‘Microsoft jat Google’s zoekresultaten’

Volgens Google ‘steelt’ Microsoft de zoekresultaten van de enige echte zoekreus. Microsoft zou zo de eigen zoekmachine Bing relevantere websites willen laten presenteren. Google heeft zelf onderzoek gedaan, omdat men daar al sinds mei 2009 het vermoeden heeft dat Microsoft het algoritme van Google volgt en kopieert.

Het is dus hommeles tussen Google en Microsoft. Danny Sullivan, hoofdredacteur van Search Engine Land, heeft de situatie uitgelegd.

Dezelfde zoekresultaten Google – Bing

Sinds mei 2009 vermoedt Google dat Microsoft het algoritme van Google nauwlettend in de gaten houdt en vervolgens overneemt. Met hun algoritme bepaalt Google hoe relevant bepaalde websites zijn. Google rook ‘onraad’, toen bleek dat de resultaten van Bing opvallend vaak – zelf veel vaker dan voorheen – overeen kwamen met die van Google.

Overnemen ‘verbeterde’ resultaten

Ook leek Bing de ‘verbeterde zoekresultaten’ van de zoekgigant over te nemen. Google ziet het verbeteren van verkeerd ingetypte woorden als een grote meerwaarde van hun zoekmachine. Microsoft viel blijkbaar ‘door de mand’, toen bleek dat Bing dezelfde resultaten toonde zonder de verkeerd ingetypte woorden te verbeteren.

In oktober bleek uit nieuw onderzoek een opmerkelijke stijging wat betreft vergelijkbare resultaten tussen Google en Bing.

Google zocht het uit…

Google stelde een eigen onderzoek in. Ze lieten bepaalde resultaten verschijnen bij onwaarschijnlijk zoekopdrachten die (vrijwel) nooit gebruikt worden, zoals de zoekterm ‘hiybbprgag’. Google linkte bepaalde websites ‘bij hoge uitzondering’ aan deze vreemde zoekopdracht. Vervolgens werd de zoekopdracht door eigen medewerkers thuis ingetypt in Internet Explorer, de browser van Microsoft. Wat bleek: na enkele dagen verschenen dezelfde resultaten ook in Bing.

Google denkt daarom dat Microsoft data uit Internet Explorer gebruikt om de zoekresultaten van Google te observeren, en zo de eigen zoekmachine Bing te verbeteren.

Reacties over en weer

Microsoft laat in een reactie weten: “We gebruiken verschillende signalen en benaderingen voor de waardering van zoekresultaten. Net als de andere spelers op de markt zullen we hier echter geen details over bekendmaken.”

Google stelt voor dat Microsoft ophoudt met het overnemen van zoekresultaten en een eigen techniek ontwikkelt. In een reactie tegenover NU.nl zegt de zoekreus: “Voor Google is innovatie cruciaal en wij zijn trots op de kwaliteit van onze zoekmachine. We zien ernaar uit om de concurrentie aan te gaan met daadwerkelijk vernieuwende algoritmes. Die algoritmes kunnen komen van Bing, maar ook van andere zoekmachines. Het is daarbij wel van belang dat dit innovatieve algoritmes zijn, en niet gerecycleerde zoekresultaten, gekopieerd van een concurrent.

Bron: nu.nl