'Microsoft jat Google's zoekresultaten'

Geschatte leestijd: 2 minuten

Volgens Google ‘steelt’ Microsoft de zoekresultaten van de enige echte zoekreus. Microsoft zou zo de eigen zoekmachine Bing relevantere websites willen laten presenteren. Google heeft zelf onderzoek gedaan, omdat men daar al sinds mei 2009 het vermoeden heeft dat Microsoft het algoritme van Google volgt en kopieert.

Het is dus hommeles tussen Google en Microsoft. Danny Sullivan, hoofdredacteur van Search Engine Land, heeft de situatie uitgelegd.

Dezelfde zoekresultaten Google – Bing

Sinds mei 2009 vermoedt Google dat Microsoft het algoritme van Google nauwlettend in de gaten houdt en vervolgens overneemt. Met hun algoritme bepaalt Google hoe relevant bepaalde websites zijn. Google rook ‘onraad’, toen bleek dat de resultaten van Bing opvallend vaak – zelf veel vaker dan voorheen – overeen kwamen met die van Google.

Overnemen ‘verbeterde’ resultaten

Ook leek Bing de ‘verbeterde zoekresultaten’ van de zoekgigant over te nemen. Google ziet het verbeteren van verkeerd ingetypte woorden als een grote meerwaarde van hun zoekmachine. Microsoft viel blijkbaar ‘door de mand’, toen bleek dat Bing dezelfde resultaten toonde zonder de verkeerd ingetypte woorden te verbeteren.

In oktober bleek uit nieuw onderzoek een opmerkelijke stijging wat betreft vergelijkbare resultaten tussen Google en Bing.

Google zocht het uit…

Google stelde een eigen onderzoek in. Ze lieten bepaalde resultaten verschijnen bij onwaarschijnlijk zoekopdrachten die (vrijwel) nooit gebruikt worden, zoals de zoekterm ‘hiybbprgag’. Google linkte bepaalde websites ‘bij hoge uitzondering’ aan deze vreemde zoekopdracht. Vervolgens werd de zoekopdracht door eigen medewerkers thuis ingetypt in Internet Explorer, de browser van Microsoft. Wat bleek: na enkele dagen verschenen dezelfde resultaten ook in Bing.

Google denkt daarom dat Microsoft data uit Internet Explorer gebruikt om de zoekresultaten van Google te observeren, en zo de eigen zoekmachine Bing te verbeteren.

Reacties over en weer

Microsoft laat in een reactie weten: “We gebruiken verschillende signalen en benaderingen voor de waardering van zoekresultaten. Net als de andere spelers op de markt zullen we hier echter geen details over bekendmaken.”

Google stelt voor dat Microsoft ophoudt met het overnemen van zoekresultaten en een eigen techniek ontwikkelt. In een reactie tegenover NU.nl zegt de zoekreus: “Voor Google is innovatie cruciaal en wij zijn trots op de kwaliteit van onze zoekmachine. We zien ernaar uit om de concurrentie aan te gaan met daadwerkelijk vernieuwende algoritmes. Die algoritmes kunnen komen van Bing, maar ook van andere zoekmachines. Het is daarbij wel van belang dat dit innovatieve algoritmes zijn, en niet gerecycleerde zoekresultaten, gekopieerd van een concurrent.

Bron: nu.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.