Metaweb: Google’s nieuwste antwoord op complexe zoekvragen

Google is – in het kader van search – constant bezig nog beter in te spelen op de werking en mogelijkheden van het web. De recente overname van databasesite Metaweb is daar een goed voorbeeld van. Doel: in staat zijn ook (zeer) complexe zoekvragen specifiek te beantwoorden door verschillende databases aan elkaar te koppelen.

Metaweb verzamelt databases die de relatie tussen zaken weergeven (zie uitleg onderaan). De term ‘associaties’ is misschien ook bruikbaar in dit kader. Deze informatie is natuurlijk bijzonder waardevol voor zoekreus Google. Immers, als je informatie kunt koppelen die (direct of indirect) op bepaalde vlakken overlap vertoont, is het mogelijk sneller ‘brede, complexe zoekvragen’ te beantwoorden. De (technische) uitvoering is natuurlijk wel een cruciale factor met betrekking tot de correctheid c.q. relevantie van het antwoord.

Antwoorden zoekopdrachten gaan al ver

Google levert organisch al veel concrete antwoorden, die dan vaak ook direct in je zoekresultaten staan. Stel, je zoekvraag (of: keyphrase) is: ‘Barack Obama birthday’. Direct krijg je bovenaan het antwoord, handig, niet?

metaweb barack obama.jpg

Maar nu: ook antwoord op écht complexe zoekvragen!

Maar er zijn zoekvragen die veel complexer zijn. Wat te denken van ‘Welke acteurs boven de 40 hebben minimaal één Oscar gewonnen?’Om ook voor dit soort zoekopdrachten relevante antwoorden aan te kunnen bieden, heeft Google databases als die van Metaweb nodig. De uitleg van Google zelf verwoord de gedachte hierachter wellicht nog wel het best:

“Over time weve improved search by deepening our understanding of queries and web pages. The web isnt merely words – its information about things in the real world, and understanding the relationships between real-world entities can help us deliver relevant information more quickly. Today, weve acquired Metaweb, a company that maintains an open database of things in the world. Working together we want to improve search and make the web richer and more meaningful for everyone.”

associations.jpg

Als Google ook op deze manier informatie gaat ontsluiten, betekent dit dat de wijze waarop naar informatie kan worden gezocht weer verder evolueert, en de gebruikerservaring nog beter wordt.

Maarre, wat doet Metaweb nou precies?

Metaweb houdt databases bij met relaties tussen meer dan twaalf miljoen ‘zaken’. Denk daarbij aan boeken, locaties, films en personen. De database van Metaweb is momenteel gewoon open en vrij opvraagbaar. Google heeft aangegeven dat dat ook zo blijft. Google zal bovendien ook zelf gaan bijdragen aan de database. Nog niet bekend is hoe de resultaten daadwerkelijk geïntegreerd gaan worden in zoekresultaten. Google.com zal waarschijnlijk eerst aan de beurt zijn, na gebleken succes op den duur ook google.nl. We wachten het nieuwsgierig af.