Nederlanders toch wél veelgebruikers sociale media

Nederlanders zijn toch veelgebruikers van sociale media als Hyves, Twitter en Facebook. Eerder bleek uit een onderzoek van Eurostat naar internetgebruik in Europa dat Nederland achterliep qua gebruik van social media. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) had echter per ongeluk verkeerde cijfers geleverd aan statistiekenverzamelaar Eurostat.

Dat de cijfers niet klopten, bleek nadat medewerkers van Hyves gingen informeren. Het sociale netwerk zegt in zijn eentje al meer dan de genoemde 55 procent van de jongeren te bereiken. Een reden voor de fout door CBS is niet genoemd.

Gebruik social media: Nederland op 2e plaats

In plaats van de eerder gemelde 55 procent zit – zo is nu gebleken – 92 procent van de Nederlandse jongeren tussen 16 en 24 jaar op sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter. Nederlandse jongeren staan daarmee op de tweede plaats van de 27 in het onderzoek meegenomen landen, als de cijfers van alle 26 andere landen wél kloppen.

Ook zitten volwassen Nederlanders meer op sociale netwerken dan de Eurostat-cijfers zeggen. Van de Nederlanders tussen 25 en 54 jaar oud is dat 54 procent (i.p.v. 26%), van de 55-plussers 31 procent (i.p.v. 13%).

Herkomst fout onbekend

Het is onduidelijk hoe de fout in de aangeleverde cijfers is geslopen. Het gaat om data die het CBS heeft verzameld voor Eurostat. Half januari komt het Nederlandse statistiekenbureau met een eigen bericht waarin de cijfers worden rechtgezet. Wanneer en of Eurostat rectificeert, is onduidelijk. Eurostat is op de hoogte van de fouten.

De cijfers maken deel uit van een groot onderzoek naar internetgebruik in Europese landen. Eurostat, dat onder meer ook economische cijfers als de inflatie en werkloosheid binnen de EU bijhoudt, baseert zich op vragenlijsten die zijn ingevuld door in totaal meer dan 200.000 Europeanen uit 150.000 huishoudens in 27 Europese landen.

 

Bron: tweakers.net