Mobiel internet wint aan terrein

Mobiel internet begint flink aan terrein te winnen in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek "Mobiel internet in Nederland 2008", een marktstudie van OMI2, Jungle Rating en Multiscope. Ongeveer 1,6 miljoen gebruikers maken één of meerdere keren per jaar gebruik van mobiel internet.

Mobiel internet zal nog een flinke groei in populariteit doormaken in de komende tijd. De groei van het aantal gebruikers van mobiel internet ligt tussen de 30 en 40% per jaar.

Het aanbod van websites via mobiel internet begint ook substantieel te worden: van de 200 grootste websites heeft 25,5% een variant voor mobiel internet. De verschillen per categorie zijn echter wel groot. Zo zijn nieuws, weer & verkeer en communities goed vertegenwoordigd, maar zijn websites in categorieën als entertainment, non-profit, doelgroepen, e-commerce en health & leisure nog weinig te bereiken via mobiel internet.

Ook grote winkelketens en online shops zijn nog niet voldoende aanwezig op mobiel internet, terwijl de vraag ernaar groot is. De Belastingdienst en andere overheidsinstellingen zouden eveneens gebaat zijn bij een mobiele website, maar laten zich net als veel andere non-profitinstellingen nog niet zien op mobiel internet.

Volgens het onderzoek zijn vooral de snellere verbindingen en verbeterde toestellen een reden voor de toename in populariteit van mobiel internet. Ook de flat-fee abonnementen die de kosten overzichtelijk houden dragen hun steentje bij aan de stijging in het gebruik van mobiel internet. Tot slot helpen het openstellen van portals en de opkomst van mobiele zoekmachines het gemak van het zoeken en het vergroten van het aanbod op mobiel internet.