Nederlanders langer online

Op internet wordt steeds meer tijd wordt doorgebracht. De STIR heeft dit bekendgemaakt in een rapport over de internetconsumptie in Nederland. Ten opzichte van 2007 steeg de surfpopulatie in 2008 met 1 procent naar 82 procent. Gemiddeld zijn deze mensen 6,9 uur per week online. Hiermee is internet het enige medium dat steeg in consumptie in het afgelopen jaar.

Vooral 50+ meer online te vinden
De grote uitschieter in de groei van de surfpopulatie bevindt zich in de groep van 50-plussers. De penetratie van internet is in deze groep gestegen van 59 procent in 2007 naar 63 procent in 2008. Ook de gemiddelde surftijd nam toe met een half uur per week en bedraagt nu 3,5 uur per week.

Bijna iedereen van 13-34 jaar online te vinden
De penetratie van internet is in de leeftijdscategorie van 13-34 jaar nu 99 procent. Deze groep bevindt zich verreweg het meest online met 10,6 surfuren per week. Hiermee zijn ze verantwoordelijk voor 60 procent van de totale surftijd.

Consumptieaandeel internet flink gestegen
Internet liet, zoals eerder gesteld, als enige medium een stijging zien in de tijdsconsumptie. Televisie, radio en tijdschriften daalden allemaal op dit vlak. Alleen het lezen van kranten neemt nog evenveel tijd in beslag. Het consumptieaandeel van internet steeg in 2008 naar 13,7 procent. Dat is 2,4 procent meer dan het jaar ervoor. Onder de zware surfers (die meer dan 5 uur per week online zijn) steeg het consumptieaandeel van internet zelfs naar 25 procent.