Met zachte doelen in Google Analytics kwalitatieve bezoekers meten

Google Analytics lanceerde afgelopen dinsdag een veelbelovende update met acht nieuwe features. Een van de nieuwe features is een uitbreiding op de oude methode om doelen te meten. Hierin was het tot op heden alleen mogelijk om conversies te meten door een url aan te wijzen die als conversie geïnterpreteerd kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedankpagina achter een contactformulier met een eigen url. Je kon vooralsnog slechts vier van deze doelen instellen per Google Analytics profiel. Dat is nu anders.

De nieuwe manier van doelen meten
De update in Google Analytics zorgt voor een radicale wijziging in deze instellingen. Naast de mogelijkheid om nu 4 sets van 5 doelen te meten, is ook de weergave van deze doelen in het dashboard van het profiel aangepast. In plaats van het tonen van alle losse doelen, worden de doelen nu per doelenset weergegeven. Wanneer je doorklikt, kun je nog steeds de resultaten van ieder individueel doel inzichtelijk krijgen.

Engagement beter inzichtelijk maken
Engagement met een site is een belangrijke manier om de effectiviteit van een website inzichtelijk te maken, zo vertelde ook web analytics-goeroe Avinash Kuashik ons verleden week op het hoofdkantoor van Google in Mountain View. Het engagement met een site is eigenlijk niet meer dan de mate waarin de bezoeker de informatie op een website in zich opneemt en er interactie plaatsvindt tussen de bezoeker en de website.

Het engagement van een bezoeker met een website kan gemeten worden door het aantal paginas te tellen dat een bezoeker op de website bezoekt. Ook is het mogelijk om de tijd die een bezoeker doorbrengt op de website te meten.

Het is vanaf nu mogelijk om dit soort doelen te meten in Google Analytics zonder het gebruik van segmenten of filters. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel bezoekers minimaal drie pagina´s op jouw website bekijken? Dit is nu als doel in te stellen. Ook is het mogelijk om een minimale tijd te bepalen die een bezoeker op jouw website moet doorbrengen om als kwalitatieve bezoeker beschouwd te worden.

Toepassingsvoorbeelden

Een lang artikel helemaal uitlezen
Je laat een hoop bezoekers op een bepaalde pagina landen om een belangrijk artikel te lezen. Hoeveel mensen lezen dit artikel echt en hoeveel verlaten de website te snel om het artikel helemaal te lezen? Zet de minimale tijd op de site als doel in om dit inzichtelijk te maken.

Een nieuwssite met veel artikelen
Een nieuwswebsite vindt het belangrijk dat de bezoekers meerdere items lezen op verschillende pagina’s. Neem dan een minimaal aantal bezochte paginas als doel om het aantal kwalitatieve bezoekers te meten.

Zachte doelen zijn er voor (bijna) iedereen.
Of je nu een e-commerce website of een business to business website met heel veel artikelen hebt, deze doelen zijn voor jou waardevol. Het is altijd handig om deze doelen in te stellen om te zien welke bezoekers er nu echt aandachtig de website bekijken en welke bezoekers te kort aanwezig zijn om een boodschap aan te communiceren. Je kunt nu de website verbeteren door de conversieratio van deze doelen te verbeteren.

Meer weten over deze nieuwe functie?
Is er nog iets onduidelijk over de implementatie van deze feature of weet je niet precies hoe je deze functie het beste kunt inzetten? Neem contact met ons op voor ondersteuning!