Metaweb: Google's nieuwste antwoord op complexe zoekvragen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Google is – in het kader van search – constant bezig nog beter in te spelen op de werking en mogelijkheden van het web. De recente overname van databasesite Metaweb is daar een goed voorbeeld van. Doel: in staat zijn ook (zeer) complexe zoekvragen specifiek te beantwoorden door verschillende databases aan elkaar te koppelen.

Metaweb verzamelt databases die de relatie tussen zaken weergeven (zie uitleg onderaan). De term ‘associaties’ is misschien ook bruikbaar in dit kader. Deze informatie is natuurlijk bijzonder waardevol voor zoekreus Google. Immers, als je informatie kunt koppelen die (direct of indirect) op bepaalde vlakken overlap vertoont, is het mogelijk sneller ‘brede, complexe zoekvragen’ te beantwoorden. De (technische) uitvoering is natuurlijk wel een cruciale factor met betrekking tot de correctheid c.q. relevantie van het antwoord.

Antwoorden zoekopdrachten gaan al ver

Google levert organisch al veel concrete antwoorden, die dan vaak ook direct in je zoekresultaten staan. Stel, je zoekvraag (of: keyphrase) is: ‘Barack Obama birthday’. Direct krijg je bovenaan het antwoord, handig, niet?

metaweb barack obama.jpg

Maar nu: ook antwoord op écht complexe zoekvragen!

Maar er zijn zoekvragen die veel complexer zijn. Wat te denken van ‘Welke acteurs boven de 40 hebben minimaal één Oscar gewonnen?’Om ook voor dit soort zoekopdrachten relevante antwoorden aan te kunnen bieden, heeft Google databases als die van Metaweb nodig. De uitleg van Google zelf verwoord de gedachte hierachter wellicht nog wel het best:

“Over time weve improved search by deepening our understanding of queries and web pages. The web isnt merely words – its information about things in the real world, and understanding the relationships between real-world entities can help us deliver relevant information more quickly. Today, weve acquired Metaweb, a company that maintains an open database of things in the world. Working together we want to improve search and make the web richer and more meaningful for everyone.”

associations.jpg

Als Google ook op deze manier informatie gaat ontsluiten, betekent dit dat de wijze waarop naar informatie kan worden gezocht weer verder evolueert, en de gebruikerservaring nog beter wordt.

Maarre, wat doet Metaweb nou precies?

Metaweb houdt databases bij met relaties tussen meer dan twaalf miljoen ‘zaken’. Denk daarbij aan boeken, locaties, films en personen. De database van Metaweb is momenteel gewoon open en vrij opvraagbaar. Google heeft aangegeven dat dat ook zo blijft. Google zal bovendien ook zelf gaan bijdragen aan de database. Nog niet bekend is hoe de resultaten daadwerkelijk geïntegreerd gaan worden in zoekresultaten. Google.com zal waarschijnlijk eerst aan de beurt zijn, na gebleken succes op den duur ook google.nl. We wachten het nieuwsgierig af.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.