YES! Dit zijn de nieuwe features van Display & Video 360 ★

Elke online marketeer die voorheen in DoubleClick werkte werd vanmorgen wakker in de wondere wereld van het Display & Video 360. Een vernieuwde interface met als doel meer synergie tussen verschillende disciplines van online marketing. Zo kun je bijvoorbeeld direct vanuit Display & Video 360 schakelen naar Analytics 360 en Google Tagmanager 360. In dit blog vertel ik je alles over de nieuwe features en hoe je deze direct kunt inzetten. 

Klik om direct naar de nieuwe feature te gaan:
Nieuwe overzichtspagina
Vernieuwde display creatives
Dynamische regels
Display 360 doelgroepen
Tool om nieuwe doelgroepen te vinden

Google Display & Video 360

Nieuwe overzichtspagina

Wanneer je Display & Video 360 opent kom je direct in een nieuw overview terecht. Hierin heb je direct een duidelijk overzicht van:

 • Welke insertion orders achterlopen op geplande campagne spend
 • Welke line items afgekeurde creatives hebben
 • Laatst bekeken Insertion Orders, Campagnes & Line Items

Daarnaast is er binnen het user management een nieuwe rol bijgekomen. Namelijk de rol van creative user. Het doel van deze rol is het versimpelen van de samenwerking tussen het creative team en het media-inkoop team. Voorheen was het niet mogelijk om het creative team toegang te geven zonder dat zij inzichten kregen in kost gerelateerde data als spend, CPM’s, CPC’s etc. Met deze nieuwe user role is dit wel mogelijk. De creative users kunnen nu:

 • Uploaden, ontwikkelen en aanpassen van creatives in de format gallery.
 • Inzicht hebben in het mediaplan om hierbij toepasselijke creatives te ontwikkelen
 • Standaard rapporten uitdraaien om inzicht te krijgen in de prestaties van verschillende creatives.

Hierin hebben ze de inzichten zonder dat ze hierin in een campagne aanpassingen kunnen maken.

Vernieuwde display creatives

Naast de vernieuwde creative user rol zijn er ook in de standaard creatives die je kunt ontwikkelen vanuit de interface wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn er een aantal nieuwe formaten toegevoegd die je in een paar simpele stappen kunt ontwikkelen vanuit de zogenaamde format gallery. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe Panorama ad:

Deze nieuwe formaten ontwikkel je gemakkelijk middels een drag & drop systeem. Waarin je een logo, achtergrond afbeelding en accent afbeeldingen kunt toevoegen. Vervolgens hoef je alleen nog een aantrekkelijke tekst te schrijven, een call-to-action te bedenken en de kleuren van je call-to-action button en banner aan te geven. Zo heb je in een aantal simpele stappen je eigen banner gemaakt. Vervolgens kun je deze gemakkelijk kopiëren door middel van één druk op de knop en aanpassen zodat je makkelijker kunt A/B testen of banners kunt maken voor verschillende doelgroepen.

Format Gallery

Dynamic Rules

En dat brengt ons direct bij de volgende nieuwe optie, namelijk het aanmaken van dynamic rules in Display & Video 360. Met deze dynamic rules kun je zelf regels aanmaken op basis van: Doelgroep, Locatie, Tijd of strategie. Aan deze dynamische regels kun je vervolgens specifieke banners koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers in Amsterdam een andere banner tonen dan gebruikers in Almere. Of in de ochtend bezoekers uitnodigen om bij je restaurant een ontbijtje te komen eten en in de middag bezoekers uitnodigen voor de lunch of borrel. Voorheen was dit natuurlijk ook al mogelijk maar was dit proces veel complexer.

Dynamische regels

Display 360 Audiences

Naast dat er op het gebied van creatives het één en ander is gewijzigd zijn er ook een aantal ontwikkelingen doorgevoerd op het gebied van audiences. De drie belangrijkste hiervan zijn:

 • Doelgroep inzichten
 • Activiteit gebaseerde doelgroepen
 • Frequency capping op basis van doelgroepen

Doelgroep inzichten

In het oude DoubleClick had je een aantal manieren om inzichten te verkrijgen in jouw doelgroepen, via Google Analytics, AdWords Audience Insights of een rapport uitdraaien met overlappende doelgroepen in DoubleClick zelf. In de nieuwe Display & Video 360 omgeving heeft Google dit een stuk makkelijker gemaakt. Als je nu namelijk onder het tabblad audiences kijkt zie je een nieuwe functie: Analysis.

audience analysis

Deze analyse tool geeft je inzicht in je huidige doelgroepen en in vergelijkbare doelgroepen op basis van deze doelgroep. Zodat je nieuwe vergelijkbare doelgroepen kunt ontdekken die zo min mogelijk overlap hebben met je huidige doelgroep. Hiermee kun je het bereik van je campagne verder vergroten. Het werkt als volgt: allereerst selecteer je een ‘Seed Audience’ bijvoorbeeld alle bezoekers van de afgelopen 30 dagen. Vervolgens krijg je inzicht in waaruit deze doelgroep bestaat op basis van demografische gegevens.  

Doelgroep inzichten

Vergelijkbare doelgroepen vinden

Daarnaast kun je per audience targeting methode zien wat vergelijkbare doelgroepen zijn van deze doelgroep en in hoeverre er overlap zit tussen je huidige doelgroep en de vergelijkbare doelgroep. Deze vergelijkbare doelgroepen zijn in te delen in:

 • Affiniteitsdoelgroepen
 • In-marketdoelgroepen
 • first party doelgroepen
 • Third party doelgroepen

Hierdoor heb je een volledig beeld van interessante doelgroepen die je kunt gebruiken om het bereik van je campagne verder uit te breiden binnen een relevante doelgroep.

ontdek nieuwe doelgroepen

Met behulp van filters kun je een minimale en maximale grootte van je doelgroep selecteren. En met behulp van de similarity index kun je aangeven hoe dicht je nieuw te zoeken doelgroep bij je huidige doelgroep moet liggen of hier juist vanaf moet staan. Als je de slider dichter naar de 0 verplaatst is er minder overlap met je huidige doelgroep en wanneer je de slider dichter bij de 10 zet is de overlap groter. Op deze manier kun je dus een keuze maken tussen bereik & relevantie van je doelgroep. Daarnaast kun je ook het exacte aantal gebruikers zien dat in je huidige doelgroep zit en in de nieuw te targeten doelgroep.

Zo zie je in het bovenstaande voorbeeld dat van de huidige website bezoekers (die bestaat uit 20K users) er 1.340 ook in de doelgroep vallen van mensen die geïnteresseerd zijn in natuurvakanties. De totale grootte van deze doelgroep is 838.824 dus er zijn nog 837.484 unieke gebruikers die we nieuw kunnen bereiken die wellicht geïnteresseerd zijn in onze producten.

Activiteit gebaseerde doelgroepen

Waar het voorheen in DoubleClick alleen mogelijk was om doelgroepen aan te maken op basis van floodlights (tags) is het nu ook mogelijk om deze aan te maken op basis van activiteit en interactie die gebruikers hebben gehad met jouw campagnes en banners.

Hierdoor wordt het mogelijk om doelgroepen te maken van gebruikers die je in een eerdere fase van je campagne hebt bereikt met een banner of bezoekers die op je banner hebben geklikt. Vervolgens kun je in combinatie met de nieuwe dynamic rules specifieke creatives tonen aan deze doelgroepen.

Frequency capping op basis van doelgroepen

Tot slot kun je met behulp van deze ook je frequency capping in gaan stellen. Voorheen kon je per strategie, Insertion Order en Campagne je frequency capping inregelen, maar nu is dat ook mogelijk op basis van doelgroepen.

activity based audience

Zo kun je nu bijvoorbeeld een doelgroep aanmaken van gebruikers die binnen een insertion order 20 impressies van een banneruiting hebben gezien maar hier minder dan 1 keer op hebben geklikt. Deze doelgroep kun je vervolgens als uitsluiting toevoegen aan je strategieën om je banners nog efficiënter in te kopen.

Al met al heeft Google met het uitrollen van Display & Video 360 weer een aantal leuke nieuwe features toegevoegd waar de online marketeers heerlijk mee kunnen spelen en experimenteren. Mochten we in de loop van de komende weken nog nieuwe features tegenkomen zullen we deze uiteraard toevoegen aan dit blog. Mocht je nog vragen hebben over één van de nieuwe functies laat dan gerust een reactie achter onder dit blog.