Moz review 2019: zijn alle aanpassingen een verbetering?

Moz is één van de bekendste SEO-bedrijven van de SEO-wereld. Dit komt met name door hun sterke content marketing. Denk aan blogs, onderzoeken, Whiteboard Friday en andere video’s, community, MozCon en meer. En dat allemaal om een toolingpakket te verkopen! Is dit pakket de moeite waard als je ook voor grotere tools als Ahrefs of SEMrush kan kiezen? Let’s find out!

SEO’ers ❤ tools. We worden oprecht enthousiast als iemand een nieuwe tool introduceert. En we zijn zo blij als kalfjes die voor het eerst de wei in mogen als een tool een handmatige tijdrovende makkelijker en sneller maakt. Of om een groot historisch personage te parafraseren: ‘raar volk die SEO’ers’.

Maar als wij beter en sneller kunnen werken, zijn onze klanten beter en sneller geholpen. Dat scheelt tijd en tijd is geld, dus tools leveren geld op! Maar welke tool levert in deze zin het mééste geld op? Ik had het voorrecht om dat te mogen uitzoeken. Eerder schreef ik een uitgebreide review van SEMrush en een review van Ahrefs. In dit blog ga ik dieper in op de (on)mogelijkheden van Moz.


Geen tijd voor de uitgebreide review? Lees dan deze vergelijking tussen Ahrefs, SEMrush en Moz

Review criteria

We zullen met name de backlinkdata checken. Daarnaast vinden we keyworddata interessant en is een mooie tool voor content marketing onderzoek altijd handig. Er wordt niet gekeken naar crawling/site audit functionaliteiten, omdat we hier andere, completere tools voor hebben en we al eerder een vergelijkbare test voor hebben gedaan.

Specifiek wordt nagegaan of de data die deze Amerikaanse tools aanbieden kwalitatief hoogstaand genoeg zijn voor de Nederlandse markt.

Wat is Moz?

Moz logo

Moz is een SEO-bedrijf uit Seattle. Ze hebben een uitstekend blog, een grote community en oprichter/SEO-hipster Rand Fishkin is één van de bekendste SEO’ers. Geen SEO congres/seminar/workshop/borrel waar hij niet komt opdraven. Zijn Whiteboard Friday video’s zijn altijd een fijne vrijdagmiddagbesteding.

Waarom de Moz review?

Moz is opgericht als SEOmoz. De focus lag altijd op SEO maar verschoof in 2013 naar ‘inbound marketing’. De tools die Moz toen extra ging aanbieden, waren gericht op social media, content en local business. De SEO tools waren er nog wel, maar werden veel minder doorontwikkeld. Lang verhaal kort: dit was geen succes

In 2016 besloot men de focus weer op SEO te leggen. Dit heeft tot gevolg gehad dat de tools gericht op social media en content uitgefaseerd zijn. Tegenwoordig zijn Moz’ tools opgedeeld in SEO (Pro) en Local. De reeds bestaande SEO tools zijn uitgebreid en de kwaliteit verbeterd. Aangezien wij al een Moz Pro account hadden, waren we natuurlijk erg benieuwd naar de vernieuwingen.

Moz algemene indruk

Wij vonden Moz altijd fijn werken, omdat het de dingen die het deed, goed deed. Bovendien werkt de interface fijn en vind je er snel je weg in. Je merkte wel dat dit minder werd met de overgang naar inbound marketing tools, maar nu is dat geen probleem meer. Moet ik wel opmerken dat ik altijd vergeet waar je de aangevraagde uitdraaien in csv of pdf terug kan vinden en dit is er niet beter op geworden :S. (mochten er Mozzers meelezen: een grote rode knop met RAPPORTEN zou fijn zijn – niks menselijks is mij vreemd). De kennisdeling is wel top en Moz’ community is groot en levendig.

Het dashboard is zoals een dashboard zou moeten zijn: duidelijk en to the point. Voor diepere analyses moet je de tools in. De ‘Insights’ functie is handig. Hier krijg je een aantal highlights te zien zoals fluctuaties in rankings of nieuwe technische issues. Met één muisklik staan die issues in Trello!

screenshot moz dashboard
Screenshot MOZ dashboard

Backlinkdata en functionaliteiten

De backlinkdata is waar het ons in eerste instantie om ging bij de zoektocht naar een nieuwe SEO suite. Moz liep daar namelijk aanzienlijk achter op andere partijen. De omslag in visie (en daarmee output) heeft duidelijk zijn effect gehad op deze kant van de suite. De data is in kwantiteit en kwaliteit verbeterd. Zo is de bekende metriek Domain Authority nu een veel betere afspiegeling van het rankingpotentieel van een site dan voorheen. Zo hebben veel linkgidsen een veel lagere beoordeling gekregen: dit was mij altijd al een doorn in het oog (en een business model voor linkgidsen..). 

moz screenshot overview
Screenshot MOZ Link Explorer overview


Uiteraard is er een overzicht van de inkomende links met ankerteksten en kan je filteren op soorten (follow/nofollow, canonical, redirect, etc.) en status (actief/verloren). Er is een overzicht van nieuwe en verloren links en je best presterende pagina’s. 

Persoonlijk vind ik een spam-score altijd erg handig om snel inzicht in het linkprofiel van een site te krijgen. Gelukkig zit deze nog steeds in de suite en is deze verbeterd. 

moz screenshot spam score

De Link Intersect tool is ook een erg handige tool om een vergelijking te maken met je concurrenten en zo nieuwe potentiële linkbronnen te vinden. Hoewel bv. Ahrefs dit onderdeel visueel beter weergeeft, voldoet deze tool van Moz qua output. 

Handig is dat je een lijst met links kan bijhouden en gaandeweg kan aanvullen. Moz checkt of deze pagina’s linken naar een bepaald domein/pagina. Zo’n link building management tool is essentieel tijdens het linkbuilden. SEMrush heeft zo’n tool in de suite, Ahrefs niet.

Keyword data en functionaliteiten

Het rankingoverzicht in het dashboard is erg overzichtelijk. Speciale vermelding voor het SERP feature overzicht. Hierin zie je welke SERP features er het meest voorkomen in de zoekopdrachten waar jij op rankt. Zo kan je bijvoorbeeld snel bepalen welke structured data markup je mist of in ieder geval hoe het speelveld eruit ziet. 

Naar eigen zeggen is Moz het meest accuraat in termen van relatieve zoekvolumes. Dus niet absolute aantallen, want dat blijft onmogelijk, maar de verhouding in zoekvolumes op zoektermen ten opzichte van elkaar (lees de blog als je meer wilt weten). 

Je kan in Moz de voortgang voor een website volgen. Handig is de zichtbaarheidsscore. Handig voor managers die zich afvragen ‘Hoe gaat het met de SEO?’.

screenshot moz keyword explorer
screenshot MOZ keyword explorer

Content marketing functionaliteiten

Zoals gezegd, heeft Moz de focus verlegd van inbound marketing (lees: content marketing) naar SEO. Daarom zijn de tools die daarvoor gebruikt werden, niet meer online.

Moz kosten/prijs

Moz kent eenzelfde prijsstelling ($99/$179/$249/$999) als SEMrush en Ahrefs met uitzondering van het Large pakket. Deze is aanzienlijk goedkoper ($249) dan de vergelijkbare trap bij de concurrenten. Het aantal keywords dat je kan volgen is wel aanzienlijk lager, maar je kan ad hoc wel 15.000 keywords per maand checken. 

Natuurlijk zijn ook de functionaliteiten anders/minder dan bij de concurrenten. Bedenk dus goed welke functionaliteiten je nodig hebt en hoeveel data je maandelijks wilt checken. 

Conclusie Moz review

Moz’ is de juiste kant opgegaan door te focussen op SEO tooling. De tools en data werken prima. Waar Ahrefs en SEMrush grote tool suites zijn die naast SEO ook SEA tool functionaliteiten bieden, biedt Moz een kleiner, maar handzaam pakket. Denk aan een Zwitsers zakmes vs. een keukenla vol bestek en keukengerei.

Ik zou iedereen die serieus met SEO aan de slag wil gaan, adviseren om Moz te nemen. Wil je nét dat beetje meer, dan zou ik voor SEMrush of Ahrefs gaan.