN wel aanvragen weigeren wanneer het merkenrecht in het geding komt. Wat er gebeurt wanneer meerdere groepen eenzelfde naam willen aanvragen, is niet duidelijk.

Ook bedrijven kunnen hun merk omzetten in een domeinnaam. Productgroepen als .automotive of .bank kunnen zich ook aanmelden.

Aanvraag: vanaf 12 januari 2012

Het besluit van ICANN volgt na jaren van discussie en overleg met verschillende bedrijven, overheden en andere groepen. De regels die bij de aanvraag komen kijken, moeten nog worden goedgekeurd door het bestuur van ICANN. Vanaf 12 januari volgend jaar tot en met april dat jaar kunnen aanvragen voor een nieuwe naam ingediend worden.

Kritiek

De plannen van de ICANN voor meer topleveldomeinnamen vielen eerder niet in goed aarde. Merknaam-bezitters zouden het al druk genoeg hebben met het noodgedwongen registreren van domeinnamen om pishing, fraude en inbreuk op de merknaam te voorkomen. Bedrijven en instellingen hadden dan ook kritiek op de plannen van ICANN voor meer generieke topleveldomeinnamen. Veel van deze partijen zijn gehoord en de regels met betrekking tot de aanvraag zijn hier op aangepast om met zoveel mogelijk groepen rekening te houden.

Bron: emerce.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Merk in topleveldomein (TLD) binnenkort mogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/