Negeer de SEO Copywriting-Heks: overtuig zoekmachines én lezers!

Er was eens een Seo Copywriting-heks, die onwetende copywriters, online marketeers en website-eigenaren misleidde. Zij vertelde hen dat succesvolle seo copy vooral met het nuttigen van heel veel keywords te maken heeft. Ze mestte hen vet met haar ontelbare keywords, totdat ze geen kant meer op konden (lees: hele slechte webpagina’s hadden staan). Gevolg: hun sites presteerden dramatisch en met de centen ging het dus ook niet florissant. Moraal van dit verhaal: geef de seo copy-heks een flinke  opdonder en doe je voordeel met deze essentiële basistips voor effectieve SEO Copywriting!

Sprookjes bestaan niet, maar als seo copywriter kun je wel je eigen SEO-succesverhalen creëren. Bij Traffic Builders ben ik daar – in synergie met mijn kundige collega-consultants – dagelijks voor onze opdrachtgevers mee bezig. Wij geloven niet in sprookjes. Daarom verdiepen we ons in markten, doelgroepen en kansrijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing en specifiek zoekmachinemarketing. We passen deze inzichten gericht toe, terwijl we de resultaten nauwkeurig in de gaten houden – en waar nodig effectief bijsturen. Daar heb je geen toverspreuken en vreemde brouwsels voor nodig

SEO Copywriting heeft als doel overtuigen

Om te begrijpen wat de toegevoegde waarde is van goede seo copy (lees: mede op vindbaarheid ingerichte webteksten), moet je weten wat de rol van een seo copywriter is. In de kern is dat: overtuigen! Is dat alles? Ja, eigenlijk wel. Want alles wat je doet keyword-analyse uitvoeren, webteksten voorzien van een rode draad inclusief keywords, de juiste benefits en slimme call-to-actions toevoegen etc. is idealiter erop gericht om webteksten te schrijven die:

  1. zoekmachines ervan overtuigen dat de pagina qua focus en inhoud – goed in elkaar steekt en relevant is voor het onderwerp
  2. bezoekers ervan overtuigen dat zij met de vertoonde informatie echt geholpen zijn

Overtuigende webcopy schrijven doe je als seo copywriter door de juiste keywords als een sausje te draperen over de feitelijke, doelgroepgerichte boodschap! Je bent dus in eerste instantie puur copywriter althans, dat vind ik (nb: natuurlijk is er een verschil tussen seo-redigeren of nieuwe seo copy schrijven, en ben je afhankelijk van de ruimte die je krijgt).

De crux is: laat zoekmachines én bezoekers nooit het idee krijgen dat ze hinderlijk bestookt worden met keywords. Dat werkt doorgaans niet in je voordeel: de gebruikerservaring wordt er niet beter op, en een zoekmachine als Google kan je in extreme gevallen als straf – zelfs lager ranken dan je lief is.

Test het zelf

De beste (eerste) test ben je zelf Als jij je webtekst terugleest, en je vindt dat de tekst onnatuurlijk loopt met te vaak de nadruk op een bepaald woord of thema, dan moet je interne alarm afgaan. Dat neigt namelijk naar keyword-stuffing en/of slecht schrijfwerk. Dat overtuigt niemand

SEO Copy wil zeggen: relevante focus aanbrengen

SEO draait om het aanbrengen van relevante focus. Een vaag toverwoord, dat focus? Nee hoor. Maak gewoon snel duidelijk wat je te vertellen hebt.

Hoe krijg je een zoekmachine nou zover dat deze denkt: Dit is verdikkeme een inhoudelijk fraaie pagina die goed gefocust is! ? Dat doe je allereerst door een prettig geschreven en goed leesbare tekst te maken, met een kop en een staart. Maar wacht! Daar hebben juist gebruikers toch ook iets aan? Precies, meteen twee vette vliegen in een klap dus!

Tegelijkertijd bied je smakelijke, hapklare seo-brokken aan. Anders gezegd: je zorgt dat je belangrijkste keyword waar mogelijk in de elementen staat die door een zoekmachine als primair worden beschouwd om te kunnen bepalen waar een pagina over gaat. Die elementen zijn:

  • Title tag (de blauwe regel in Google)
  • Meta description (de tekst onder die blauwe regel)
  • H1 (html-paginatitel)
  • H2 en h3 (html-tussenkopjes)
  • Intro en einde van de webtekst

Het mooie is: precies deze elementen worden niet alleen door zoekmachines, maar óók door mensen zoals jij en ik gescand/gebruikt om snel te begrijpen waar de webpagina over gaat.

Uitgelicht: schrijf een goede meta description

De meta description verdient hier even een spotlight. Dit html-element (in de header van de webpagina) speelt geen directe rol in het verkrijgen van betere posities in een zoekmachine, maar wordt wel door een zoekmachine gescand om de inhoud van een pagina te bepalen. Bovendien staat deze tekst onder de title tag in de zoekresultaten, en dus moet je deze kans optimaal benutten.

Meta descriptions (ik schrijf ze graag!) zijn vanuit conversie-oogpunt en click-through-rate zeer belangrijk: hoe meer dit kleine tekstje een zoekmachinegebruiker aanspreekt (nb: keywords worden ook dikgedrukt vertoond), hoe groter de kans dat hij/zij doorklikt naar jouw webpagina. Het is jouw kans om reclame te maken voor de inhoud en meerwaarde van de achterliggende pagina. Title tag en metadescription moeten elkaar liefst (inhoudelijk) aanvullen en versterken!

Via focus naar conversie

Met een relevante on-page focus (inclusief acceptabele keyword-density) en een triggerende title tag en metadescription verhoog je de kans op meer gericht bezoek naar je website vanuit zoekmachines. En ja, als je eenmaal traffic naar je pagina weet te halen, en je overtuigt dáár de (al geïnteresseerde) bezoekers met een goede webtekst die aansluit op hun zoekintentie en/of (latente) behoefte Dan liggen de zo gewenste (of noodzakelijke) conversies/leads binnen bereik! Daar draait seo uiteindelijk om.

Let wel: seo copy alleen is niet dé oplossing, maar idealiter vaak een (belangrijk) onderdeel van een meeromvattende zoekmachine-optimalisatie strategie om sneller je online doelstellingen te bereiken zie visual hieronder.

Bah! Foute snoepjes van de SEO Copy-Heks

Maar helaas Het overkoepelende generieke inzicht – focus aanbrengen – brengt goedgelovigen soms op verkeerde ideeën. Focus wordt dan verward met volproppen. Je raadt het al: de sluwe seo copy-heks slaat dan toch weer toe (kreng!), terwijl ze lief kijkend zakken vol seo-snoepjes (= keywords) uitdeelt. Die moet je echter direct uitspugen! Bah bah!

Denk juist: minder = meer. Plaats wél op uitgebalanceerde wijze en op de juiste plekken je keyword(s), dan ben je al een heel eind op weg. Gebruik keyword-density tools om zeker te weten dat je goed werk aflevert. Vergeet nooit de relevantie voor de gebruiker/lezer de boventoon te laten voeren: voor hen doe je t uiteindelijk, niet alleen die zoekmachine. Juist een zoekmachine zal deze aanpak ook waarderen.

Dit is de basis, maar er is meer…

Ik heb in deze post de essentiële basis van goede seo copy voor je besproken. Echter, webteksten schrijven die zoekmachines én lezers plezieren – met als beoogd side-effect betere rankings en meer conversies – omvat natuurlijk meer (leer de do’s & don’ts in onze SEO Copywriting Workshop, informeer vrijblijvend).

In de webteksten die hij/zij (her)schrijft, neemt een doelgerichte seo copywriter natuurlijk ook mee het belang van onder meer:

  • een goede en resultaatgerichte interne linkstructuur
  • de themarelevantie van gerelateerde paginas (en de website als geheel)
  • interessante synoniemen en long tail-keywordvariaties
  • etc.

Combineer je deze seo copywriting-elementen effectief, dan ben je goed op weg om je online (conversie)doelstellingen te behalen of zelfs te overtreffen.

Ik wens je veel succes!