Mobiel bezoek aan websites verdubbeld in half jaar

Geschatte leestijd: 2 minuten

Steeds meer mensen gebruiken steeds vaker hun mobiele apparaat om te internetten. In zes maanden tijd is het mobiele bezoek aan websites verdubbeld. Dit blijkt uit een kleine steekproef van MobileMetrics onder twintig Nederlandse websites, waaronder e-commercesites, ticketingsites, overheidssites en omroepsites.

In mei dit jaar blijkt (gemiddeld) 4,3 procent van het totale internetverkeer van mobiele apparaten afkomstig te zijn. Zes maanden geleden – in november 2010 –  was dit voor dezelfde websites nog 2,16 procent. Frans Appels, medeoprichter van MobileMetrics: We hebben in dit onderzoek niet de mobiele websites meegenomen. Dat zou het mobiele verkeer uiteraard nog groter maken.

Als Appels de lijn doortrekt, dan gaat in de eerste helft van volgend jaar meer dan 10 procent van het totale internetverkeer vanaf een mobiel apparaat.

Grootste groei: Android en iPad

De iPad en Android-telefoons veroorzaken de grootste groei. Zo had de iPad – de tablet van Apple – in mei een aandeel van 38 procent in het mobiele verkeer. Dit was een half jaar geleden nog 28 procent. Bij Android-telefoons groeide het aandeel van 12,5 procent in november 2010 naar 18 procent in mei dit jaar.

De twintig geanalyseerde sites in het onderzoek zijn onder meer e-commercesites, ticketingsites, overheidssites en omroepsites zijn. Appels: Van alles wat. Op termijn moet er een grotere steekproef komen. Zo willen Marktplaats en NU.nl op termijn eventueel ook cijfers aanleveren,  aldus Appels die vertelt in een vroeg gespreksstadium met deze partijen te zijn. En we willen het uitbreiden met een benchmark voor gewone sites, mobiele sites en applicaties.

“Mobiel bezoek gaat verder stijgen”

Het desktopgebruik zal de komende jaren niet worden ingehaald als het op internetverkeer aankomt. Maar mobiel bezoek blijft uiteraard wel stijgen, aldus Appels.

In de top 5 van mobiele besturingssystemen volgens de steekproef zijn onder meer de iPad (38,1 procent), de iPhone (30,8 procent), Android (18,1 procent), Blackberry OS (4,5 procent) en iPod (4,2 procent) terug te vinden. Op de zesde en zevende plaats prijken respectievelijk Symbian OS en Windows Mobile.

Aandeel in internetverkeer

Het mobiele aandeel van het totale internetverkeer varieerde in de steekproef tussen de 1,8 procent en 6,9 procent. Samen genereren de sites ruim 5 miljoen bezoekers per maand.

Bron: emerce.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.