Nieuw Google patent: Behavioral Monitoring Desktop Application

Zoekmachine Google heeft een nieuw patent ingediend voor wat men noemt een Behavioral Monitoring Desktop Application. De marketeer in mij wordt langzaam warm van binnen, maar als consument vind ik het idee angstaanjagend.

Beeld u in dat alle acties uitgevoerd op uw computer worden gelogd om er vervolgens themaspecifieke zoekresultaten of advertenties over te vertonen. Het onderwerp van het laatste mailtje dat u stuurt aan een collega, recentelijk bekeken websites, het laatste Word document dat u opende of zelfs de woorden waar uw cursor zich naast bevindt: alles kan worden gemonitord en als bron gelden voor een zoekopdracht die in luttele momenten op het beeldscherm wordt getoverd.

Een knap staaltje technologie, dat zeker. Als marketeer zie ik talloze mogelijkheden om mensen met een actieve interesse direct te benaderen, passief dan wel actief, met niet-gesponsorde en gesponsorde zoekresultaten. Vanuit privacy-oogpunt bekeken is de nieuwe tool echter niets anders dan angstaanjagend. Gelukkig ben ik maar twee dagen in de week consument…

Naast het bedienen van de consument met informatie aansluitend op de meest actuele behoefte, zou een reden voor de patentaanvraag ook wel eens kunnen liggen in het feit dat Google hiermee MSN een hak wil zetten. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat Micorsoft in de verwoede strijd om marktaandeel in zoekmachineland, MSN Search gaat integreren met Windows en MSOffice om zo een groter bereik te creëeren. "Onze Bill" schuwt immers geen rechtzaak waar het gaat om het uitbuiten van de monopoliepositie. Google´s patent biedt weinig ruimte meer voor MSN om een dergelijke integratie uit te voeren zonder op Google´s terrein te komen.

Een uitgebreide review van het patent is te lezen op SearchEngineWatch.