Mobiele weergave website wordt ranking factor

Het zal veel online marketeers na een serie updates kristalhelder zijn: Google gaat serieus aan de slag met het verbeteren van de mobiele zoekresultaten. Of je website ‘mobile search-proof’ is, wordt vanaf 21 april 2015 (!) een ranking factor. Voldoet je website nog niet aan de richtlijnen van Google voor mobiele toegankelijkheid? Dan is dit hét moment om er echt werk van te maken. In dit artikel geef ik je een overzicht van Google’s stappen tot nu toe, en tips waarmee je direct aan de slag kunt.

UPDATE: Google’s SEO-mobiele update: de eerste resultaten

Mobile Test

[dit artikel is recent ook op Emerce gepubliceerd]

Bron: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=http%3A%2F%2Fwww.traffic-builders.dev

Aantal ‘mobiel bruikbare’ websites

Een inschatting van de huidige situatie is moeilijk te maken, omdat concrete statistieken hiervoor simpelweg ontbreken (heb jij wel een interessante bron, laat het even weten in de comments). De onderstaande pie chart, uit onderzoek van Akamai’s Guy Podjarny, laat zien dat slechts 38% van het internet bestaat uit mobiel bruikbare websites.

Het onderzoek onderscheidt 2 technieken voor het toegankelijk maken van een website voor mobiele apparaten:

  1. Responsive design
  2. Dedicated mobiele websites

Dit zijn de door dit onderzoek aangehouden meest gebruikte technieken om websites goed bruikbaar weer te geven op mobiele apparaten. Bedenk daarom bij het bekijken van dit overzicht dat ‘dynamische weergave van een website t.b.v. mobiele gebruikers’ dus niet is meegenomen in de grafiek.

Mobile statistics

Bron: http://www.guypo.com/app/uploads/2014/11/RWD-Adoption-vs-mdot-2014-1024×757.png

Google’s stappen richting ‘mobile search-proof’

De onderstaande updates laten goed zien hoe Google deze update zorgvuldig heeft voorbereid en (nog verder) gaat uitrollen.

Updating our technical Webmaster Guidelines

Datum aankondiging: 27 oktober 2014

Met deze update laat Google in klare taal weten, dat het blokkeren van CSS en Javascript voor de crawler van Google niet wenselijk is. Zo gaf Google aan:

“Disallowing crawling of Javascript or CSS files in your site’s robots.txt directly harms how well our algorithms render and index your content and can result in suboptimal rankings”

Hierbij wordt ook aangegeven dat er niet langer alleen gebruik wordt gemaakt van “old school” text-only browsers voor het crawlen van content en websites, maar ook van crawlers die in staat zijn een pagina volledig te renderen, zoals een standaard browser dit ook doet.

Een belangrijke bijkomstigheid, die overigens niet in het artikel wordt genoemd, is het feit dat Google ook toegang dient te hebben tot deze bestanden om te kunnen bepalen of pagina’s goed kunnen worden weergegeven op mobiele apparaten.

Deze update is daarom naar mijn mening een van de eerste stille hints die Google gaf voor de komende updates en veranderingen binnen mobile search.

‘Mobile friendly’-label

Datum aankondiging: 18 november 2014

Google laat via het Google Webmaster Central blog weten dat mobiel bruikbare websites binnen de mobiele zoekresultaten het label “Mobile-friendly” krijgen. Hierdoor weet de gebruiker bij het bekijken van de zoekresultatenpagina direct of de website goed zal worden weergegeven op een mobiele telefoon.

Tussenliggende updates m.b.t. mobiele zoekresultaten..

Deze berichtgeving m.b.t. zoekresultaten voor mobiele gebruikers mag ook niet onvermeld blijven:

Aankondiging ‘Mobile ranking algoritme-update’

Datum aankondiging: 26 februari, 2015

Google publiceert op het Google Webmaster Central blog de mededeling dat vanaf 21 April 2015 alle resultaten voor mobiele zoekopdrachten (wereldwijd) beïnvloed zullen worden op basis van de toegankelijkheid van een website voor mobiele apparaten.  Om te kijken of je website inderdaad mobile vriendelijk is, raadt Google je aan de volgende tools te gebruiken:

  • Mobile Friendly test – Dit is een op zichzelf staande tool die je kunt gebruiken voor het testen van je website
  • Mobiele Bruikbaarheid (Webmaster tools) – Binnen Google Webmaster Tools geeft Google feedback op basis van de mobiele bruikbaarheid van je website. Krijg je hier de melding “Geen mobiele bruikbaarheidsfouten gedetecteerd”, dan gaat alles prima. Zo niet, opgelet, dan geeft Google aanbevelingen voor het verbeteren van je website. Om toegang tot deze data te krijgen heb je een GWT-account nodig en dient je website gevalideerd / geverifieerd te zijn.

Startdatum 21 april (dat je het maar echt weet!)

Dat Google serieus is op het vlak van mobiele toegankelijkheid blijkt ook uit het feit dat er een voor het eerst een duidelijke startdatum wordt gegeven voor de mobiele ranking algoritme-update: 21 april 2015. Door deze heldere vorm van communicatie en uitgebreide documentatie biedt Google webmasters de mogelijkheid hun website voor deze datum mobiel bruikbaar te maken.

In-app content

In ditzelfde bericht laat Google ook weten dat er meer relevante in-app content getoond gaat worden binnen de zoekresultaten. Deze app content wordt getoond voor relevante zoekopdrachten als de gebruiker van het mobiele apparaat is ingelogd op Google en gebruikmaakt van de betreffende app.

Meer technische informatie over het laten indexeren van in-app content kun je hier vinden:

 Aanvullende handige weetjes over ‘mobile friendly’:

Deze aanvullende informatie is afkomstig van Gary Illyes (Google). Hij deed deze uitspraken tijdens de Search Marketing Expo (SMX West).

  • Het mobile friendly algoritme zal realtime toegepast worden. Dit wil in de praktijk waarschijnlijk zeggen dat iedere keer de crawler van Google een website bezoekt en vaststelt dat deze mobiel bruikbaar is, deze website ook direct profiteert van de algoritme update.
  • Het algoritme / label ‘zoekmachine vriendelijk’ wordt pagina-specifiek toegekend. Dit wil zeggen dat als een website bestaat uit slechts een aantal mobiel bruikbare pagina’s, ook alleen deze pagina’s zullen profiteren van het nieuwe algoritme en niet automatisch alle overige pagina’s.

Conclusies

Voldoet je website nog niet aan de richtlijnen van Google voor mobiele toegankelijkheid, dan is dit het moment om aan de slag te gaan. Zet je webbouwer / developer aan het werk aan de hand van de documentatie voor het verbeteren van je mobiele website. Is het echter niet mogelijk direct live te gaan met een volledig mobiele of responsive site, dan loont het de moeite om in ieder geval de belangrijkste pagina’s bruikbaar te maken voor mobiel verkeer, zodat deze pagina’s wel zullen profiteren van het nieuwe ranking algoritme.

Hulp nodig om je site mobiel-vriendelijk te maken?

Wil je meer weten of heb je ondersteuning nodig bij het mobiel toegankelijk maken van je website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.