Newsjacking: haak jij al in op het nieuws?

Newsjacking: haak jij al in op het nieuws?

Je wilt natuurlijk niet alleen de beste content creëren, je wilt het liefst zo veel mogelijk mensen bereiken. Een van de manieren om content snel onder de aandacht te brengen is om in te haken op actuele gebeurtenissen: newsjacking. Hoe je dat het beste aanpakt en waar je op moet letten lees je in dit blog!

Wat is newsjacking? 

Newsjacking is een samenvoegsel van ‘news’ en ‘hijacking’, oftewel het kapen van nieuws; in het Nederlands wordt het ook wel inhaken genoemd. Er wordt mee bedoeld dat je inhaakt op een actuele gebeurtenis om je eigen product, merk of dienst even in de spotlights te zetten. Of het nou onverwacht is (stroomuitval, anyone?) of een goed getimed bericht op dierendag, er is altijd wel een manier om de actualiteit te gebruiken om jezelf even in de spotlight te zetten.

 

Ook Ikea haakte slim in op Dierendag door met een grappige video hun serie Wooninspiratie te promoten

Op deze manier gebruik je iets waar al interesse voor is, waardoor het een stuk makkelijker is om de aandacht te trekken: die is er immers al. Je koppelt het alleen aan jezelf, je dienst of je product. En veel hoeft het niet te zijn: sterker nog, kleine, korte stukjes content doen het vaak het beste in deze situaties.

Waarom zou je het doen?

  • Een actuele gebeurtenis zorgt vaak voor veel activiteit op (social) media. Als je het goed aanpakt en jouw bericht slaat aan, dan heb je daarmee potentieel een heel groot bereik.

newsjacking traffic builders

Bron 

  • Het laat zien dat jouw merk betrokken is bij de actualiteit. Het zal Hema bijzonder weinig doen dat Whatsapp een storing had, maar door er op in te spelen laten ze wel zien dat ze weten dat dit voor veel van hun (potentiële) klanten wél lastig is.
  • Het zorgt voor afwisseling in je Content Marketing activiteiten en ook in wat je naar je klanten communiceert. Als je het goed timet, kan het dus heel verfrissend werken, waardoor je reguliere communicatie ook weer wat beter ontvangen wordt.
  • Korte stukjes doen het vaak erg goed. Je hoeft dus niet veel tijd en geld te investeren in deze content terwijl je wel veel kan bereiken.

newsjacking traffic builders tumblr

Bron 

Tumblr is wel de place to be voor newsjacking berichten, en ze doen er zelf graag aan mee. Hier een voorbeeld over het nieuws dat Beyoncé de stem van Nala zal doen in de live action versie van The Lion King.

 

Hoe pak je newsjacking aan?

Je blogpost, social media bericht of zelfs vlog laten aansluiten op de actualiteit is niet zo lastig; over bijna elk onderwerp kun je wel een actueel onderwerp vinden waar je op kunt inhaken. En doe dat ook vooral! De grootste newshacking successen die het best werden ontvangen waren combinaties van perfecte timing en een gevatte inhaker op iets waar veel buzz over kwam.

newsjacking info

Bron 

Zoals je hierboven ziet, moet je er snel bij zijn als je een groot bereik wilt hebben: het liefst nog voordat journalisten en het publiek op zoek gaan naar informatie, zodat jíj gevonden wordt en niet het originele nieuws. Hoe je hier mee omgaat verschilt echter een beetje bij compleet onvoorziene gebeurtenissen en dingen die je al kunt zien aankomen.

Onverwachte gebeurtenissen 

Het lastige van newsjacking is dat gebeurtenissen zich niet aankondigen en je dus altijd alert zult moeten zijn. Er gebeurt elke dag zo veel dat het lastig kan zijn om te kijken waar je op in kunt haken. Je kunt je wel voorbereiden door eens goed na te denken wat jouw slogans zijn en hoe je voor de dag wilt komen. Bedenk alvast eens een paar leuke inhakers op evenementen die wel vaker voorkomen (denk aan een storm, lange file, rokjesdag). Zo heb je al wat op de plank liggen en kun je er direct op inspringen.

Door het onverwachte karakter leent dit soort situaties zich moeilijk voor langere stukken content als vlogs of whitepapers. Focus je vooral op een grappig tekstje op social media, iets wat snel te delen is of een snel in elkaar te knutselen plaatje.

newsjacking puckababy
Bron 

Het weer laat zich niet voorspellen en Puckababy speelde handig in op de warme nazomerse dagen op een manier waar klanten ook nog wat aan hebben.

Verwachte gebeurtenissen

Sommige actualiteiten zijn natuurlijk wél van tevoren aangekondigd. Denk aan grote sportevenementen of de release van een nieuw seizoen van een populaire serie. Je kunt er dus wel van uitgaan dat er op deze gebieden iets te doen valt. Houd je niet van voetbal? Volg dan toch maar het WK (ook al zijn we er niet bij, sorry). Wie weet krijgt er iemand op spectaculaire wijze rood waar je op in kunt spelen als je rode verf verkoopt, of worden er veel penalties gemist en kun je iets met je sportbrillen. Feestdagen zijn natuurlijk een inkoppertje. Je hoeft heus geen kerstballen te verkopen om een leuke kerst-gerelateerde post te kunnen maken op 25 december. Bedenk dus altijd uit welke hoek het nieuws kan komen. Gebeurt er niets? Niet getreurd, morgen is er weer een dag.

Bron 

De Efteling speelde leuk in op de ophef over de bordesfoto van Rutte III, door hun personage O.J. Punctuel uit hun nieuwe attractie Symbolica er in te photoshoppen.

Voor je aan de slag gaat met newsjacking

Voor je naar Twitter rent om gelijk wat grappige tweets over het nieuws van vandaag de wereld in te slingeren, houd deze punten dan in je achterhoofd:

  • Denk goed na voor je een bericht de lucht in slingert. Verplaats je even in de lezer en kijk hoe een vreemde op je bericht reageert. Is het niet aanstootgevend of beledigend? Dit doe je natuurlijk voor al je content, maar omdat bij newsjacking timing wel erg belangrijk is, wordt dit nog wel eens overgeslagen. En juist actuele onderwerpen kunnen nogal wat reacties oproepen als het niet goed valt. Neem dus even 5 minuten om een second opinion te vragen voor je die tweet verstuurd.
  • Laat je niet verleiden om er commercieel beter van te worden. Newsjacking berichten doen het het beste als ze vermakelijk of informatief zijn; denk dus vooral aan de Reach en Engage fase van het REAN®-model.
  • Slecht nieuws zoals oorlogen, campagnes als #metoo of verdwijningen? Niet doen. Gewoon niet doen. Je wilt het leed van anderen niet gebruiken voor wat publiciteit en zelfs als het lukt, dan zal het je reputatie niet helpen.
  • Voorzie je post van de goede tags. Het maakt niet uit hoe gevat of actueel je bent, als je post niet gevonden wordt zal hij ook niemand bereiken.
  • Vergeet ook niet je andere content! Niet elke post hoeft actueel te zijn.

 

Ben je helemaal enthousiast over newshacking, maar wil je nog wat tips? Of wil je gewoon eens kijken waar je moet beginnen? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag!