Nieuw Google patent: Behavioral Monitoring Desktop Application

Geschatte leestijd: < 1 minuten
Zoekmachine Google heeft een nieuw patent ingediend voor wat men noemt een Behavioral Monitoring Desktop Application. De marketeer in mij wordt langzaam warm van binnen, maar als consument vind ik het idee angstaanjagend.

Beeld u in dat alle acties uitgevoerd op uw computer worden gelogd om er vervolgens themaspecifieke zoekresultaten of advertenties over te vertonen. Het onderwerp van het laatste mailtje dat u stuurt aan een collega, recentelijk bekeken websites, het laatste Word document dat u opende of zelfs de woorden waar uw cursor zich naast bevindt: alles kan worden gemonitord en als bron gelden voor een zoekopdracht die in luttele momenten op het beeldscherm wordt getoverd.

Een knap staaltje technologie, dat zeker. Als marketeer zie ik talloze mogelijkheden om mensen met een actieve interesse direct te benaderen, passief dan wel actief, met niet-gesponsorde en gesponsorde zoekresultaten. Vanuit privacy-oogpunt bekeken is de nieuwe tool echter niets anders dan angstaanjagend. Gelukkig ben ik maar twee dagen in de week consument…

Naast het bedienen van de consument met informatie aansluitend op de meest actuele behoefte, zou een reden voor de patentaanvraag ook wel eens kunnen liggen in het feit dat Google hiermee MSN een hak wil zetten. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat Micorsoft in de verwoede strijd om marktaandeel in zoekmachineland, MSN Search gaat integreren met Windows en MSOffice om zo een groter bereik te creëeren. "Onze Bill" schuwt immers geen rechtzaak waar het gaat om het uitbuiten van de monopoliepositie. Google´s patent biedt weinig ruimte meer voor MSN om een dergelijke integratie uit te voeren zonder op Google´s terrein te komen.

Een uitgebreide review van het patent is te lezen op SearchEngineWatch.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.